Annonce
Debat

Debat: Kære SOSU-arbejdere - Der kommer en dag

Annonce

SOSU-faget: Godhavnsdrengene fik nylig endelig oprejsning og undskyldning af det officielle Danmark. En trist historie som senere blev filmatiseret i den barske, men realistiske film, ”Der kommer en dag”. Regeringen anerkendte, at der blev fejlet, og gav opmærksomhed til et trist kapitel i danmarkshistorien.

I tider, hvor coronaen raser verden over, og hvor sundhedspersonalet i Danmark kæmper en heroisk kamp for at behandle og støtte Corona-ramte danskere, er der pludselig kommet fokus på SOSU-arbejderens indsats og vigtige funktion i samfundet. SOSU’er er med på frontlinjen i bestræbelserne på at redde liv, og de varetager især de udsatte ældres helbred. De er altid til rådighed på sygehuse, plejehjem og ude blandt de ældre, de skrøbelige eller andre, som ude i kommunerne har behov for hjælp og empatisk menneskelig kontakt.

Det er dejligt og på tide, at man fra danskernes side giver mere opmærksomhed til SOSU-faget, og det er glædeligt, at der varsles respekt og anerkendelse herom. En cadeau til en faggruppe, hvis vigtighed og indsats ofte er overset i vores samfund, hvor lønniveauet er lavt, renommeet tvivlsomt og anseelsen nedprioriteret. Intet kan være mere forkert, og det skal og bør der laves om på. Det er afgørende nødvendigt, at vi dropper uddannelsessnobberiet.

På Christiansborg begynder politikerne nu at tale om anerkendelse og lønforhøjelse til sundhedspersonalet. Et godt tiltag og et skridt i den rigtige retning, at de i lighed med kommunerne er ved at få øjnene op for den store demografiske udfordring, som ligger lige rundt om hjørnet. Rigtig mange ældre, udtjente SOSU’er går på pension inden for en kort årrække. Der bliver flere og flere ældre i Danmark, og levealderen er stigende. Samtidig er de kommende generationer, som skal overtage plejefunktionerne, små. Det betyder, at det bliver svært at finde og uddanne plejepersonale nok. Især hvis ikke lønnen er rimelig, og hvis ikke renomméet er godt og anerkendelsen og respekten for jobbet er til stede.

På Social- og Sundhedsskolen Fyn tager vi udfordringen op. Vi har netop indviet en topmoderne centralt beliggende skole i Odense, foruden skolerne i Svendborg og Middelfart. Vi er i tæt dialog med kommunerne omkring rekruttering, og vi anbefaler bl.a. kommunerne at betale voksenlærlingeløn på grundforløbet for at tiltrække og fastholde flere elever.

Kære SOSU’er. Drømmen er, at ”der kommer en dag”, - en dag hvor den anerkendelse, som der udvises for jer nu på grund af Coronakrisen, bliver hverdagskost. Danmark har brug for jer, og I er en uundværlig brik i velfærdssamfundets fundament. Lad krisen være os en påmindelse om, at både I og fremtidens plejepersonale fortjener vores respekt og anerkendelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce