Annonce
Debat

Debat: Coronakrisen har ramt socialt skævt

Skævvridning: Det er efterhånden veldokumenteret, at coronavirussen har ramt socialt skævt. Jeg tænker ikke kun på dem, som er blevet alvorligt syge og døde, men også på f.eks. børn af ufaglærte og kortuddannede. De rammes hårdere end børn af forældre, der har længere uddannelser.

Det skyldes, at der er en negativ sammenhæng mellem de børn, der selv vurderer, at de klarer sig dårligst og har haft den dårligste trivsel under hjemmeundervisningen, og de socialgrupper, børnene kommer fra. Det er ikke nemt at hjemmeundervise sine børn, hvis man f.eks. selv er ordblind eller aldrig har bestået 9. klasse – og for øvrigt har skullet møde på arbejde som normalt.

Covid-19 blev bragt til Danmark af de velbemidlede. Men de ufaglærte, de ordblinde og personer, der i forvejen har et dårligt helbred, rammes hårdest. I denne gruppe er der mange 3F-medlemmer. De betaler regningen i form af fyringer, langtidsledighed og problemer med at hjemmeskole børnene. Statistikken viser, at ufaglærte og faglærte i højeste grad har mistet jobbet som følge af coronakrisen - med deraf følgende spekulationer om økonomien og fremtiden.

Annonce

Også geografisk rammer coronaen skævt. Beboere i socialt udsatte områder har i forvejen flere kroniske sygdomme og dårligere helbred end den gennemsnitlige dansker, hvilket gør dem ekstra eksponerede. De bor forholdsvist tæt og har ikke samme mulighed for at flygte til sommerhuset og arbejde derfra som de mere velstillede.

Det er værdifuld viden, når vi evaluerer, hvad vi gør, hvis vi rammes af en pandemi en anden gang. Når der lukkes ned og genåbnes, vil jeg opfordre politikerne og eksperterne til ikke kun at kigge på økonomiske forhold, men også inddrage de sociale aspekter.

Nedlukningen har formentligt forstærket den sociale arv. Det har omkostninger på sigt, som politikerne også bør indregne og reducere med politiske tiltag. Den viden, som mange forskere i disse dage samler om de socioøkonomiske konsekvenser af Covid-19, skal bruges i rådgivning af sundhedsstyrelsen og regeringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce