Annonce
Debat

Debat. 4. maj - Vi skal synge Danmark stærkt og frit

Annonce

4. maj: Danmark skal synge i dag! Det skal vi, fordi det netop nu er 75 år siden, den ucensurerede kortbølgeradio om aftenen 4. maj fra London kunne fortælle danskerne, at den britiske feltmarskal Montgomery endelig havde oplyst, at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig.

Det er 75 år siden, ”Det blev forår og Danmark Frit”, som det hedder i sangen ”En lærke letted” - en af de mange, mange elskede sange, der blev skrevet i besættelsesårene og lige efter.

Derfor arrangerer gode mennesker alsang over hele Danmark i dag. Præcis som danskerne i de fem mørke besættelsesår kunne sætte ord på fælles følelser og fornemmelsen af fællesskab, når de mødtes til store alsang-arrangementer, så møder danskerne også på 75-årsdagen for Danmarks Befrielse hinanden til alsang.

Coronavirussen forhindrer, at fejringen i dag bliver lige så overstadig og boblende fuld af glæde som den folkefest, der udartede sig i gaderne i minutterne og dagene efter friheds-budskabet lød fra London i 1945.

Men heldigvis har vores moderne digitale udstyr og tv-stationernes alsang vist os, at vi stadig kan synge sammen og være en del af et levende fællesskab – på store fysiske afstande.

Jeg håber, at rigtig mange danskere i dag tager sig tid til at være med. For vores egen skyld, men også for de kommende generationers skyld. For historiens skyld. Og for Danmarks skyld.

Jeg tror, det er vigtigt for os alle, at vi fejrer det fællesskab, Danmark er. Og alsang virker! Det virkede i besættelsesårene, og det virker nu - 75 år efter - hvor Danmark også er lukket ned.

Sang og fællessang – og hele den fortælling om Danmark, dansk historie og danske værdier, som vi møder gennem vores sangskat - binder os sammen. Vi har brug for det. Det giver os styrke og overskud. Det giver os viden, rødder og værdier, som vi skal bruge, når vi former fremtiden for kommende generationer af danskere.

Vi skal synge om de værdier, der binder os sammen. Om friheden. De liberale frihedsrettigheder, som Danmark og de vestlige demokratier er bygget op på.

De frihedsrettigheder, som de tyske nazister tog fra os og alle andre, der blev ofre, mens den tyske krigsmaskine rullede ud over Europa under Anden Verdenskrig.

De frihedsrettigheder, som de mange modige frihedskæmpere, der var aktive under Besættelsen, satte liv og lemmer på spil for.

De frihedsrettigheder, som danske soldater med Danmarks flag på skuldrene i dag kæmper for i verdens brændpunkter, hvor andre undertrykkere hærger på samme måde som Hitler, Stalin og andre tidligere hærgede i Europa.

Vi skal synge Danmark stærkt og frit – og vi skal gøre det sammen. Lige nu. Lige præcis i dag, "Hvor det blev forår og Danmark Frit”.

Britt Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce