Annonce
Debat

Debat: Kan vi med EU påvirke Kina?

Illustration: Gert Ejton

Kina ér en vigtig handelspartner. Både for EU og for Danmark. Men hvordan skal vi lige forholde os, når en investeringsaftale med det mægtige land "clasher" med vores syn på blandt andet menneskerettigheder?

Lige nu ser vi, hvordan flere af mine – også prominente kolleger - nu tager Kina-EU investeringsaftalen som gidsel på grund af de diplomatiske modsvar, som Kina har reageret med, fordi EU har vedtaget sanktioner mod landets menneskerettighedskrænkelserne i Xinjiang provinsen. For ikke at tale om forholdene i og omkring Hong Kong og Taiwan. For pokker, hvor ville jeg også gerne kunne ændre tingenes tilstand ved med ét hårdt ryk at rive aftalen i stykker. Det er bare ikke ikke muligt.

For hvem har mest ud af aftalen? Kina eller EU? Det har EU. Uden tvivl. Også Danmark, der, som et meget lille eksportland, er dybt afhængig af at kunne komme af med vores varer for at få råd til at leve, som vi gør. Kina er vores femte største investorland og kan blive meget større end det, fordi mange af de udfordringer, Kina står med - i relation til blandet andet energi og klima - dem har vores virksomheder svaret på. Det er blandet andet et af Kinas motiver for at ville have aftalen efter syv tunge forhandlingsår.

Det har taget lang tid at få aftalen på plads, fordi den kræver af Kina, at de tilslutter sig fire nøglekonventioner i den internationale arbejdstagerorganisation, ILO. Det betyder forbud mod tvangsarbejde og forbedringer af en del arbejdsmæssige og sociale betingelser. Præcis det, vi i EU gerne vil. Det var nemmere at få Parisaftalen med i investeringsaftalen end menneskerettighederne. Men det lykkedes. Begrunder det, at vi skal brænde aftalen nu? Det har jeg ærligt talt svært ved at se. Mine kolleger og jeg i Europa-Parlamentet har endnu til gode at få aftalen gennemgået i detaljerne, så dette er naturligvis mit forbehold.

Desuden reducerer aftalen diskrimineringen af udenlandske investorer i Kina og begrænser statsstøtte. Det har vi bøvlet med i mange år, mens Kina bare buldrer ind i europæisk territorie, vinder udbud og sætter sig på kritisk infrastruktur. Med investeringsaftalen kommer der noget mere fairplay på spillepladen. Begrunder det, at vi skal krølle aftalen sammen nu? Det har jeg også svært ved at se.

Pernille Weiss

Faktisk skal aftalen bruges til at trække Kina i den gode retning og sætte verden på kurs mod en stabil og fredelig periode i verdenshistorien, hvor vi godt nok aldrig kommer at ligne hinanden i alt, men finder gensidig inspiration til at skabe en hverdag, hvor alle borgere kan leve et værdigt, frit og oplyst liv, som de gerne vil. Naturligvis baseret på overholdelse af alle indgåede aftaler og konventioner. Ingen nævnt - ingen glemt.

Vi skal huske, at denne aftalebaserede verdensorden er groet ud af europæiske kulturværdier, hvilket er endnu et godt argument for, at vi i Europa-Parlamentet hellere godkender en aftale, der kan blive bedre med tiden, end kaster os ud som frivillig boksebold mellem Kina og USA.

Dét lange lys bør der være på kritikken af EU-Kina investeringsaftalen. Den kan ikke alt. Det er ikke min påstand. Men den kan noget og det noget, har EU mere end nogensinde brug for at bruge. Også i lyset af, at vi jo også gerne vil disciplinere handlen med varer og service mellem EU og Kina. Smider vi investeringsaftalen på gulvet, er vi endnu længere fra at kunne gøre noget ved den ubalance, der kun bliver større og større, efter at en række asiatiske lande har lavet en frihandelsaftale med Kina.


Jeg ønsker at påvirke landet Kina og andre totalitære stater, der befinder sig langt væk fra retsstatens værdier, som vi kender dem i Europa. Det gør vi bedst med aftaler, tålmodighed og vedholdenhed. Ikke med skarp retorik og ryggen til hinanden.


Da aftalen i december blev indgået i en telefonkonference mellem blandt andre kansler Merkel, præsident Macron, EU-kommissionen og Kinas præsident Xi Jinping, sagde sidstnævnte, at aftalen vil fremme økonomisk globalisering og frihandel.

Jo, det sagde han om den aftale, Kina alt andet lige vinder mindst ved. Som landet ligger lige nu. Jeg ønsker at påvirke landet Kina og andre totalitære stater, der befinder sig langt væk fra retsstatens værdier, som vi kender dem i Europa. Det gør vi bedst med aftaler, tålmodighed og vedholdenhed. Ikke med skarp retorik og ryggen til hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

44 sorte minutter knækkede HB på Sydfyn

Annonce