Annonce
Debat

Debat: EU skal smække kassen i for retsstatens bødler

Der var hårde forhandlinger i Europa-Parlamentet i sidste uge, og den store konservative gruppe, EPP, vaklede til det sidste i spørgsmålet: Skal EU lægge øget pres på Polen og Ungarn, hvor retsstaten i stigende grad er under pres.

For mig er svaret klart: Ja! Hvis EU skal fungere, så skal det baseres på et værdifællesskab, der blandt andet sikrer pressefrihed, lige rettigheder, akademisk frihed og uafhængige domstole.

Der er andre kræfter, der mener, at EU skal blande sig udenom, men jeg kan personligt ikke læne mig tilbage og se til, mens ledere som Ungarns premierminister Viktor Orban piller borgernes rettigheder fra dem bid for bid samtidig med, at hans land får støttekroner af EU.

Højesteretsdommere bliver tvunget på pension før tid, universiteter bliver lukket. Frie og uafhængige medier bliver censureret. Det sker i Ungarn, det sker i Polen. Det sker midt inde i den europæiske union, og det er den direkte vej til unionens og Europas undergang, hvis vi kigger den anden vej.

Senest har Polen før jul indført en ny lov, der begrænser polske dommeres ytringsfrihed, blandt andet ved at forbyde dommerne at indklage polske retsreformer til EU-domstolen. Polens dommere lægger ligeledes under for et politisk udpeget disciplinærråd, der kan straffe dommerne på løn og job. Magtens tredeling ligger i ruiner.

Derfor drog jeg et lettelsens suk i plenarsalen i sidste uge, da der tegnede sig et flertal for en resolution, der vil binde EU’s budgetter sammen med sanktioner mod lande, der overtræder retsstatsprincipperne.

Medlemslande, der ikke lever op til de vores vigtigste principper, skal rammes dér hvor det gør mest ondt på dem: på pengepungen. EU-kassen bliver smækket i, hvis retsstaten trædes under fode.

Ministerrådet skal støtte lovforslaget, før det bliver en realitet, men foreløbig har parlamentet i hvert fald sendt et stærkt signal til Orban og Co: Det skal ikke kunne betale sig at afmontere retsstaten.

Annonce
Morten Helveg Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce