Annonce
Debat

Debat: Grøn omstilling skal ske uden særskatter i EU

Vi må ikke gøre det næstbedste til det bedstes fjende. Som da et mindretal i Europa-Parlamentet forleden ville nedstemme en lang EU-liste af gode energi-projekter.

Annonce

Klimakrisen er åbenlys. Den står lige foran os banker på vores dør. Vi er nødt til at handle hurtigt, hvis vi skal bremse de alarmerende klimaforandringer. De forsvinder ikke. De kan ikke trylles væk. Det kræver handling og løsninger - nu og her. For vores egen skyld. For vores kommende generationers skyld. De fortjener, at vi tager ansvar og sikrer, at de får mulighed for at leve deres liv i en bæredygtig verden.

Men vi kan ikke handle alene. For klimakrisen er en global udfordring. Vi bliver nødt til at finde fælles løsninger på tværs af landegrænser. Det nytter ikke ret meget, hvis vi kun er få lande, der trækker i den grønne førertrøje. Dermed ikke sagt, at vi i Danmark ikke skal gå forrest og vise vejen. Det skal vi. For vi har mange grønne løsninger, som andre lande kunne lade sig inspirere af og have lyst til at kopiere.

For os er vigtigt, at den grønne omstilling er ægte grøn. Vi skal skrue op for den grønne omstilling, men uden at vi gør Europa og Danmark fattigere. Og vi er ikke blinde for, at den grønne omstilling bliver dyr for os alle. Men vejen frem er ikke at indføre nye særskilte EU-skatter og -afgifter, der skubber CO2-udledningen ud af Europa sammen med de gode arbejdspladser, der følger med. Både vores befolkninger og klimaet bliver tabere, hvis vi skubber virksomhederne ud af Europa og til andre lande, hvor kravene til at mindske forurening er langt mere lempelige. Det gør os fattigere og giver mere forurening.

Vores vej er en anden. Med nye løsninger. Forskning og innovation. Og ved at skalere de grønne læsninger vi allerede har, og som vi ved virker. For målet er en grøn omstilling, hvor det europæiske folk bevarer den frihed, den velstand og de muligheder for at leve et godt og moderne liv, som de har i dag. Vi skal ikke flytte udledningen af klimagasser, vi skal nedbringe den.

Alvoren er også begyndt at melde sig i EU. Senest med EU’s European Green Deal, hvor der er mange gode takter at spore. For eksempel styrkelse af den cirkulære økonomi, den grønne omstilling i landbruget og udnyttelsen af potentialet i havvindmøller. Samtidig har Kommissionen, ligesom Venstre gjorde i 2019, varslet et forslag om en klimapagt for al EU-lovgivningen. For det er vigtigt, at den grønne omstilling bliver omdrejningspunktet for politik i alle sektorer. Og der er andre steder, hvor Venstres aftryk ses tydeligt i den europæiske grønne plan. For eksempel målet om en højere reduktion af CO2 i 2030. Eller målet om et større fokus på energieffektiviseringer. Eller målet om at fremme en mere bæredygtig transport. Aftryk som vi kan være stolte af.

Men det er naturligvis ikke nok at fremvise en masse gode intentioner. Vi skal vise resultater. Det betyder, at der skal være opnået en reel nedgang i CO2-udledningen fra alle EU-landene. Tilbagegang i biodiversiteten skal være bremset og i bedste fald vendt til fremgang. Vi er klar til at lægge mandater til reelle forandringer. Men det skal være ægte grønt. Ikke symbolske markeringer.

Vi må ikke gøre det næstbedste til det bedstes fjende. Som da et mindretal i Europa-Parlamentet forleden ville nedstemme en lang EU-liste af gode energi-projekter, fordi listen indeholder nogle få gas-projekter, som ikke spiller helt med Paris-målsætningen i 2050. Det blev ikke med vores stemmer. For vi anerkender, ligesom Kommissionen, at gas-projekter som disse kan være en vigtig trædesten for nogle lande, som skal væk fra den kulbaserede energiform. Vi må løse tingene hen ad vejen, frem for at blokere for en række gode tiltag.

Det er vigtigt, at klima kommer til at fylde mere i EU. Og at klima bliver en fælles vision og ikke en politisk kampplads for symbolske markeringer. Vi må og skal stå sammen, udvise handlekraft og tage ansvar for en reel grøn omstilling. Vi skal have et Europa, der går forrest i klimakampen. Som trækker verden i en grønnere retning. For vores børn og børnebørns skyld.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce