Annonce
Navne

De høje tindinger fra Hollywood

Skuespilleren Ed Harris har spillet med i mere end 100 film og serier og fik i 2015 en stjerne på Hollywoods Walk of Fame. Den 28. november fylder han 70 år. Foto: Mario Anzuoni/Reuters
Den amerikanske skuespiller Ed Harris har især brilleret i en række større biroller, som har høstet ham mange roser i Hollywood. Nu fylder han 70 år.
Annonce

70: Ed Harris har siden 1970'erne spillet med i så mange film, at de fleste med et gennemsnitsforbrug af Hollywood-film vil nikke genkendende til hans ansigt.

De høje tindinger fra de unge dage er løbende rejst nordover, og når han 28. november fylder 70 år, er det efterhånden længe siden, at han har kunnet bryste sig af en egentlig hårpragt.

Vigende hårgrænser har dog ikke afholdt Ed Harris fra en række store roller i film som "The Hours", "The Truman Show" og "Apollo 13".

Film hvor Harris har spillet iøjnefaldende biroller, og som alle tre har indbragt ham nomineringer til en oscarstatuette for bedste birolle. En enkelt gang i karrieren er han også blevet nomineret til en Oscar for en hovedrolle.

Det skete, efter at han i 2000 spillede rollen som kunstneren Jackson Pollock i filmen "Pollock", som desuden var Ed Harris' debut som instruktør. Til dato har han ikke landet en Oscar, men den amerikanske filmstjerne har vundet en stribe andre priser - heriblandt en Golden Globe for sin rolle i "Game Change" fra 2012, hvor han spillede den republikanske præsidentkandidat John McCain.


Til dato har han ikke landet en Oscar, men den amerikanske filmstjerne har vundet en stribe andre priser - heriblandt en Golden Globe.


Han har også vundet priser og stor hæder for at give den som Man in Black i science fiction-serien "Westworld".

Ed Harris er født og opvokset i en forstad til New York, hvor han udmærkede sig i en række sportsgrene i gymnasiet.

I de sene teenageår blev det dog teatret, der for alvor fangede den unge Ed Harris' interesse. Han studerede drama i Oklahoma, hvor begge hans forældre kom fra, før han i midten af 1970'erne som så mange andre drog mod vest og slog sig ned i Los Angeles.

Her slog han over de næste ti år igennem med en række mindre roller i tv-serier, og i 1978 fik han filmdebut med en lille rolle i filmen "Coma", der havde Michael Douglas i hovedrollen. Siden gik det slag i slag for Ed Harris, der blandt andet dukkede op med større biroller i James Camerons "The Abyss" og i storfilmene "The Firm" og "Nixon".

Samlet har han til dato medvirket i mere end 100 film og tv-serier, og i 2015 resulterede hans imponerende karriere i en af de eftertragtede stjerner på Hollywoods Walk of Fame.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Kommunen tilbyder lyntest til ansatte

Navne

Trine Jepsen ny i tv-bestyrelse

Struer

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Struer har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

Annonce