Annonce
112

De kommer fra både nær og fjern for at lære i Struer: Jeg er blevet helt forelsket i det

De 12 første elever har i denne uge indtaget det nye podcast-akademi i Struer. Foto: Morten Bang Larsen
Det første hold deltagere har i denne uge indtaget det nye podcast-akademi, som har til huse hos Sound Hub Denmark i Struer, og meldingen er, at det faktisk er rart at komme lidt væk.

Struer: Det er ikke længe siden, det blev offentliggjort, at Struer nu også har et podcast-akademi i byen, og det første hold elever har nu også indtaget det, der retteligt hedder Nordic Podcast Academy.

12 personer bliver her i efterårsferien guidet godt og grundigt rundt i podcastens forunderlige verden af underviser og grundlægger af Nordic Podcast Academy Dorte Palle.

- Vi har tre tilbud ude nu. Det ene er en talentcamp, som er for dem, der har masser af passion og ideer, men ikke så meget håndværk endnu. Så udbyder vi også et diplomkursus for journalister, som efteruddanner sig, og det kursus findes også på engelsk, fortæller Dorte Palle.

De 12 første ansigter på akademiet hører til i kategorien talenter, men det viste sig hurtigt, at de allerede, da de kom, var så dygtige, at underviseren på ingen måde behøvede at starte fra bunden.

For os, der måske ikke lige er det endnu, er her Dorte Palles definition af, hvad det egentlig er, vi snakker om her.

- En podcast er en fortælling i lyd.

Annonce

Det er faktisk meget fedt, at man kommer så langt væk hjemmefra. Man har tiden til at kunne fordybe sig på en anden måde, end hvis man også lige skulle ses med sine veninder eller forældre.

Sara Schou Holm, 26 år, Frederiksberg

Rendyrket passion

Så kort kan det egentlig siges, og putter man lidt flere ord på, så er en podcast ifølge Dorte Palle at sammenligne med god, gammeldags radio.

- Dengang hed det montager, og det er den tradition og mange af de teknikker, jeg underviser i. Old school historiefortælling, og her kan man så arbejde inden for alle mulige forskellige genrer.

Og det gør denne uges deltagere, som kommer lige København over Aarhus og Aalborg til nærområdet, så.

- Jeg er netop blevet færdiguddannet som kandidat i analytisk journalistik og lige kommet på dagpenge, og så tænkte jeg, at sandsynligheden for at kunne få et job er større, hvis man også kan noget med lyd, siger Sara Schou Holm på 26 år, der er kommet hele vejen fra Frederiksberg.

Ud over det arbejdsmæssige aspekt i det hører hun selv rigtig mange podcast, så grunden til, at hun er kommet til Struer, er en kombination af de to ting.

For 22-årige Anne Mejer Kristensen, der går på Journalisthøjskolen i Aarhus, er det bare rendyrket passion.

- Jeg laver radio på 3. semester og har tabt mig selv helt ind i det, fortæller hun.

Fordyber sig

Hun er kort sagt vild med fortællinger, og der kan lyd bare noget unikt, lyder det fra Anne Mejer Kristensen.

- Det kan leve på en helt anden måde. Jeg er bare blevet forelsket i det og er nødt til at prøve det af så meget, jeg overhovedet kan.

Og så betyder en tur til Struer fra enten København eller Aarhus altså ingenting.

- Det er faktisk meget fedt, at man kommer så langt væk hjemmefra. Man har tiden til at kunne fordybe sig på en anden måde, end hvis man også lige skulle ses med sine veninder eller forældre, siger Sara Schou Holm:

- Her tager man en uge ud af kalenderen og tænker kun på podcast. Og så er det dejligt at komme ud og se Danmark. Det her kan noget andet, end hvor jeg bor.

Anne Mejer Kristensen er ganske enig.

- Struer er en dejlig by, og jeg er dobbelt heldig, for min mors kusine bor her, og hende ser jeg ellers ikke så tit, så det gjorde slet ikke noget, at det var her.

Grundlægger af og underviser på Nordic Podcast Academy, Dorte Palle. Foto: Morten Bang Larsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For dyrt at spare her

I Struer Kommune tager det 12 måneder, inden PPR får lagt en plan for, hvordan et barn med udfordringer skal hjælpes. Det er en tidshorisont, både politikere og embedsfolk erkender er alt for lang tid, og det arbejdes nu at få denne lange behandlingstid sat ned. I søndagsavisen kunne vi læse, at i nabokommunerne er det lykkedes at få sagsbehandlingstiden sat ned i forhold til tidligere. i Holstebro Kommune er den på et halvt år, mens man med en midlertidig opnormering i Lemvig Kommune er nået ned på fire måneder. Begge steder er ønsket og ambitionen også, at sagsbehandlingen kommer meget længere ned. Det er heller ikke godt, at der skal gå mange måneder, inden der bliver lagt den plan, som et barn og dermed familien skal hjælpes med. Naturligvis er det ikke inden for økonomiske muligheder at have et dyrt beredskab, der bare sidder og venter, så der kan laves en plan i samme øjeblik, der opstår problemer - selv om det jo ville være perfekt. Men det kan ikke nytte, at der skal gå så mange måneder. Det er i det fleste tilfælde meget afgørende, at der bliver sat hurtigt ind, når der er problemer, da de ellers bare vokser sig større. Det er en ond cirkel, da der så skal sættes ind med meget dyrere tiltag, og så ruller den dårlige økonomi, der er med til at øge tidshorisonten, fordi kassen løber tør - eller man vælger nogle billige løsninger, som så alligevel ikke hjælper. De lange sagsbehandlingstider er i første omgang et problem for børnene og familierne. Men det er også et problem for medarbejderne, der er under stadig stress, fordi de selvfølgelig godt kan se, at der burde sættes ind hurtigere, men at de på grund af mængden af sager ikke har en chance for at følge med. Der bliver flere og flere sager for PPR, og det kan man så tage en selvstændig diskussion af, hvorfor det sker. Men det sker, så derfor er kommunerne nødt til at lave en prioritering, så man kan følge med stakken af sager, da de menneskelige omkostninger ellers bliver for store - på begge sider af skrivebordet. Og ja, de penge skal findes ved at spare et andet sted. Men det er for dyrt at spare her, da det på sigt giver nogle langt større udgifter - økonomisk og menneskeligt, hvis man ikke hjælper børn i tide.

Kultur

Rapper er topnavn til Haze

112

Rådyr gik tre kilometer med brækkede ben

Annonce