Annonce
Portræt

De kalder mig mor

- Jeg hjælper både med lektier, med at finde de ting, som de eller de andre frivillige har brug for og så holder jeg lidt styr på det administrative. Men jeg holder da også fri indimellem, fortæller Klara Møller, der her hjælper Elizabeth fra Congo. Privatfoto
Man holder sig i gang med frivilligt arbejde, siger 83-årige Klara Møller, der bruger mange timer hver uge på Dansk Flygtningehjælps lektietilbud. – Og så giver det utroligt meget tilbage, siger hun.
Annonce

Holstebro: Da hun som 70-årig ikke længere kunne få lov til at indgå i den faste vagtplan hos hjemmeplejen, kiggede Klara Møller sig om efter noget nyt og meningsfyldt at fylde sit liv med. Ved et tilfælde så hun en annonce for Dansk Flygtningehjælp i Holstebro – og det skulle komme til at give hendes liv helt nyt indhold i mange år. I de seneste 12 år har Klara Møller været dybt involveret – mange timer hver eneste uge – med Dansk Flygtningehjælps tilbud om lektiehjælp.

- Vi har travlt! Vi er 29 frivillige, som hjælper alle – i alle aldre – der måtte have brug for hjælp. Eksempelvis har vi op til tiden med danskhedstesten rigtig mange, der kommer og beder om hjælp. Vi har mange børn og unge, der kommer hver uge, men også eksempelvis voksne kvinder, der har boet her i mange år, men ikke haft tid til at gøre noget for sig selv, fordi de har haft små børn. Nu har de tiden til at gøre noget for sig selv, og så vil de gerne lære dansk, fortæller Klara Møller, der er hos Dansk Flygtningehjælp stort set hver dag – gerne i seks til otte timer om dagen.

- Jeg hjælper både med lektier, med at finde de ting, som de eller de andre frivillige har brug for, og så holder jeg lidt styr på det administrative. Men jeg holder da også fri indimellem, ler hun og siger, at frivilligt arbejde er god medicin.

- Det betyder meget, at man er aktiv og holder sig i gang. Når man har noget at lave, glemmer man mange gange, hvis noget driller. Når man er aktiv, har man meget andet at tænke på, som er vigtigere, end at pylre om sig selv. Og så går der ikke en eneste dag, uden man lærer noget nyt – både praktiske ting og om mennesker.

Nogle af de mennesker, som Klara Møller hjælper, har mange ting på hjerte og mange spændende eller forfærdelige historier at berette.

- Jeg spørger ikke, men hvis de vil fortælle, vil jeg gerne lytte. Vi havde en pige forleden, som skrev en fantastisk god, men meget trist stil, om hvad hun har oplevet for at komme til Danmark. Så kan man godt forstå, at folk har det svært. Og man husker på, at vi lever et godt sted; vi er heldige, at vi er født her.

På den måde føler Klara Møller, at de mange timer som frivillig giver hende meget tilbage som menneske.

- Man har det da godt med, at man kan hjælpe. De kalder mig mor, som kælenavn. Mange af dem har jo ingen mor, eller også er hun meget langt væk. Det rører da en, siger hun og tilføjer, at der godt kan bruges flere hænder til lektiehjælpen.

- Og man behøver altså ikke at kunne en masse. Vi mangler også folk, det har tid til at lytte til et barn, der læser; børnene trænger til at få øvet deres læsning. Og man behøver ikke bruge så meget tid på det, som jeg gør. Men kan man sidde og lytte til et barn, har man allerede gjort en stor gerning.

Klara Møller

Navn: Klara Møller

Alder: 83, to børn og to svigerbørn, fire børnebørn

Bopæl: Holstebro

Civilstand: Alene, to børn, fire børnebørn

Karriere: Hjemmehjælper i 22 år, nu pensionist

Frivilligt arbejde: Dansk Flygtningehjælp

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce