Annonce
Debat

Debat: Dagpengesystem - når systemet er designet til at angribe selvagtelse og værdighed

Hvis dagpenge var et almindeligt forsikringsprodukt, så ville du aldrig købe det

Engang i mellem bliver man overhalet af virkeligheden og på min klumme-emne-blok stod: Dagpenge betragtet som en almindelig forsikring!!? Nu tilbyder Ase netop det – bare billigere og selvfølgelig uden jobcenter og sagsbehandler.

Jeg har meldt mig ud af dagpengeordningen for mange år siden. Det gik op for mig, at jeg ikke kunne gøre brug af systemet uden at gå ud af mit gode skind eller overfuse en af de stakkels medløbere bag skranken. Jeg har som alle andre brug for tryghed, men hvis den kommer med umyndiggørelse og idioti som garniture, så kan det være det samme.

Debatten om Ases nye lønsikringsprodukt handler om beløbenes størrelse og selvfølgelig om det usolidarisk element i Ases produkt, men det er ikke kernen af problemet. Når jeg møder folk der har været i kontakt med dagpengesystemet, så er det nemlig ikke beløbets størrelse, der fylder. Så er det at de, i en sårbar situation, blev mødt af et system der er designet til at angribe selvagtelse og værdighed på en måde, så alle mennesker med en smule selvrespekt får lyst til at flygte ud af systemet – hvis de overhovedet har muligheden.

Nogle er måske mere overbærende med kulturen i systemet end mig. Nogle synes måske ligefrem, at det er en nødvendig strategi. Men jeg kan konstatere, at dagpengesystemet hvert år sender tusindvis af resursestærke borgere ud i dyb undren. Undren over hvad det er for et system, de troligt har betalt til i mange år og undren over, hvorfor de skal behandles som snyltere bare, fordi de er i mellem jobs.

Men nu får vi syn for sagen. Hvis det viser sig, at Ases nye kunder smider sig på sofaen og hæver den fordringsløse præmie, så må vi konstatere, at danskere er et folkefærd af ugidelige nasserøve, og så kan dagpengesystemet jo rolig forsætte som hidtil.

Men hvis det viser sig, at Ase kan tjene penge på at udbyde en lønsikring, der er billigere og bedre end dagpengesystemet, vel og mærke uden kontrol og umyndiggørelse, så er det tid til at pege fingre og ændre et system, der hører mere hjemme i det gamle Østtyskland end i Danmark.

Hvis Mette Frederiksen skal sidde i modlys med lukkede øjne på kanten af sit skrivebord og besynge tilliden i det Danske samfund, så kunne hun passende benytte denne lejlighed til at forandre dagpengeordningen til noget, som nogen i det mindste ville overveje at købe, hvis det var et produkt.

Annonce
Mikael K. Bjerre
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Stjal dåseøl og mad fra båd

Lemvig

Udsalgs-slutspurt i Lemvigs butikker

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce