Annonce
Holstebro

De fleste af børnene havde aldrig sat deres ben i Trekanten - nu kan de binde et tørklæde og skrive på arabisk

Eleverne fra Holstebro Friskole kunne under deres besøg i Trekanten blandt andet lære at binde et tørklæde som en muslimsk kvinde. Foto: Morten Stricker

Onsdag fandt den første kulturudveksling sted mellem en af Holstebros friskoler og Trekantens beboere. De håber, at det kan være med til at rydde fordomme af vejen at udvide børnenes horisont.

Holstebro: Frem til i dag har stort set ingen af friskolebørnene sat deres ben i Trekanten. De går på en skole, hvor de fleste elever er pæredanske, bor i et parcelhuskvarter og ikke har legekammerater, som kommer fra hverken Somalia, Tyrkiet eller Libanon.

Men onsdag ligner skolehverdagen ikke sig selv. Her finder den første kulturudveksling sted mellem Holstebro Friskole og Trekantens beboere. I praksis indebærer det, at henved 50 elever på de fire yngste årgange tager en bus - 4,9 kilometer væk fra deres vante klasselokaler på Lægårdvej og ud i Trivselshuset, der ligger mellem boligblokkene i den anden ende af byen. Her prøver skolebørnene blandt andet kræfter med afrikansk dans og lytter til "Den lille kattekilling", fortolket af en kurdisk musiker på saz.

- Det er spændende at være her, fortæller Maja Bro Andersen på ti år.

Hun og og de andre piger fra 3. klasse sidder udenfor i solskinnet og spiser deres medbragte madpakker, hvor rugbrød og pålæg er de typiske bestanddele. Det kommer bag på friskolebørnene, at der er en legeplads i Trekanten.

- Men jeg synes ikke, at de er anderledes end os - bortset fra at de kommer fra et andet land, konkluderer Maj Bro Andersen efter de første to timer i Trekanten.

Sofia Sæther synes også, det er spændende.

- Men det er synd, de skal gå med tørklæde, når det er så varmt, siger skolepigen.

Indenfor i Trivselshuset venter der smagsprøver på eksotiske retter: fatair, som er en slags pirogger, de to syrlige krydderier za'atar og sumak, mini-frikadeller af halalslagtet kylling, falafel, humus og friturestegt brød - eller "griseører" som Payman Al Kole - en af de frivillige - ynder at kalde dem.

- Det smager godt, konstaterer Thit Marie Risom Sønderlund, da hun forsigtigt nipper til sin første bid af den fremmedartede mad, som er fremstillet af Kamoon, køkkenværkstedet i Trekanten, som både er et integrationsprojekt og en del af Produktionsskolen Nordvestjylland.

Fra madværkstedet kan friskolebørnene fortsætte ud til en række andre aktiviteter. I ét lokale lærer de at skrive deres danske navne på både kurdisk og arabisk. Det er en hundesvær øvelse, for bogstaverne slår underlige krøller, og arabisk skriver og læser man ikke fra venstre mod højre, som børnene er vant til fra deres modersmål. Inde ved siden af kan de få lavet en henna tatovering eller lære at binde et tørklæde som en muslimsk kvinde ville gøre det - og det er lige før man løber tør for kulørte tørklæder, fordi også drengene er ivrige efter at prøve.

Kulturudvekslingen mellem Holstebro Friskole og Trekantens beboere var den første af sin art og skal medvirke til at øge forståelsen og rummeligheden blandt næste generation. Udvekslingen går i øvrigt begge veje. De etnisk danske børn optrådte med folkedans. Foto: Morten Stricker

En mor skabte kontakten

Kontakten mellem friskole og Trekantens beboere er opstået lidt tilfældigt, via en forælder til to af skolens elever, Johannes i 6. klasse og Mathilde i 1. klasse. Deres mor, Anja Klok Schou, arbejder som projektleder for Den Boligsociale Helhedsplan, "Trekanten - en fælles indsats".

- Når danskere møder indvandrere, så sker det tit gennem nyhederne, og her hører vi meget de negative historier. Men der er jo også en hverdag, og når jeg går rundt og møder de mennesker, der bor herude, så tænker jeg, at de oplevelser, jeg har, også kunne være gode for børnene at få. Så de får den indsigt, at det faktisk også er nogle søde mennesker, man kan snakke med, og som har noget spændende at byde på. Og jeg tror, det er vigtigt, at vi udvider vores børns horisont, så man ikke som menneske er så bange for det fremmede. Det kan være med til at nedbryde fordomme, siger Anja Klok Schou.

Hun peger på, at det også kan have en stor værdi for friskolens adopterede børn at møde andre børn, som ligner dem, men som bare er et andet sted i livet.

De etnisk danske børn stod i kø for at smage den mad, som de ikke får serveret derhjemme. Foto: Morten Stricker
Annonce

Det bliver ikke sidste gang

Udvekslingen er en del af to ugers "lilleskole" for 0.-3. klasserne, hvor temaet er "små dryp af verden", og står det til lærerne på Holstebro Friskole, så bliver det ikke sidste gang, at de tager turen ud til Trekanten.

- Hovedparten af børnene har ikke været her før og kender det ikke. Det her er en start på noget nyt. Det bliver et vedvarende tema. Det kulturmøde er simpelthen fantastisk, siger lærer Tina Thybo.

En anden af lærere, Vivi Kjærgaard, arbejder på et projekt om om at udbygge kulturudvekslingen.

- Vi vil gerne lave en event med overbygningen. Jeg har også en idé om nogle venskabsklasser, fortæller Vivi Kjærgaard.

Der var stor koncentration ved bordet, hvor børnene kunne prøve at skrive deres eget navn på arabisk. Ikke nogen nem øvelse. Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce