Annonce
Debat

Debat: Hvad i Løvens Hule helvede er meningen?

Løvens Hule er god underholdning. De håbefulde iværksættere har noget på spil. Løverne brøler og slikker sig på poterne. Store pengebeløb flyver rundt i luften. Det er godt TV.

Det er også vigtigt TV. Det er ikke så tit, at erhvervslivets pølsefabrik kommer helt ud i stuerne til ”almindelige” lønarbejdere. De fleste har (desværre) kun gjort sig få tanker om, hvordan markedet egentligt kommer varer på hylderne. I Løvens Hule kan man, om end i en overfladisk og karikeret udgave, få en lille duft af savsmuld.

Men selvom det er god underholdning, og selvom det potentielt er vigtig TV, så er Løvens hule også et gruopvækkende indblik i tidens iværksætterideal og en endnu værre indflydelse på det.

Ideen om, hvad en iværksætter kan og skal, har nemlig flyttet sig ganske gevaldigt. I mine bedsteforældres generation var iværksætteri i grove træk lig med selvstændighed – små gårde og håndværkervirksomheder. I min generation var idealet ”geniale” opfindelser - papirklipsen og post-it blokken. Men i nutidens udgave af Løvens Hule ser vi et iværksætterideal, der fuldstændigt har forladt denne verden. Det er helt ligegyldigt, om produktet er nyttigt eller unyttigt. Der er kun ét spørgsmål, som til gengæld fylder alt: Kan det sælges?

De fem ”løver” er alle overmenneskeligt rige,og de er alle (mere eller mindre) blevet det ved at møffe deres tegnebog ind mellem kunder og producenter. De har aldrig opfundet noget eller lavet en dags ærligt arbejde. De er tidens troldmænd inden for e-handel og needfinding, og nu sidder de for åben skærm og køber lotterisedler i virksomheder, der laver tøj til hunde eller præpakket pynt.

Når det fremherskende iværksætterideal udelukkende fokuserer på profit og opportunisme og ikke leder efter de relevante løsninger – produkter og ydelser – som samfundet har brug for, så har vi da et problem. Hvis iværksætteri tiltrækker personer med horisont som en mink og lige så meget samfundssind som en karklud, hvad skal vi så med det? (- ud over at rydde op efter det i en fremtid nær dig)

Er al vækst god vækst? Er salgbarhed og profit blevet målestok for relevans? Man kan sådan set godt forstå, hvis der er nogle samfundsbærende lønarbejdere der ligger fjernbetjeningen mens de spørg sig selv: hvad i hede Løvens Hule helvede er meningen?

Annonce
Mikael Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce