Annonce
Debat

Debat: EU skal smække kassen i for retsstatens bødler

Annonce

Der var hårde forhandlinger i Europa-Parlamentet i sidste uge, og den store konservative gruppe, EPP, vaklede til det sidste i spørgsmålet: Skal EU lægge øget pres på Polen og Ungarn, hvor retsstaten i stigende grad er under pres.

For mig er svaret klart: Ja! Hvis EU skal fungere, så skal det baseres på et værdifællesskab, der blandt andet sikrer pressefrihed, lige rettigheder, akademisk frihed og uafhængige domstole.

Der er andre kræfter, der mener, at EU skal blande sig udenom, men jeg kan personligt ikke læne mig tilbage og se til, mens ledere som Ungarns premierminister Viktor Orban piller borgernes rettigheder fra dem bid for bid samtidig med, at hans land får støttekroner af EU.

Højesteretsdommere bliver tvunget på pension før tid, universiteter bliver lukket. Frie og uafhængige medier bliver censureret. Det sker i Ungarn, det sker i Polen. Det sker midt inde i den europæiske union, og det er den direkte vej til unionens og Europas undergang, hvis vi kigger den anden vej.

Senest har Polen før jul indført en ny lov, der begrænser polske dommeres ytringsfrihed, blandt andet ved at forbyde dommerne at indklage polske retsreformer til EU-domstolen. Polens dommere lægger ligeledes under for et politisk udpeget disciplinærråd, der kan straffe dommerne på løn og job. Magtens tredeling ligger i ruiner.

Derfor drog jeg et lettelsens suk i plenarsalen i sidste uge, da der tegnede sig et flertal for en resolution, der vil binde EU’s budgetter sammen med sanktioner mod lande, der overtræder retsstatsprincipperne.

Medlemslande, der ikke lever op til de vores vigtigste principper, skal rammes dér hvor det gør mest ondt på dem: på pengepungen. EU-kassen bliver smækket i, hvis retsstaten trædes under fode.

Ministerrådet skal støtte lovforslaget, før det bliver en realitet, men foreløbig har parlamentet i hvert fald sendt et stærkt signal til Orban og Co: Det skal ikke kunne betale sig at afmontere retsstaten.

Morten Helveg Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Stødte sammen i rundkørsel

Annonce