Annonce
Debat

Debat: Plejefamilier skal have markant mere i løn

Annonce

Tvangsfjernelser: Statsminister Mette Frederiksen valgte at bruge en meget stor del af sin nytårstale på at kræve flere og tidligere anbringelser samt bortadoptioner - om nødvendigt med tvang.

Der er ikke fagligt belæg for at sige, at tvangsfjernelser i sig selv kan bidrage til at børnene får det bedre. Det vigtige er ikke at anbringe et bestemt antal børn. Det vigtige er at anbringe de børn, der behøver det, og det allervigtigste for børnene er gode stabile anbringelser.

Kvalitet og høj faglighed er nøgleordene, når vi taler om plejefamilier.

Vi foreslår derfor en ny kurs for plejefamilier: Vi vil hæve betalingen til plejefamilier markant, men samtidig ansætte dem til opgaven. Det betyder, at vi kan give plejefamilierne bedre vilkår, og samtidig stille flere krav til deres kunnen - helt på linje med andre ansatte i kommunen.

Det vil i praksis betyde at socialrådgiverne samarbejder med en kollega og ikke en ’leverandør’. Det tror, vi vil betyde noget for kvaliteten af samarbejdet. Til gengæld skal der stilles større krav til faglighed og uddannelse.

Plejefamilier modtager som udgangspunkt et vederlag. Vederlaget øges, hvis barnet har udfordringer, og reduceres tilsvarende, hvis det lykkedes plejefamilien at få barnet på sporet. Det er en helt skæv tankegang. Vi betaler jo heller ikke vore socialrådgivere forskelligt afhængig af, hvilke børn de arbejder med.

Plejefamilierne er med andre ord ikke i et ansættelsesforhold og har ikke de rettigheder, som er almindelige for lønmodtagere - for eksempel feriepenge, ferie, pension.

En ekstern undersøgelse har vist, at plejefamilier først og fremmest drives af ønsket om at gøre noget godt for et barn, i mindre grad af den økonomi, der er forbundet med det. Og selvfølgelig skal der være et stort hjerte i en plejefamilie, men der skal også være ordentlige forhold.

Økonomi og vilkår betyder ganske enkelt noget, når det handler om at rekruttere dygtige plejefamilier og beholde dem vi har. Og lige præcis det kommer børnene til gode i form af stabile og trygge forhold. Plejefamilierne løfter en stor opgave og bringer ofte også nogle ofre som familie, og det kan vi som samfund være glade for, for vi har brug det.

Vejen til bedre anbringelser går blandt andet over bedre forhold til landets plejefamilier.

Susanne Crawley
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Struer

Knallerter kørte også ræs

Annonce