Annonce
Struer

De lå tæt på måtterne til musikken

Her ligger publikum på gulvet og får en helt ny oplevelse af musikken. Foto: Frede Stengaard
Ensemble MidtVest kom godt fra start på festivalen Vintertoner i Struer.

Struer: Salen var fyldt godt op med yoga-måtter og publikum, da Ensemble MidtVest torsdag eftermiddag indledte festivalen Vintertoner i Struer med en optræden, der ligger lidt uden for de sædvanlige rammer for ensemblets musikere, på Struer Højskole.

Og publikum var vilde med det nye initiativ.

De sidste måtte rulle måtterne ud og være med fra en plads på gangen, der førte ind til salen, hvor musikerne sad klar, og hvor fløjtenisten fra Ensemble MidtVest, Charlotte Norholdt, stod for at guide publikum gennem dagens øvelser for både sind, krop og åndedræt.

I dagens anledning havde hun skiftet rolle og forklarede som indledning, hvordan der kan være to veje til at finde ro og bare være til i øjeblikket uden tankemylder og kaos i sindet: Den ene vej er yoga, den anden musikken. På Struer Højskole fik publikum så mulighed for at opleve, hvad der kan ske, når de to veje løber sammen, og der kommer musik til yogaøvelserne.

Annonce

Min mand går til yoga i Snejbjerg, og der var han med på holdet, da Ensemble MidtVest optrådte med en tilsvarende koncert i 2019. Det var på den måde, jeg fik idéen, og det passer bare perfekt ind i hele målsætningen her på Struer Højskole, hvor vi har så meget fokus på sundhed.

Anika Karlsen Thor, forstander, Struer Højskole

Festival-finale i kirken

- Det er et rigtig god initiativ, mente forstanderen på Struer Højskole, Anika Karlsen Thor, som henvendte sig til Ensemble MidtVest for at høre, om det var noget, de ville være med til under årets vinterfestival i Struer, som har den officielle åbningskoncert på programmet på Gimsinghoved fredag aften.

- Min mand går til yoga i Snejbjerg, og der var han med på holdet, da Ensemble MidtVest optrådte med en tilsvarende koncert i 2019. Det var på den måde, jeg fik idéen, og det passer bare perfekt ind i hele målsætningen her på Struer Højskole, hvor vi har så meget fokus på sundhed, fortalte hun.

Og for musikerne i Ensemble MidtVest er det en ny måde at komme ud til et publikum, som måske ikke står forrest i køen, når der skal købes billetter til de mere traditionelle koncerter under festivalen Vintertoner, som har flere utraditionelle koncerter på programmet. For eksempel en filmkoncert på gymnasiet og en koncert med både improvisationer og et mere traditionelt program på Struer Museum inden en større afslutningskoncert i Struer Kirke på søndag klokken 14.30.

Musikerne improviserede til en del af yoga-øvelserne. Foto: Frede Stengaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Annonce