Annonce
Holstebro

De fleste kirkegårde har rigeligt med plads, men i Mejrup udvider de

Det vides ikke helt præcist, hvornår den nye kirkegård kan tages i brug. Der skal først hentes godkendelser - og så skal træer og græs først lige være helt plantet. Foto: Morten Stricker
Kirkegårde har de seneste år fået ekstra plads af den simple grund, at urner fylder mindre. Alligevel udvider kirkegården i Mejrup - også selvom der ikke dør flere end normalt.
Annonce

Mejrup: Hvad er usle to minutter i et egetræs nærmest "uendelige" levetid?

Det er forskellen på liv og død.

I dette tilfælde egetræets.

Fra det lille egetræ forlader sin sikre puppe i de sorte, fugtige affaldssække denne dag ved Mejrup Kirke, og til det står i den livsgivende jord, der grænser op til kirkegården - der har den luft til to minutter.

Det lærer de omkring 20 hovedsageligt børn og deres forældre, der denne weekend er mødt frem for at plante 340 ud af i alt 450 egetræer. Det sker på den jord ved Mejrup kirkehus, der, inden kirken købte den, har huset landbrug og minkfarm. Den skal nu blive til en egeskov, og - hvis det går som planlagt - en udvidelse af den kirkegård, jorden grænser op til.

Magnus på tre år og lillesøster Ingeborg fik sig en formiddag i den mudrede jord. De seneste dages regn havde ført til en bekymring om, at kun 100 ud af de i alt 450 egetræer kunne plantes denne dag. Men natligt tørvejr havde været god ved det meste af jorden, så der kunne plantes 340 træer. Foto: Morten Stricker

Men hvordan hænger det sammen? I takt med at urner er blevet mere populære end kister, er den ekstra kirkegårdsplads også flyttet med. Og det skyldes heller ikke, at ekstraordinært mange dør i Mejrup.

- Vi er gået fra 1500 til 4500 indbyggere. Vi er et sogn med vokseværk, blandt andet med mange unge tilflyttere, svarer menighedsrådsmedlem Hanne Elkjær mellem et par plantninger, hun klarer sammen med Frida på syv år og Mille på ni år.


Når nu vi gerne vil deltage i de arrangementer, kirken laver for os, er vi også nødt til at støtte op om dem, hvis de skal fortsætte. Og så er idéen med at lave en lille skov bare en fantastisk idé.

Stine Nørby Knudsgaard.


- Vi kan lide at være netop nabosogn og ikke forstad til Holstebro. Det passer os godt, fordi vi dermed bevarer vores lokale præg, tilføjer Hanne Elkjær om årsagen til befolkningsvækst i Mejrup.

Annonce

Fantastisk idé

Men hjælpen sådan en dag kommer ikke af sig selv.

- Vi er gode til at holde arrangementer, hvilket man kan se ved alle de forældre med små børn, der er kommet. De er vant til at være her og synes, det er hyggeligt. Det er vigtigt med disse sogneoplevelser, og de traditioner er nemmere at opbygge, end hvis vi havde været en del af byen, siger Hanne Elkjær.

Mejrup Sogn plantede lørdag en ny egeskov ved Mejrup kirkehus. Skoven skal bruges til en udvidelse af den kirkegård, pladsen grænser op til. Foto: Morten Stricker

Stine Nørby Knudsgaard og børnene Magnus og Ingeborg (fars fravær er lovligt undskyldt, fordi han har været på natarbejde) er nogle af dem, der frivilligt tilbringer en formiddag i mudder med spade og hårdt arbejde.

- Vi tager gerne del i det, kirken står for, og når nu vi gerne vil deltage i de arrangementer, kirken laver for os, er vi også nødt til at støtte op om dem, hvis de skal fortsætte. Og så er idéen med at lave en lille skov bare en fantastisk idé, siger Stine Nørby Knudsgaard, inden arbejdet fortsætter - der er jo kun cirka to minutters levetid, fra egetræet kommer op af posen, og før det sikkert bør være plantet i jorden, så de bedste af træerne en dag kan udgøre en skov, hvor kirkegården skal befinde sig i.

Tanken er at plante græs i midten med plads til kister og urner, og egetræer uden om, hvori der skal være plads til skovsti og urner.

Tilbage hos Hanne Elkjær - hun gør holdt, skuer ud over pladsen og henvender sig så til sine to ihærdige medhjælpere:

- Når I skal konfirmeres, er træerne store, og I kan sige: Dem var vi med til at plante.

Mejrup Sogn plantede lørdag en ny egeskov ved Mejrup kirkehus. Skoven skal senere bruges til kirkegård. Der skulle gerne plantes 450 egetræer. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nu går det fint i blæst fra sydvest

Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Annonce