Annonce
Ulfborg/Vemb

For dyrt og for langsomt: Nu er de unges hus lagt på is

Det var dette forslag til en ombygning, de unge i første omgang fik fra arkitekten. Prisen var dog alt for dyr, og man endte med at bede artiktekten finde ny plan. Pressefoto
Drømmen om et ungdomshus i Staby er nu definitivt lagt på is efter et bestyrelsesmøde i sidste uge i Vesterhavsklyngen.
Annonce

Staby: Det var i begyndelsen af sommeren 2018, at en gruppe af unge fik nøglerne til det gamle fodboldklubhus i Staby. Her skulle der være ungdomshus - et sted, hvor de unge kunne mødes på tværs af alder, interesser og de fem landsbyer, der binder Vesterhavsklyngen sammen.

Ønskerne var mange - i begyndelsen - og de blev sendt i hænderne på en arkitekt, som fik de 100.000 kroner, som Vesterhavsklyngen modtog fra foreningen Realdania til arkitektarbejdet. Også Lokale og Anlægsfonden og Nordea-fonden meldte deres økonomiske opbakning til projektet.

Et år senere vendte han efter flere workshops og dialog med de unge tilbage med en plan. Et ungdomshus med atrium, kulturscene, mini-biograf og tagterrasse.

Seks millioner kroner lød prismærket på - og den umuliggjorde drømmen. De, der havde støttet op om projektet, og som havde set det som et fyrtårn for lignende projekter i andre dele af landet, kunne ikke længere støtte op om så dyrt et projekt, så arkitekten fik på ny bevilget i omegnen af 30-40.000 kroner fra Realdania til at stille et nyt, billigere forslag op.

Undervejs begyndte de unge at falde fra. Flere følte, at de var blevet for gamle - eller ville være for gamle, når projektet stod færdigt.

- Der kom et nyt bud et par måneder senere, men alt i alt har det bare taget for lang tid. Opbakningen er smuldret og der mangler frivillige nok, der vil hjælpe. Så projektet er stoppet - i sin nuværende form, siger Morten Buhl, formand i Vesterhavsklyngen, der tæller byerne Madum, Thorsminde, Sdr. Nissum, Husby og Staby.

Annonce

Kulturen først

Heller ikke da Vesterhavsklyngen i starten af maj gjorde et sidste forsøg på at råbe de unge op, kunne en tilstrækkelig interesse mønstres. Ingen meldte sig på banen.

- Så når der ikke er opbakning, jamen så skal vi jo nok bruge energien andetsteds, selvom jeg synes, at det er brandhamrende ærgerligt, siger Morten Buhl.

Set i retrospekt trak projektet for meget ud. Og man blev for forblændet af tilkendegivelserne fra de store fonde og foreninger, mener han:

- Vi skulle have sørget for, at der var en solid kultur omkring det. Der skulle ligesom dannes nogle flere traditioner omkring en gruppering eller et sted, så man havde en kultur at hægte det op på. Her forsøgte vi mere at skabe rammerne - og så håbe på, at kulturen kom hen ad vejen, siger han.

Annonce

Det spinkle håb

For foreningen Realdania har projektet kostet i omegnen af 140.000 kroner. Og her håber projektchef Simon Harboe, trods udmeldingen om, at projektet lægges på is, at Vesterhavsklyngen vil tage projektet op igen.

- De har jo stadig en bevilling fra os på 860.000 kroner, de kan bruge. Så lad os da finde den mindst omkostningstunge måde at få et ungdomshus op at stå på - uden tårne eller biografsale - men mere realistisk. Tag da lige en sommerferie og tænk over det, lyder opfordringen.

Annonce
Erhverv

Vestjysk Bank fyrer 75 medarbejdere

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Overså bilist i sving

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce