Annonce
Livsstil

De hellige køer må aflives, hvis verdensmålene skal nås inden 2030

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Annonce

- De sætter jo bare verdensmålene på deres hjemmeside for at virke grønne.”

”Det er ren greenwashing, de vil slet ikke hjælpe med den grønne omstilling, det er kun for at få flere kunder.”

”Hvorfor gør virksomhederne ikke mere? De har jo masser penge?”

Den slags kommentarer findes overalt på sociale medier, og de får frit løb, hver gang en virksomhed tager et initiativ for at blive mere grøn eller arbejde proaktivt med verdensmålene. For spørgsmålet er, hvornår et initiativ er godt nok? Og hvornår kan vi tillade os at kræve bedre og større initiativer?

Verdensmålene kan ikke kun være for den udvalgte frelste skare. Vi kan ikke stille os i en situation, hvor man kun må arbejde med målene, hvis man allerede i sin kerne opfylder dem. Hvis vi skælder ud, hver gang en virksomhed tager skeen i den anden hånd i et forsøg på at omstille sin forretning, så kan vi lige så godt smide håndklædet i ringen, før vi går i gang. I stedet skal vi se verdensmålene som det fælles afsæt og rammen for den måde, vi organiserer, handler og prioriterer på i fremtiden.

Selvfølgelig skal vi turde stille krav til store virksomheder og til politikerne, men vi må ikke stirre os blinde på de indsatser, der bliver gjort, selv hvis de ikke er så store som vi måske kunne ønske. Vi skal alle begynde et sted, og en indsats er bedre end ingen indsats. Vi skal sige nej til uansvarlig produktion og ja til virksomheder, der tager socialt og bæredygtigt ansvar.

Måske virker det uoverskueligt, for hvordan kan du ændre dine vaner, så vi for eksempel kan stoppe sult, som Verdensmål 2 handler om? Eller hvordan kan du være med til at sikre bedre ligestilling mellem kønnene, som Verdensmål nr. 5 handler om? Verdensmålene er store, og det kræver fælles handling, men alt tæller.

Jeg holder jævnligt workshops med skoler fra hele Danmark, og hver gang byder eleverne ind med innovative, gennemtænkte og lokale måder at arbejde med målene på. Om det er bedre affaldssortering på deres skole, så den lokale landmand kan få kompost (Verdensmål 11), eller om det er at give kantinens overskydende mad til hjemløse i lokalområdet (Verdensmål 2). Børn og unge har løsninger, vi skal bare lade dem udvikle dem. Verdensmålene skal løses i hele verden, og derfor giver det mening, at du tænker dem ind i din hverdag og i dit lokalmiljø. Mange bække små gør som bekendt en stor å.

Vi skal ikke agere bæredygtighedspoliti, fordi andre ikke lever op til vores ideelle forestilling om, hvordan alle skal leve og forbruge. Vi skræmmer kun folk væk, hvis vi taler om verdensmål for den lille hellige skare. Hvis vi gør virksomheders og privatpersoners indsats til skamme. Ingen bliver motiveret til at gøre mere og ændre vaner, hvis vi konstant får besked om, at vi ikke gør nok, og at arbejdet ikke hjælper, når vi selv føler, at vi gør vores bedste.

Hvis vi vil nå verdensmålene inden 2030, bliver vi nødt til at hylde alle indsatser og pakke vores fordømmende blik væk. For ingen kan alt, men alle kan noget, og på den måde kan vi sammen komme i mål inden 2030.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce