Annonce
Debat

Debat: Plejefamilier skal have markant mere i løn

Tvangsfjernelser: Statsminister Mette Frederiksen valgte at bruge en meget stor del af sin nytårstale på at kræve flere og tidligere anbringelser samt bortadoptioner - om nødvendigt med tvang.

Der er ikke fagligt belæg for at sige, at tvangsfjernelser i sig selv kan bidrage til at børnene får det bedre. Det vigtige er ikke at anbringe et bestemt antal børn. Det vigtige er at anbringe de børn, der behøver det, og det allervigtigste for børnene er gode stabile anbringelser.

Kvalitet og høj faglighed er nøgleordene, når vi taler om plejefamilier.

Vi foreslår derfor en ny kurs for plejefamilier: Vi vil hæve betalingen til plejefamilier markant, men samtidig ansætte dem til opgaven. Det betyder, at vi kan give plejefamilierne bedre vilkår, og samtidig stille flere krav til deres kunnen - helt på linje med andre ansatte i kommunen.

Det vil i praksis betyde at socialrådgiverne samarbejder med en kollega og ikke en ’leverandør’. Det tror, vi vil betyde noget for kvaliteten af samarbejdet. Til gengæld skal der stilles større krav til faglighed og uddannelse.

Plejefamilier modtager som udgangspunkt et vederlag. Vederlaget øges, hvis barnet har udfordringer, og reduceres tilsvarende, hvis det lykkedes plejefamilien at få barnet på sporet. Det er en helt skæv tankegang. Vi betaler jo heller ikke vore socialrådgivere forskelligt afhængig af, hvilke børn de arbejder med.

Plejefamilierne er med andre ord ikke i et ansættelsesforhold og har ikke de rettigheder, som er almindelige for lønmodtagere - for eksempel feriepenge, ferie, pension.

En ekstern undersøgelse har vist, at plejefamilier først og fremmest drives af ønsket om at gøre noget godt for et barn, i mindre grad af den økonomi, der er forbundet med det. Og selvfølgelig skal der være et stort hjerte i en plejefamilie, men der skal også være ordentlige forhold.

Økonomi og vilkår betyder ganske enkelt noget, når det handler om at rekruttere dygtige plejefamilier og beholde dem vi har. Og lige præcis det kommer børnene til gode i form af stabile og trygge forhold. Plejefamilierne løfter en stor opgave og bringer ofte også nogle ofre som familie, og det kan vi som samfund være glade for, for vi har brug det.

Vejen til bedre anbringelser går blandt andet over bedre forhold til landets plejefamilier.

Annonce
Susanne Crawley
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce