Annonce
Debat

Debat: En anderledes markering i år af befrielsen 4.-5. maj 1945

Annonce

Markering: 4. maj bliver der landet over sat lys i vinduerne - vi markerer Danmarks befrielse. I år er dagen særligt speciel: det er 75 år siden, at danskerne vågnede op 5. maj 1945 til et frit Danmark. Meget er sket på de 75 år, men vigtigheden af at markere dagen og huske vores fælles historie er fortsat afgørende.

Netop nu står vi midt i en sundhedskrise – coronakrisen. Det betyder, at markeringen af befrielsen med kranselæggelser, mindetaler og Gudstjenester er aflyst. Og det gør ondt, at vi ikke sammen kan markere denne vigtige dag.

Under 2. verdenskrig viste den danske befolkning solidaritet og sammenhold, præcis som vi ser i disse corona-tider. Fællessang (alsang) blomstrede op i de første år af besættelsen. Danskerne mødtes om sangen rundt om i hele landet. Hundredtusindvis af deltagere sang med på fædrelandssange og udtrykte sammenhold og nationalfølelse.

Kongehuset var også et stærkt samlingspunkt for danskerne både under og efter 2. verdenskrig. Kong Christian 10. er kendt for sine rideture i København under besættelsen. Turene havde stor betydning for befolkningen. 5. maj 1945 holdt Christian 10. en bevægende tale. Her roste han blandt andet det danske folks sammenhold gennem besættelsen. Han opfordrede også til fortsat sammenhold.

Under denne coronakrise er det danske sammenhold igen afgørende. Vi mødes i sangene, når DR arrangerer fællessang og vores kongehus, med Dronning Magrethe i spidsen, er dengang som nu, en hjørnesten i vores store nationale fællesskab. Dronningens tale omkring corona-truslen markerede for mig en slags ”milepæl” – en påmindelse om alvoren og i at ”stå sammen, hver for sig”.

Jeg tænder lys 4. maj, placerer dem i vinduet og husker mig selv på, hvad vi danskere er i stand til. I mange familier mindes man en særlig mand eller kvinde, som tog kampen op i modstandsbevægelsen. Jeg vil også mindes min families frihedskæmper og sende en dybtfølt tak til alle de tapre mænd og modige kvinder, som satte livet på spil for dig og mig – og vores frihed.

Jane Heitmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce