Annonce
Debat

Debat: Amazon kommer til Norden - er det godt for forbrugerne?

Foto: David Becker/Ritzau Scanpix
Annonce

Debat: I avisen Danmark 5.8 skrev erhvervsredaktør Jens Bertelsen om Amazons annoncerede indtog på det nordiske marked.

I artiklen beskrives Amazons imponerende, nærmest frygtindgydende vækst, og det nævnes også at en række virksomheder i USA har måttet lukke som følge af konkurrencen hos Amazon.

Jens Bertelsen peger imidlertid også på de muligheder, der kan være for mange virksomheder ved at lade deres varer blive solgt hos Amazon. En mulighed, som den Svendborg-baserede designer Nille Philbert også griber, ifølge tidligere artikel i denne avis.

Det er utvivlsomt rigtigt, at der kan være en glimrende mulighed for mange virksomheder ved at sælge deres produkter hos Amazon. For forbrugerne betyder Amazon en lynhurtig tilgang til stort set alt, ofte billigt, og med hurtig og nem levering. Så er der vel ikke noget at være ked af? Jo - det er der formodentlig.

En god bekendt yndede at sige, at ”Alting koster noget.” Det har jeg tit konstateret en stor sandhed i. Det kan virkelig koste at handle hos Amazon. Ikke umiddelbart for den enkelte kunde, men der er omkostninger, og dem synes jeg måske, at Jens Bertelsen går lidt let hen over, så her lidt perspektiv:

Amazon har – som korrekt beskrevet – et ”kompromisløst kundefokus”. Dette opnås ifølge en række artikler på nettet (bl.a. hos The Guardian og CNBC) ved at presse de ansatte i Amazons varehuse hårdt på effektiviteten, samtidig med at de ikke har nogen sikkerhed i ansættelsen. Amazon har konsekvent modsat sig at de ansatte er organiserede.

Hertil kommer angiveligt en række tiltag for at udkonkurrere konkurrenter, presse de firmaer, der sælger deres produkter via Amazon samt dumpe priser.

Prøv at google ”Amazon critique” og du vil blive ledt til en meget omfattende Wikipedia artikel med en alenlang liste over områder, hvor Amazon er blevet og bliver kritiseret.

At det ikke bare er krakilske tidligere ansatte (eller socialister), der manipulerer nettet, kan ses af de igangværende kongreshøringer i USA, hvor Apple, Facebook, Google og Amazon bliver krydsforhørt af et underudvalg for konkurrencelovgivning.

I en større artikel om disse høringer, som blev bragt i Dagbladet Information 1.8, kan man bl.a. læse, at USA i perioden 2000-2015 mistede ca. 100.000 uafhængige virksomheder, hvilket er et fald på ca. 40%. Angiveligt primært grundet Amazons aggressive og kreative tiltag.


Alting koster noget. Vi er ikke bare forbrugere. Mange af os er også lønmodtagere, og hvis flere og flere jobs forsvinder grundet indtog af mastodonter som Amazon, samtidig med at flere og flere jobs i stedet skabes hos firmaer der bekæmper de hårdt tilkæmpede rettigheder for danske arbejdere, så bliver forbrugerdelen af os jo også ramt.


Det kan her tilføjes, at Jeff Bezos, der grundlagde Amazon (og stadig er CEO for og storaktionær i) er verdens rigeste menneske, der under Covid-19 krisen har kunnet tilføje 24 milliarder USD til sin personlige formue. Hvorfor er det så lige, at hans ansatte ikke må organisere sig, eller (angiveligt) modtage løn under sygdom?

Så er vi tilbage ved Norden. Er det godt, at vi i den nære fremtid vil få lettere ved at få også lokale varer gennem Amazon? Tjah - jeg er bekymret.

Alting koster noget. Vi er ikke bare forbrugere. Mange af os er også lønmodtagere, og hvis flere og flere jobs forsvinder grundet indtog af mastodonter som Amazon, samtidig med at flere og flere jobs i stedet skabes hos firmaer der bekæmper de hårdt tilkæmpede rettigheder for danske arbejdere, så bliver forbrugerdelen af os jo også ramt.

Det handler dybest set om, hvilket slags samfund man ønsker at leve i. Og her hænger tingene altså sammen. Hver gang man går efter det billigste, koster det et andet sted – måske ikke umiddelbart for én selv, men for andre og andre dele af samfundet eller verden. Hvilket hurtigt kan ramme én selv.

God, dybdegravende journalistik kan ikke udføres gratis. Billige fødevarer og tekstiler er ofte producerede under elendige forhold.

At støtte en portal som Amazon uden at stille krav til, hvordan arbejdet udføres samt de ansattes vilkår kan hurtigt koste dyrt i Danmark (hvilket det sikkert allerede gør).

Jeg kan kun tale for mig selv: Jeg undgår at handle på Amazon. Som regel kan jeg finde det, jeg vil have andet steds, måske med lidt større besvær og ofte en smule dyrere. Men alting koster noget. Også gode arbejdsforhold for os alle.

Annonce
Annonce
Holstebro

Halvering i Esport-forening

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Møde skal afgøre Lokalhistorisk Arkivs fremtid: Enten overtager de frivillige - ellers kommer Rigsarkivets makulator

Ulfborg/Vemb

Delebil-koncept vinder frem

Danmark

Jyllands grønne vækstmotorvej

Annonce