Annonce
Navne

De nye frontfigurer i Kunstpartiet samler affald ind

Ilze Rudzite, leder af Kunstskolen Emilia i Holstebro, og Cüneyt Pala, der til daglig arbejder med kultur i Herning, er to af fire nye frontfigurer i Kunstpartiet. De to andre er Holstebro-skuespilleren Christian Gade Bjerrum og instruktøren Dina Abu Hamdan fra Ringkøbing. Foto: Mette Grith Sørensen
Stifteren af Kunstpartiet, Giuseppe Bonifati, træder i baggrunden i sit nye projekt. I stedet er et nyt hold på banen i projektet med navnet Kunstreaktoren. Det handler om miljø og bæredygtighed.

Holstebro/Venø: Du kender godt Kunstpartiet.

Det er ikke et parti, der stiller op til byråd eller folketing. Nej, der er ham italieneren, Giuseppe Bonifati, der legede borgmesterkandidat i Holstebro på et tidspunkt, og som kørte rundt i en lyserød ambulance med opera ud af højttalerne. Ham, der på det seneste måtte opgive sit store skuespil på Friluftsscenen på grund af corona, men som alligevel sang titelsangen for publikum ved Det gl. Rådhus, så ikke et øje var tørt.

Nu har han fået en ny idé. Og denne gang er han ikke selv frontfigur.

Annonce

Det er hans ungarske kæreste, Linda Sugataghy, heller ikke. Eller den spanske skuespiller Alberto Martinez Guinaldo, der skulle have spillet Alberto Giacomecci i det nu aflyste skuespil i Lystanlægget.

Næh, der er helt nye boller på suppen - eller mennesker i Kunstpartiet, om man vil.

Det nye projekt hedder Kunstreaktoren, frontfiguren - "det kendte ansigt" - er skuespilleren Christian Gade Bjerrum, der stammer fra Holstebro, og triumviratet bag ham, altså dem, der får tingene til at ske, er kaospiloten Cüneyt Pala, leder af Kunstskolen Emilia i Holstebro Ilze Rudzite samt instruktør/koreograf Dina Abu Hamdan.

Bæredygtighed og miljø

Men hvad er Kunstreaktoren så? Jo, det er et projekt, der har fokus på bæredygtighed og miljø.

- Pink is the new green, siger Cüneyt Pala med henvisning til, at partifarven for Kunstpartiet er lyserød, og at miljøfarven naturligvis er grøn.

Den 48-årige Cüneyt Pala er uddannet kaospilot, har siden 2014 arbejdet med kultur i Herning, og er bosat i Laven ved Silkeborg. Han mødte Kunstpartiets stifter, Giuseppe Bonifati, ved sidste års kulturmøde på Mors, og var straks med på ideen, da Giuseppe foreslog, at de lavede noget sammen.

- Men det skulle handle om bæredygtighed, hvis jeg skulle være med, siger han.

Og det gør det så.

Optakten er i Holstebro den 10.-15. august, som er en slags "øve-dage", hvor deltagerne prøver ideerne af, inden de skal på turné med Kunstreaktoren til syv danske øer, heriblandt Venø.

Kunstreaktoren

10.-15. august: Holstebro

12. august: Indsamling af affald fra hjem til hjem.

13. og 15. august: Workshop på Orkesterefterskolen.

14. august: Aktion ved Holstebro Rådhus.

15. august kl. 12: Parade i gågaden, indsamling af affald fra butikker.

17.-19. august: Venø

17. august: Indsamling af affald fra hjem til hjem.

18. august: Workshop på Venø Efterskole.

19. august kl. 15: Færge-parade fra Venø til Struer.

19. august kl. 16: Placering/udstilling ved Struer Bibliotek.

24.-25. august: Fur

26.-28. august: Læsø

31. august-4. september: Ærø

7.-9. september: Morsø (Kulturmødet)

16.-20. september: Bornholm (kulturuge)

21.-25. september: Refshaleøen (Art Week Copenhagen).

Projektet bliver støttet af Holstebro Kommune, Kultursamarbejdet Midt og Vestjylland og de lokale kommuner, hvor Kunstreaktoren kommer frem.

Lokale samarbejdspartnere er Orkesterefterskolen, Emilia Kunstskolen, Holstebro Handelsstandsforening, Venøsund Færgelaug, Venøboen, Venø Efterskole og Struer Bibliotek.

Meget kort fortalt samler Kunstpartiet både ikke-genanvendeligt affald (plast, metal, glas) samt genanvendeligt affald ind fra private hjem, og så laver de en workshop et sted, hvor børn skaber et skulptur af det ikke-genanvendelige affald.

Den skulptur skal i en "tidskapsel", som den pågældende kommune skal opbevare i ti år, inden den genåbnes.

Det genanvendelige affald skal også i en slags tidskapsel. Men denne tidskapsel er en nedbrydelig kasse, der skal graves ned et sted, dækkes til og så skal der strøs plantefrø som en naturlig kunstinstallation og et mindesmærke.

Annonce

Ilzes vindmølle

Når der samles affald ind, sker det i selskab med Kunstreaktorens "totempæl", som er en to meter høj kunstskulptur, lavet af affald. Skulpturen forestiller en vindmølle, og den er monteret på en vogn med hjul, så den kan trækkes.

Det er den lettiske kunstner, Ilze Rudzite, der har skabt skulpturen ud af materialer, som hun har fået adgang til hos Nomi4S.

- Nej, det er ikke noget, alle kan få lov til, ler hun og forklarer, at som leder for Kunstskolen Emilia har en aftale med Nomi4S om at kunne samle materiale hos dem.

Kunstskolen Emilia er hjemhørende i Balletskolens kælder, hvor børn arbejder kunstnerisk med genbrugsmaterialer.


Pink is the new green.

Kunstpartiet


Det er også Ilze, der skal lede opstartsworkshoppen i Holstebro for Kunstpartiets medlemmer, fordi hun har erfaring med at arbejde med genbrugsmaterialer. Og hun skal med projektet til Mors og til København.

De gennemgående personer i Kunstreaktoren er Cüneyt Pala og den 47-årige instruktør Dina Abu Hamdan fra Ringkøbing. Hun skulle have stået for den store åbningsforestilling ved årets nu aflyste festuge i Holstebro. Nu kører hun så i stedet ud til de danske øer med Kunstreaktoren.

Endelig skal skuespilleren Christian Gade Bjerrum med på en del af turen, som det nu passer ind i hans skema. Ud over at være skuespiller er 38-årige Christian også klimaaktivist og initiativtager til interesseorganisationen Bæredygtig Scenekunst NU.

Undervejs med Kunstreaktoren vil han blandt andet deltage i et diskussionspanel om miljø og bæredygtighed under Kulturmødet på Mors, han vil holde en live-streamet performance-talk til nationen under Bornholms Kulturuge, og han vil lave aktioner på rådhusene.

Annonce

Vil du have besøg?

Hvis man gerne vil have et kort besøg af Kunstreaktoren (og bor i Holstebro eller på Venø), skal man bare klargøre affaldsmaterialer til indsamling så som plast, glas og papir, og skrive en mail til: kunstpartiet@gmail.com.

Indsamlingen af affald er symbolsk. Det vil sige, at man ikke kan bede Kunstreaktoren om at afhente al husstandens affald - de tager kun en smule med sig.

Det samme gælder, når de indsamler affald efter aftale med Handelsstandsforeningen i byens butikker lørdag den 15. august.

Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce