Annonce
Holstebro

De stormer frem på uddannelser og erhvervslivet: Men hvorfor er der ikke flere kvinder, der vil stille op til kommunalvalget?

- Jeg håber bare, at flere kvinder også vil tænke den vej. Vi vil rigtig gerne have dem med, og arbejdet er meningsfuldt, siger H.C. Østerby. Foto: Morten Stricker.
- Selvfølgelig har vi spurgt os selv, om der er noget, som vi gør forkert. Om der er noget andet, vi kan gøre, siger borgmester H.C. Østerby.

Holstebro: Borgmester H.C. Østerby (S) undrer sig og bekymrer sig.

Mandag var det kvindernes internationale kampdag, og mens kvinderne stormer frem på landets uddannelsessteder, har karriere i erhvervslivet og landspolitik, så er de vanskelige at drive ind i kommunalpolitik:

- Selvfølgelig har vi spurgt os selv, om der er noget, som vi gør forkert. Om der er noget andet, vi kan gøre, hvad der garanteret er. Faktum er bare, at når vi er rundt for at finde kandidater, så er det vanskeligt at få kvinderne til at stille op, siger Østerby.

Ofte bliver han mødt med svaret; mangel på tid.

- De er i et tidspunkt af deres liv, hvor de har børn og arbejde, og de mener ikke at kunne finde tiden. Det er trist, for det er netop i den alder, hvor vi har allermest brug for dem, siger Østerby.

Det er vel reelt nok, at man ikke har tid?

- Det er det. Men ser man på landspolitik, så er kvinderne med helt fremme. Det er de bare ikke i lokalpolitik. De mangler på opstillingslisterne, og jeg vil vove den påstand, at man også godt kan sidde i byrådet, uden at man skal bruge al sin tid på det. Det kommer meget an på, hvor mange udvalg man kommer til at sidde i, siger Østerby.

Annonce

Om 75 år

At det ikke går rasende hurtigt med den kønsmæssige ligestilling i kommunalpolitik, kan valgforsker Roger Buch skrive under på.

Der vil først være ligestilling ved kommunalvalget i år 2096, hvis udviklingen fortsætter i samme tempo som de seneste syv valg.

På 30 år er der kun kommet 6,5 procentpoint flere kvinder blandt kommunalpolitikerne. I 1989 var 26,4 procent kvinder, og i 2017 nåede andelen op på 32,9 procent.

”Hvis målet er ligestilling, er det en falliterklæring for ligestilling i lokaldemokratiet. Men det er vigtigt at erkende, at det er en falliterklæring, som både de fleste partier, vælgere og kvinder selv er med til at underskrive,” skriver Roger Buch i debatindlæg på mediet Altinget.

Tilbage hos Holstebros borgmester H.C. Østerby (S) - han vil så gerne have flere kvindelige kandidater:

- Jeg håber bare, at flere kvinder også vil tænke den vej. Vi vil rigtig gerne have dem med, og arbejdet er meningsfuldt, siger Østerby.

Syv ud af byrådets 27 pladser er i dag besat af kvinder. Det svarer til lidt over 25 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce