Staby: Knallerten taler i en skinger brummen, gasser op en sidste gang, og dør ud, da Benjamin Andersen sætter den fra sig. Det er en 50 kubikker, forklarer den 17-årige. Han har lige fået egen lejlighed i Vemb og arbejder til dagligt som landmandsassistent. Til august håber han at komme ind på landmandsskolen.
Men i dag består arbejdsindsatsen af noget ganske andet. At omforme omklædningsrummet i det gamle fodboldklubhus i Staby til et knallertværksted. Her skal han - og en snes andre unge knejter - have mulighed for at komme i skrue i nogle maskiner. Og forhåbentlig få bygget lidt sammenhold op også.
- Jeg sidder jo egentlig i bestyrelsen herude. Vi er en 20-stykker, som allesammen er 15-19 år, men tanken er, at værkstedet skal være for alle op til 25 år, siger Benjamin Andersen.
Han har selv været med til at pille de blå aluminiumsplader ned, der før omkransede det gamle fodboldklubhus. Nu har tømrerne sat ny beklædning op - og en port i væggen ind til det gamle omklædningsrum, hvor fordybningen i gulvet stadig ses, der hvor brusehovederne er pillet ned.
Langt væk fra klagerne
På sigt er det her to lifte, et par arbejdsborde og et lille depot til værkstøj og reservedele skal være.
- Og så håber vi, at der på sigt kan blive lavet en lille asfaltbane herovre på det gamle stadion, hvor vi jo så kan teste de knallerter, vi skruer på i værkstedet, siger han.
Men der er meget, der skal laves endnu, før klubhusets nye knallertværksted kan tages i brug. Dagens opgave står på oprydning og opsætning af Fermacell-plader. Men først skal der lige ryges lidt smøger. Drikkes lidt Booster. Snakkes lidt om stort og småt.
16-årige Justas Kapins er ofte hernede for at hjælpe til. Og få en sludder. Han bor i Husby og arbejder i et entreprenørfirma - blandt andet med at lægge fliser.
- Vi kan godt få lidt klager, når vi suser rundt nede i byen - så er det jo fedt, at vi kan få sådan et sted, som det her, siger han.
Mikkel Tved, en af de frivillige ungeVi finder altid på noget sjovt. Så tager vi en snigertur til vandet, laver lidt på et projekt hjemme ved nogen. Nogle gange kører vi bare rundt.
Det er selve omklædningsrummet, de unge drenge kan indrette. Andre af rummene står nemlig fortsat tomme, for det er tanken, at der også kan blive plads til andre interesser hernede, hvis andre af områdets unge viser interesse for stedet. Og der er da også en lille opholdsstue.
- Det er jo ikke altid, man kan være hjemme ved nogen. Så er det fedt med sådan et fællessted, siger han.
Det er Dennis Jespersen, der er den voksne denne arbejdsdag. Han er uddannet tømrer og bygningskonstruktør og skal have sat de unge i gang. Det kan godt tage lidt tid. Men i dag går det forholdsvis hurtigt. Redbull'en bliver sat til side, og så begynder de unge ellers med koben og arbejdshandsker.
Et sted, som det her
En af dem, der tager ved, er 17-årige Mikkel Tved. Han bor i Ulfborg og arbejder til dagligt som maskinfører på en maskinstation ved Ørnhøj. Han synes, at der længe har manglet et sted som det her. Selvom der nu ikke er problemer med at finde på noget at lave, som ung herude vest på:
- Vi finder altid på noget sjovt. Så tager vi en snigertur til vandet, laver lidt på et projekt hjemme ved nogen. Nogle gange kører vi bare rundt, siger han.
Men dét med at få et sted at samles giver nu alligevel et ekstra pift:
- Jeg tænker da, at det giver bedre sammenhold. Nogle har måske mere forstand på scootere end andre, og så kan de jo lære de andre noget, siger han.
Ifølge Morten Paakjær, tovholder på projektet, er det planen, at knallertværkstedet bliver færdigt engang i år. Han vil dog ikke sætte dato på. Budgettet for klubhus-projektet ligger på lige under en million kroner, og er finansieret gennem Realdania, LAG Holstebro-Struer, Ulfborg Kirkeby Sparekasses Fond og Vesterhavsklyngen.