Annonce
Debat

Debat: Fortnite er sejrsdans, dollars og en ny form for drengeleg

Annonce

Min søn spiller Fortnite. Det er han ikke alene om. De fleste andre drenge fra klassen, vejen og fodboldklubben spiller også Fortnite. Det sidste års tid har jeg været omgivet af en række nye ord; Loot, shotgun, storm, sniper og kills. I begyndelsen forstod jeg ikke ordene. Det føltes på samme måde, som hvis jeg sad i en lufthavn, og der var nogen omkring mig, som talte et fremmed sprog.

Min søn kan spille Fortnite i mange timer, hvis han får lov. Det får han ikke. Man er vel ansvarlig forælder. Nogle børn får lov. Andre må kun i weekenderne eller en time om dagen.

Indimellem foreslår jeg min søn, at vi skal spille bordfodbold, gå en tur eller læse i noget så gammeldags som en bog. Vi har alle de gode, nye bøger, for slet ikke at tale om alle de gamle bøger; H.C. Andersen og Astrid Lindgren. Men han gider ikke. Han vil hellere spille Fortnite. Bevares, han er også glad for fodbold, som han går til, og af og til ser vi også en fodboldkamp sammen i fjernsynet eller tager ned på stadion, får os en stadionpølse, imens vi hepper på det lokale superligahold.

Fortnite er et konkurrencebaseret onlinespil. Spillets geografi er en fiktiv ø. Her vælger man, hvor man vil dumpe ned med faldskærm. I hver runde er der 100 spillere, som ankommer til øen samtidig for at kæmpe mod hinanden. Målet er, at man skal slå de andre ihjel. Undervejs skal man ved hjælp af en hakke smadre sig gennem bygninger, mure og landskaber, imens man samler forskellige våben. Imens man løber rundt og hakker og skyder, kan man bygge en art fæstningsværk, der gør, at man har vanskeligere ved at blive ramt.

Endelig er der dansene. Fortnite-dansen er en slags sejrsdans. Det er en dans, som figurerne danser i spillet, men som børn også ofte danser i skolegården eller i fritiden. Her interagerer Fortnite med den fysiske verden og sætter sig materielle spor. Lidt ligesom vi andre efterlignede John Waynes blik eller forsøgte at sige som Anders And.

Så er der selvfølgelig den kommercielle del. Man kan købe forskellige ting, f.eks. særligt kunstfærdige udrustninger, våben og danse . Fortnite er big business. I 2018 tjente Fortnite flere penge på et år end noget spil havde gjort før, i alt 2,4 milliarder dollars.

De seneste uger har jeg selv spillet Fortnite og fulgt med i min søns spil. Som en anden antropolog, der er gået native, har jeg forsøgt at aflure, hvori spillets fascinationen består.

Jeg mener nu at have fundet en del af hemmeligheden. Der er både noget nyt og noget gammelt ved Fortnite. Det er et konkurrencebaseret spil baseret på regler, hvor den ”bedste” vinder. På den måde minder det om mange andre spil. Hertil kommer, at der er en høj grad af interaktivitet i spillet. Fortnite-figuren løber og hopper og er i konstant bevægelse. Pulsen er høj og adrenalinen pumper. Dør jeg eller tager jeg livet af andre.

Et særligt fascinationsmoment er, at man kan spille sammen. Her kommunikerer man med hinanden ved hjælp af mikrofoner og hovedtelefoner, imens man samarbejder og kæmper mod de andre.

Spillet er altså også socialt og hviler på noget, man kunne kalde børns legekultur. Der er et fællesskab omkring Fortnite drevet af leg, sjov, samarbejde og konkurrence, hvor man kontinuerligt udveksler erfaringer og viden og hjælper hinanden.

Skal vi være bekymrede over Fortnite? Ja og nej. Fortnite er big business. Fortnite stjæler børns penge, tid, og rum, så selvfølgelig skal vi være bekymrede. Især hvis Fortnite tager mange af børnenes penge og det meste af deres tid. Der er helt sikkert oplevelser og erfaringer, som Fortnite ikke giver mulighed for, f.eks. frisk luft, fysisk interaktion samt dybere følelsesmæssige oplevelser, som f.eks. udvikles i mødet med æstetiske aktiviteter.

Fortnite tager afsæt i børn og måske især drenges kultur. Vi andre løb rundt udenfor i vind og vejr og legede krig. Nu om dage sidder børnene i hver deres varme stue med joysticks, hovedtelefoner og mikrofoner. Den kommercielle spilindustri er ikke dum, men der heller ikke nogen grund til at tro, at nutidens børn er dumme, fordi de spiller Fortnite.

Finn Wiedemann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce