Annonce
Lemvig

De voksne i børnehaven har fået ét barn mindre at passe - og det er der en forklaring på

En ny måde at opgøre normeringer på landsplan har betydet, at Lemvig Kommune lever op til kravet om minimumsnormeringer. Arkivfoto: Signe Goldmann
Lemvig Kommune har ændret måden at opgøre personale i daginstitutionerne, og det betyder, at kommunen lever op til kravene om minimumsnormeringer

Lemvig: Der er på papiret kommet flere voksne til at passe børnene i daginstitutionerne i Lemvig.

Alene fra 2019 til 2020 er normeringen gået fra 6,2 barn per voksne i børnehaven til 5,3 barn, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det er tal, der glæder direktøren for familie- og kulturområdet i Lemvig Kommune, Lars Borst Hansen.

Annonce

Men der er også en forklaring på, at normeringen på et år kan forbedre sig på den måde.

- I 2020 er der kommet en ny og officiel måde at opgøre normeringerne på, så de nu er ens over hele landet. Det betyder blandt andet, at vi nu skal tælle specialpædagoger med, lige som ledere også er opgjort med en andel i opgørelsen af normeringer. Det har vi ikke gjort i Lemvig Kommune tidligere, siger direktøren.

Ifølge Lars Borst Hansen dækker antallet af voksne over både pædagoger, pædagogiske assistenter samt pædagogmedhjælpere.

Fokus på normeringer

Der har gennem flere år været stort fokus på normeringerne i daginstitutionerne og hvor mange voksne, der var ansat til at passe børnene i vuggestuer og børnehaver. Folketinget besluttede i slutningen af 2019 at lave en fælles normering, der hedder, at der skal være en voksen for hver tre børn i vuggestuer, mens der skal være én voksen for hver seks børn i børnehaverne.

Desuden blev der fra regeringens side afsat penge til, at kommunerne kunne leve op til målsætningen senest i 2024, lige som der også er en målsætning om, at der skal være flere pædagoger i daginstitutionerne.

Når jeg er til forældremøder i daginstitutionerne gør jeg meget ud af at forklare, at man ikke bare kan tage tre børn og så vil der være én voksen til denne gruppe af børn i eksempelvis en vuggestue

Lars Borst Hansen, direktør, familie og kultur i Lemvig Kommune

Også i vuggestuer lever Lemvig Kommune op til regeringens krav om minimumsnormeringer. Her var der i 2020 2,9 barn for hver voksen, og det er et fald fra 3,1 barn per voksen i 2019. I dagplejen er der ifølge opgørelsen fra Danmarks Statistisk 3,1 barn for hver voksen, og det tal har ligget stabilt mellem 3,1 og 3,3 siden opgørelsen begyndte i 2015.

Selv om der er lidt over fem børn for hver voksen i børnehaverne og og knapt tre børn for hver voksen i vuggestuerne, så skal det ikke forstås på den måde, at det er antallet af voksne i hele institutionens åbningstid, forklarer Lars Borst Hansen.

- Når jeg er til forældremøder i daginstitutionerne, gør jeg meget ud af at forklare, at man ikke bare kan tage tre børn og så vil der være én voksen til denne gruppe af børn i eksempelvis en vuggestue. Tallene er en kommunal gennemsnitsberegning af, hvor meget pædagogisk personale, der er tilknyttet institutionerne, siger direktøren.

I Holstebro var der ifølge Danmarks Statistik 3,3 barn per voksne i vuggestuerne i 2020, mens der var 6,4 barn per voksen i børnehaverne. I Struer var de tilsvarende tal 2,8 og 5,7.


Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce