Annonce
Debat

Debat: Danske landbrugsprodukter er et plus for klimaet

Thomas Jensen. Pressefoto

Debat: Planterne på markerne lever af sollys, CO2 fra atmosfæren og vand fra undergrunden. Og så naturligvis naturgødning fra dyrene, som på denne måde genbruges og giver stivelse og protein til planterne på marken. Afgrøderne høstes og giver livsvigtigt brød og kød (stivelse og protein) til den voksende befolkning i verden: Brød ved direkte anvendelse af afgrøder til mel og kød, når afgrøderne fodres til dyrene.

Gyllen – den værdifulde naturgødning - samles op i stalden, hvor varmen fra gødningen bruges til at varme stalden op, og bagefter, når den kolde naturgødning afgasses på biogasanlæg, dannes der grøn energi, der bruges i hele Danmark. Herefter indgår den afgassede naturgødning igen i det kredsløb, der bruges til næste års produktion af foder og brød. Næringsstofferne genbruges, så kød, brød og mælk produceres af de ressourcer, vi har for meget af, nemlig sollys, CO2 og forhøjet vandstand.

Ydermere tilbageføres en stor del CO2 - nemlig kulstof – til marken og er med til at genopbygge jordens kulstoflager.

I landbruget er vi begyndt at anvende dyrkningsmetoden conservation agriculture, hvorved vi mere effektivt fører CO2 tilbage til jorden, hvor det lagres, og dermed gør vi samtidig jorden mere frugtbar for de kommende generationer. Det CO2, der er lagret i produkterne (kød, mælk æg, korn osv.), optages i Danmark, men frigøres igen i det land, hvor produkterne spises. Derved skal det CO2, der optages i landbrugsproduktionen, naturligvis regnes med som et optag i produktionen i Danmark.

Jeg tror, de færreste er klar over, at der sker en langt større opbygning af CO2 i landbrugsjord end i for eksempel skov. Det skyldes for eksempel, at majs står meget tæt og sammenlagt vokser cirka 25 m på 10 år. Modsat står planterne meget spredt i en skov og vokser kun cirka 7 m på 10 år. Desværre tæller embedsmændene kun CO2 med, når det optages i skov, men ikke når det optages i korn, majs og græs. Det er mærkeligt.

Dansk landbrug og danske landmænds agrovirksomheder arbejder intenst på at skabe mere protein af danske afgrøder for dermed at producere landbrugsprodukter, som primært er skabt af sollys, CO2 og vand. Det er et fantastisk scenarie, hvis det kan lykkes. Også selvom det vil tage en årrække, vil det være kæmpe succes for både samfundet og klimaet.

Dansk landbrug og Vestas er en stor gevinst for klimaet. Vestas sparer miljøet for CO2, og landbruget optager en enorm mængde CO2. Samtidig bidrager begge brancher med mange arbejdspladser og valutaindtægter til Danmark. Det er jo en fantastisk udvikling, der er sket på få år. Det kan vi alle sammen glæde os over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

HB skifter ud på trænerbænken

Annonce