Annonce
Debat

Debat: Sanktioner fra USA kan forsinke Nord Stream 2 i fem år

Geopolitik: Danmarks tilladelse for nylig til Nord Stream 2-projektets (NS2) etablering i dansk farvand vakte betydelig glæde og lettelse i Moskva og Berlin. Men inden nytår forventes vedtagelse af skrappe sanktioner fra USA, der meget vel kan udløse flerårige forsinkelser i NS2-gasrørledningens færdiggørelse og idriftssættelse.

Ifølge New York Times vil USA's kongres - såvel Senatet som Repræsentanternes Hus - nemlig inden jul give grønt lys til den længe varslede sanktionspakke mod Nord Stream 2 (NS2) i forbindelse med vedtagelsen af USA's forsvarsbudget for 2020.

Forsvarsbevillingsloven - den såkaldte National Defence Authorization Act for Fiscal Year 2020 (NDAA2020) - mangler derefter alene præsident Trumps underskrift og de relevante ikrafttrædelsesbestemmelser, som ifølge det ansete nyhedsbrev Congressional Review skal være på plads inden årets udgang. Initiativtageren til sanktionsloven, senator Ted Cruz, har i forgårs udtalt at " præsidenten vil underskrive loven".

NDAA2020 vil i givet fald ramme især rederier, skibe og personer, der er involverede i transporten og nedlæggelsen af gasrørledningen på Østersøens havbund: Helt konkret vil sanktionerne i så fald omfatte "enhver udenlandsk person, som bevidst har solgt, leaset eller skaffet sådanne fartøjer til (gas)rørledningerne ".

Det fremgår desuden, at sanktionerne udløber fem år efter ikrafttrædelsen - men at involverede selskaber og personer har en frist på 30 dage efter ikrafttrædelsen til helt at afvikle og nedlægge deres engagement i NS2.

Og her kunne dansk erhvervsliv muligvis komme i alvorlig klemme: Det gælder ikke mindst det danske rederi Blue Water Shipping med hovedsæde i Esbjerg. Blue water har nemlig vundet en kontrakt på 300 millioner kroner. Blue Water kan derfor blive blandt de hårdest ramte af amerikanske sanktioner. Blue Waters formand Kurt Skov har tidligere udtalt, at selskabet ikke blander sig i politik og " sanktioner forholder vi os (kun) til, hvis de bliver til noget".

Den udestående færdiggørelse af gasrørledningen andrager ifølge Washington Post stadig et par hundrede kilometer, hvoraf de 147 km i dansk farvand syd for Bornholm. Men færdiggørelsen af denne sidste "danske etape" kan ifølge ekspertudsagn tage op til flere måneder: Dels skal der skal tages højde for det ofte vanskelige vejrlig i farvandet omkring Bornholm i vinterhalvåret - og - dels for udbedring af mulige mangler og fejl før den endelige idriftssættelsesgodkendelse foreligger. Hertil kommer den sikkerhedmæssige og militære anlægskontrol, som selvsagt skal være 100 procent i orden, inden der gives endelig tilladelse til at tage NS2 i brug.

Ja - hvem ved - måske går arbejdet med at fuldføre den sidste strækning af NS2 så helt i stå i begyndelsen af 2020 - med udsigt til forsinkelser på op til 5 år? Og et sådant forløb ville faktisk være en logisk udgang på al NS2-balladen på Nato-topmødet i fjor, hvor Trump truede med sanktioner og beskyldte Tysklands kansler Merkel for at svigte Nato ved at gå lige i Putins (gas)-fælde.

Annonce
Jørgen D. Siemonsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce