Annonce
Debat

Debat: Homo perdere – det ødelæggende menneske

Naturen har skænket os en helt enestående planet med et unikt plante- og dyreliv, som vi er i fuld gang med at ødelægge. Og vi almindelige borgere er fuldstændig magtesløse.

Vi opfordres til at sortere affald og flyve mindre, mens verdens ledere ikke griber effektivt ind overfor afbrænding af regnskoven. Det gør ondt at se – måske netop fordi vi trods mange års udvikling stadigvæk instinktivt føler os knyttet til naturen , og ved at det ender galt.

Googler man Brasilien set fra satellit og zoomer tæt ind på det mørkegrønne, kan man se, at veje, byudvikling og landbrug har ædt sig langt ind i junglen. Det er svært at forestille sig, at afskovningen vil stoppe. Hvis der ikke gribes radikalt ind her og nu, er jeg overbevist om at følgende scenarie vil blive virkelighed i løbet af de næste kun 30-40 år: Regnskoven vil gradvis reduceres til isolerede skovområder af mindre god kvalitet og med lavere diversitet adskilt af marker, veje med langstrakte byer og industri/minedrift. Der er ikke længere tale om egentlig regnskov, da nedbøren er blevet uregelmæssig og sporadisk.

Amazonfloden er blotlagt over lange strækninger, og store dele af Amazonas lider af begyndende tørke. For at kompensere for den dårlige jord (og høste værdifuld tømmer), finder afskovning stadigvæk sted med og uden tilladelse fra regeringen. Der drives ulovlig jagt i de isolerede skove, hvor de indfødte for længst er blevet fordrevet eller assimileret, og tusindvis af dyrearter ikke længere findes. Modsat andre steder på jorden, er mange af Amazonas dyr sky og uegnede til at leve tæt på mennesker.

På et tidspunkt bliver ørkendannelsen så tilstrækkelig markant, at det kniber for befolkningen at brødføde sig selv. Verdenssamfundet skal nu iværksætte et omfattende fødevareprogram til brasilianerne i stil med det, vi har set i Afrika, som også engang var rigt på (regn)skov, grønne stepper og dyreliv. Hvem er den skyldige? Den virkelig skyldige? Brasilien? Til dels. Vesten? Nej. USA og alle deres bøfspisere? Til dels.

Det er naturligvis FN, der er den store synder. Vi taler om stormagter som USA og Kina. Men begrebet burde slet ikke eksistere. Derimod burde Forenede Nationer være en særdeles magtfuld organisation, og ikke som nu en næsten usynlig klub, ingen længere hører om eller respektere. Hvem i dag ved, hvad formanden for FN hedder?

Vil man redde regnskov (og det gælder også Borneo, hvor Indonesiens præsident har planer om at placere den nye hovedstad), så kan man ikke overlade tingene til fx G7, klimakonferencer og nogle få ansvarsbevidste statsledere. Man skal have to redskaber: Et politisk uafhængigt verdensråd, som kan diktere miljøtiltag uden vetoret fra store lande og de berørte lande (her Brasilien og dets nabolande).

De af FN pålagte restriktioner skulle ubetinget og straks iværksættes. Samtidig skal man oprette en enorm fond, som afhjælper de værste økonomiske konsekvenser af de pålagte indgreb. Fonden kompenserer for en del af Brasiliens mistede eksportindtægter på oksekød, men samtidig spares der import på andre områder.

Og regnskoven er i dag nem at overvågene med satellit. Satte man nogle koordinater kunne FN sige hertil og ikke længere. Og ja, Bolsonaro tager fejl; Amazonas tilhører ikke Brasilien. Amazonas er de indfødte og dyrenes og planternes land.

Som det er nu skalter og valter under tusind toneangivende ledere og politikerne med verdens miljø, fordi de alle er inhabile, altså partiske. Brasiliens præsident Jair Bolsonaro hævder at ville mætte alle brasilianernes munde, men reelt går han bøndernes ærinde; han har etableret verdens største slagterbutik; kødeksport og regnskov (i stil med Danmarks svinekød og udledning af pesticider). Ingen politiker vil ramme bilisterne. Ingen vil gå til valg på mindre forbug. Derfor skal FN ubegrænset kunne diktere. Alt andet ser jeg som plat og symbolpolitik. Verden er langsomt ved at drukne i vand og affald og vi forbyder plastikposer og tandstikkere! CO2-udslippet vil ikke falde de første 50 år.

Miljø- og klimatiltag vil først begynde at hjælpe den dag det gør ondt. Der er ikke noget der hedder ”Lad os redde klimaet på en behagelig måde.” Vindmøller er ikke først og fremmest tænkt som en miljøforbedring, men skabt med henblik på, at vi fortsat kan forbruge endnu mere.

Man kan ikke både tale jublende om økonomisk vækst og samtidig ville redde jorden. Jorden er ligeglad med intentioner, den reagere kun på handling. Vi fortjener ikke længere betegnelsen homo sapiens, for er vi ikke holdt op med at bruge vores sunde fornuft? Men hvem kan også holde ud at se regnskoven brænde? Vi lukker simpelthen ned. Og det samme gør politikerne og statslederne.

Det mest sindsyge er måske, at alle verdens væsentligste problemer kunne løses på kun 700 dage – hvis der var et diktatorisk FN og politisk vilje over hele linjen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lige nu: Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce