Annonce
Debat

Debat: Småøer ønsker handling bag gode intentioner

Infrastruktur: Sommerens færger fulde af turister og de seneste befolkningstal fra Danmarks Statistik viser med al tydelighed, at mange har opdaget de danske småøers kvaliteter. Øerne har naturen, dyrelivet, roen og fællesskabet. De har plads til forskellighed, til unge og ældre og til at leve det liv, som den enkelte ønsker.

Skal de små øer leve året rundt og ikke kun i sommermånederne, kræver det dog vilje og indsats fra vores politikere. Både nationalt og kommunalt. Først og fremmest er regelmæssig, billig færgedrift en forudsætning for, at mennesker bosætter sig her, eller at turister vælger Tunø frem for Thailand.

En anden forudsætning for at opretholde de små øer som helårssamfund er muligheden for at få et sted at bo, og også på dette område er der udfordringer på småøerne, blandt andet i form af begrænsede lånemuligheder. Historier om interesserede tilflyttere, der får ja til lån i Silkeborg, men nej, når adressen er Strynø, er desværre ikke enestående, og der er behov for at sikre lige vilkår for alle.

Derfor er det også glædeligt, at så mange folketingspolitikere, kommuner og repræsentanter fra realkreditinstitutterne mødte frem ved den konference, som Sammenslutningen af Danske Småøer for nyligt afholdt for at sætte fokus på øernes udfordringer og muligheder.

Her oplevede vi stor lydhørhed og velvilje fra kommuner og repræsentanter fra realkreditinstitutterne, og nu glæder vi os til, at der kommer handling bag de gode intentioner.

Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med folketingspolitikere, kommunale politikere, embedsfolk og alle andre, så vi sammen kan skabe en fremtid, hvor Danmark ikke kun findes i de store byer, men hvor det er muligt at leve hele året og hele livet på de små øer.

Annonce
Dorthe Winther
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce