Annonce
Debat

Debat: I dag fejrer vi lærerne - både herhjemme og internationalt

I dag fejres lærerne over hele verden lærerne for det fantastiske arbejde de hver dag yder for vores børn og vores samfund. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Debat: 5. oktober er FN´s internationale Lærerens Dag, og i hele verden fejres lærerne for det fantastiske arbejde de hver dag yder for vores børn og vores samfund. I nogle lande er der tradition for fest og optog, og i Danmark markeres dagen flere steder af forældre og skoleledere. Ofte med flag og kager til lærerne fra morgenstunden. Og der er grund til at fejre lærere. Både i Danmark og over hele verden.

De seneste 18 måneder har været voldsomme for elever, lærere og forældre. Herhjemme er vi heldigvis tæt på at være tilbage til en normal hverdag.

De seneste 18 måneder har været voldsomme for elever, lærere og forældre. Herhjemme er vi heldigvis tæt på at være tilbage til en normal hverdag, men for næsten alle andre af verdens lærere og skolebørn står den stadig på hjemmeundervisning og udgangsforbud. Hvis der i det hele taget er adgang til skolegang.

Mange steder i verden foregår hjemmeundervisningen ved, at læreren kæmper for at holde kontakten til sine elever ved at gå eller cykle fra hus til hus og give opgaver gennem brevsprækker. Pandemien har udstillet den store ulighed, der findes i uddannelse. Den daglige undervisning står overfor en væsentlig anden udfordring i lande, hvor internettet er ustabilt eller slet ikke tilgængeligt. Steder, hvor en batteridrevet radio er en ubetalelig investering.

Annonce

I Danmark viser tal fra Danmarks Lærerforening, at mange lærere under den første nedlukning har oplevet, at elever ikke har deltaget i hjemmeundervisningen pga. manglende adgang til computere og internet. Og det er i Danmark – et af verdens rigeste lande.

I verdens fattigste lande er det det samme billede, men uligheden er langt mere ekstrem. Millioner af børn og unge risikerer at ryge helt ud af uddannelsessystemerne. Og det kan vise sig at blive meget værre, fordi skolerne i flere lande stadig er lukkede. Uden vacciner til lærere og uden rindende vand er en sikker genåbning langt væk.

Netop nu er der mere end nogensinde før brug for gode, veluddannede lærere. Verdens børn og vores fælles globale fremtid er afhængige af dem. Men covid-19-pandemien har ført til en økonomisk krise, der allerede nu betyder, at 2/3 af udviklingslandene er nødt til at skære ned på allerede udsultede uddannelsesbudgetter. Det betyder færre skoler og bøger - og færre lærere.

Lærerens Dag er en god anledning til at fejre lærerne. Og der er grund til at donorer som Danmark bakker op om elever og lærere internationalt ved at øge støtten til uddannelse i verdens fattigste og mest skrøbelige lande.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

Annonce