Annonce
Debat

Debat: Fortielse og befrielse

Annonce

Undskyldning: 75-års jubilæet for befrielsen er en fin og højtidelig anledning til, at nutidens ledere af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale og Konservative kan undskylde for deres forgængeres alt for nære samarbejde med Adolf Hitler.

En sådan undskyldning ville både være anstændig og nationalt samlende.

Naturligvis har nutidige partiledere ingen andel i forgængernes synder, men det ville alligevel være storsindet, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes tre kolleger sagde undskyld.

De kunne kvittere for, at den velbevæbnede og godt organiserede Frihedsbevægelse også udviste storsind ved befrielsen. Som den desværre afdøde modstandsmand og kz-fange Frede Klitgård sagde til mig: ”Vi lod nåde gå for ret.”

En eventuel hævnspiral som i Frankrig kunne nemt have ramt samarbejdspartierne. En officiel undskyldning kan også forbedre fremtidens politiske debat.

Dansk Folkeparti blev skabt 50 år efter befrielsen som et nationalkonservativt parti, men alligevel har politiske modstandere lige siden spillet ”nazikortet” mod DF med det formål at fjerne fokus fra nutidige samfundsproblemer.

Lad mig bruge EU’s føderalisme som et eksempel på, hvordan man skal kende historien, men ikke misbruge den.

Nutidens euro viser sig at være mere ekstrem, end hvad Hitler ønskede med sin storeuropæiske mønt- og toldunion i 1940. Godt nok ønskede nazisterne kontrol, men de ville ikke udfordre nationalfølelsen i de besatte lande ved at fjerne deres mønter og sedler. Netop dette gør EU’s euro.

Jeg går ind for at forlade EU ved et Danexit snarest muligt, men jeg ved også godt, at nazisternes møntunion dengang ikke i sig selv er noget godt argument imod EU’s euro nu.

Så nuanceret har historiemisbrugeren Peter Duetoft (S) aldrig været. Duetoft startede i 2001, da han som folketingsmedlem og gruppeformand i partiet Centrum Demokraterne fik overskrifter ved at beskylde DF for ”nazimetoder”, som ”Joseph Goebbels ikke kunne have gjort bedre”.

DF havde såmænd blot tilladt sig at påpege problemerne med den skadelige islamiske indvandring. I dag står det klart, at Duetoft, som nu er socialdemokrat, personligt har forværret Danmarks migrantproblemer. Han skabte tabuer og had, og historisk set bør man snarere huske på, at den socialdemokratiske statsminister Vilhelm Buhl, altså Duetofts partifælle, i 1942 opfordrede befolkningen til at stikke frihedskæmpere.

Stikkertalen til nationen trak et blodigt spor hen over landet, og alligevel har Socialdemokratiet i dag navngivet en københavnsk gade efter Buhl.

Det Radikale Venstres partileder Morten Østergaard kaldte i 2018 Dansk Folkeparti for et "brunt" parti, hvilket er en henvisning til Hitlers terrorkorps SA.

Østergaards respektløse optræden over for millioner af nazistiske dødsofre er en ting. Noget andet er den kendsgerning, at radikalt sindede embedsmænd i 1943 ville lade dansk politi ”internere” danske jøder. Heldigvis sagde Gestapos øverste chef i Danmark, Werner Best, nej tak. Noget så vigtigt som Holocaust kunne ikke overlades til radikale, hvis leder i dag er Østergaard.

Venstre var ikke bedre, idet partiets fremtrædende politiker Niels Elgaard i sommeren 1943 sagde god for henrettelser af danske frihedskæmpere, fordi Elgaard gerne ville fortsætte samarbejdet med Hitler.

Det Konservative Folkeparti skiller sig positivt ud fra de tre andre med en række fremragende frihedskæmpere. Desværre har nutidige konservative folketingsmedlemmer som Rasmus Jarlov svært ved at erkende, at 1930'ernes konservative ”skråremme” var en skamplet.

Alt i alt ville det være storsindet af statsministeren at undskylde for samarbejdspolitikken.

God 4. maj!

Erik Høgh-Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce