Annonce
Debat

Debat: Kan Joe Biden Make America Great Again?

Illustration: Gert Ejton

Det amerikanske valg 3. november 2020 anerkendes allerede som et markant skifte i amerikansk politik og virker for mange som en tilbagevenden til USA's værdier.

Det tog flere dage at tælle alle stemmer grundet det store antal brevstemmer. Donald Trump brugte disse som beskyldninger for, at han ikke tabte valget, men disse beskyldninger blev erklæret usande af flere domstole. Disse løgne har kun bidraget til at splitte USA mellem demokrater og republikanere.

Mathias Schmidt Madsen. Pressefoto

Men udfordreren Joe Biden vandt over en siddende amerikansk præsident, og det er ikke sket siden 1992. Han vandt med over 80 millionerne af stemmerne imod Donald Trumps 74 millioner stemmer, som begge slår rekorder for flest stemmer afgivet til en præsidentiel kandidat.

Fire år med Trump som verdens mest magtfulde mand har forværret forholdet mellem USA og Europa og i de internationale alliancer og relationer, heriblandt Nato og FN, hvor det mest markante skifte er set. Mens man før tog USA's deltagelse i disse alliancer for givet, har Donald Trump skabt et mere isoleret USA, der trækker sig fra den internationale scene, og det skabte for første gang tvivl om USA's forpligtelse over for disse internationale alliancer. 

Derfor handlede det ikke om, hvorvidt det var Demokraterne eller Republikanerne, der vandt det amerikanske valg, men om, hvordan USA's position i det internationale system skulle være fremover. Enten valgte man et fortsat isoleret USA, der løber fra sine internationale forpligtelser, eller en tilbagevenden til et mere aktivt USA på den internationale scene. Valget burde være ret åbenlyst.

Med Joe Bidens sejr valgte USA at returnere i en vis grad tilbage til igen at være verdens politibetjent og igen sikre USA's forpligtelser over for blandt andet Nato og FN. Hans sejr var ikke en jordskredssejr, men en smal sejr, og derfor har Joe Biden en enorm byrde på sine skuldre. Hans budskab om at samle det amerikanske folk står i kontrast til det faktum, at 39 procent af alle republikanske vælgere ifølge en meningsmåling fra Northeastern ikke tror på, at han vandt valget. Derfor kan det virke meget svært at samle et land, hvor næsten halvdelen af dem på modsatte side af det politiske spektrum tror, at han er en ulovlig præsident.

På den anden side er Joe Biden den rette mand til jobbet. Med en livskarriere i amerikansk politik som senator for delstaten Delaware i 36 år og vicepræsident under Barack Obama i otte år og kendt som en moderat Demokrat er han bedre klædt på end de fleste til verdens mest magtfulde job. 

Men hvordan kan en gammel, hvid mand ”Make America Great Again”, efter at hans forgænger har trampet på tidligere normer og sørget for, at udlandets favorable syn på USA er styrtdykket i Europa? I Tyskland har kun 26 procent et positivt syn på USA, det var på 78 procent i 2000, og samtidig har kun 10 procent tillid til Trump ifølge Pew Research.

Det kan virke ironisk, at Trump vandt på budskabet om at gøre USA stort igen, men endte med at forværre USA's status i det internationale samfund, så det er derfor nu op til Biden at gøre det om, som Trump har forvoldt på USA og resten af verden. Og ved klart at signalere, at USA er tilbage og er gået væk fra ”America First”-politikken og nu igen sætter diplomatiet først, er Biden nået et godt stykke ad vejen.

Hermed sørger den nye amerikanske præsident for, at der ikke opstår et magtvakuum, hvor lande som Rusland og Kina står klar til at tage USA's rolle som en unipolær supermagt. Ved at vise vejen for andre demokratier rundtom i verden, kan USA igen være den skinnende by på toppen af bakken.


År 2020 var præget af triste rekorder og huskes for endnu værre nyheder med restriktioner rundtom i hele verden. Men man kan ikke glemme det lyspunkt, der vil komme til at præge USA i mange år ud i fremtiden.

Fra kronikken


Dermed genskaber Joe Biden et USA på flere punkter. Et USA, hvor man igen respekterer den internationale lov og orden. Et Amerika, hvor man vil føre en udenrigspolitik i samarbejde med andre lande. Et land, hvor man ikke fremmer had og splittelse, men i stedet sammenhold og kærlighed.

Men tag det ikke kun fra mig, men fra manden selv i hans tale, da han blev Demokraternes præsidentkandidat: ”For love is more powerful than hate. Hope is more powerful than fear. And light is more powerful than dark".

USA er et splittet land, og det har aldrig været mere splittet, end det er nu, men Joe Biden er manden, der kan samle USA, og det er noget, som verdens demokratier kan tage ved lære af. Valget af Joe Biden har sørget for, at USA er vendt tilbage til det internationale samarbejde, og derfor var valget i 2020 det vigtigste valg i flere generationer.

Om kronikøren

Mathias Schmidt Madsen er fra Rødding og blev samfundsfaglig student fra Ribe Katedralskole sidste sommer. Hans studieretningsprojekt (SRP) var om amerikansk udenrigspolitik. P.t. har han sabbatår, men studerer jura på Studie Akademiet med henblik på at komme ind på statskundskabsstudiet ved Aarhus Universitet. Han arbejder samtidig for Prime Cargo i Kolding, dyrker triatlon og er aktiv i ungdomspolitik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

HB skifter ud på trænerbænken

Annonce