Annonce
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

- Det er mere et spørgsmål om, hvem der kan rumme bredest muligt, mere end det er et spørgsmål om at samle i en retning, der er ens, siger Marianne Bredal, hovedbestyrelsesformand fra Struer. Foto: Scanpix
- Inger har en fantastisk karisma, og det mener jeg ikke, at man skal pakke væk. Det skal man have frem, siger en af de nordvestjyske delegerede, der stemte på Inger Støjberg som Venstres nye næstformand.

Nordvestjylland/Herning: Tre ud af fire på Venstres ekstraordinære landsmøde i Herning lørdag stemte på Inger Støjberg som partiets nye næstformand, og det er et valg, som falder i god jord hos de delegerede i det nordvestjyske.

Blandt andet hos hovedbestyrelsesformand Marianne Bredal fra Struer, som var en af de første til at forlange et opgør med den tidligere Venstre-ledelse.

- Jeg stemte på Inger Støjberg. Jeg mener, at hun og Jakob (Jakob Ellemann-Jensen, red.) er gået seriøst til sagen og har brugt tid på lægge en linje, som de kunne være fælles om, inden de meldte deres kandidatur. Det er mere et spørgsmål om, hvem der kan rumme bredest muligt, end det er et spørgsmål om at samle i en retning, der er ens, siger Marianne Bredal.

Bestyrelsen for Venstres kommuneforening i Struer var ikke på forhånd kommet med en anbefalering af hverken den ene eller anden kandidat, men har ladet det være op til den enkelte. Formanden for Venstre i Struer, Flemming Poulsen, havde Støjberg som sin favorit.

- Inger har en fantastisk karisma, og det mener jeg ikke, at man skal pakke væk. Det skal man have frem. Og så kan hun være med til at bevæge ting. Det har hun bevidst oppe hos os, hvor hun fik 28.000 stemmer ved det seneste folketingsvalg. Det er et vink med en vognstang fra vores baglands bagland – altså de mennesker, der ikke er medlem af partiet, men som stemmer Venstre - som man bør kigge på, når man står med to kandidater, der rent kompetencemæssigt står lige, mener Flemming Poulsen.

Også formanden for Venstre i Holstebro Kommune, Mette Marie Thomsen, gav den tidligere integrationsminister sit mandat. Støjberg er Venstres værdikriger og et af partiets store slemmeslugere og dermed et vigtigt kort i forhold til at genvinde regeringsmagten.

- Af de to kandidater er Inger den, der supplerer Jakob allerbedst. De er mere forskellige i deres gøren og laden end Ellen og Jakob, pointerer Mette Marie Thomsen.

- Men kan det ikke også blive et problem for Venstre, hvis Inger Støjberg, der valgt med et stærkt mandat, ikke kan indordne sig?

- Hvorfor skulle hun ikke kunne indordne sig? Men det vil kun tiden vise. Vi er meget spændte på de næste måneder både i forhold til samarbejdet med baglandet og modspillet til regeringen, siger Mette Marie Thomsen.

Tage Rækby, formanden for Lemvig Egnens Venstre, er glad for, at det ikke blev en snæver afgørelse af det valg, som af analytikere var udråbt til ikke kun at være et formandsvalg men også et valg af politik - idet Ellen Trane Nørby ville være et træk mod midten, mens Inger Støjberg menes at trække mod højre.

- Nu er der ingen tvivl. Medlemsdemokratiet har talt, og vi har fået et nyt lederskab på det helt rette tidspunkt, siger Tage Rækby.

- Tror du på, at den nye ledelse vil være i stand til at skabe ro i Venstre?

- Ja, det tror jeg bestemt, men det tror jeg også, at vi kunne have fået med Ellen Trane Nørby. Nu var det Inger, der vandt denne gang. Vi havde to kandidater, der er født i Vestjylland og vant til de vestjyske vinde. Vi kunne have brugt dem begge to. Det er jeg helt neutral overfor, og begge var et godt match sammen med Jakob Ellemann-Jensen, mener Tage Rækby.

Hvad er det, der får dig til at tro på, at det lykkes nu at lægge låg på fløjkrigene?

- Der er sådan en dejlig, positiv stemning i dag, og det er den første betingelse for at få ro. Jeg mærker en enorm trang til at samle partiet. Jeg tror virkelig, at det kan blive en fantastisk ny start, siger Tage Rækby.

Flemming Poulsen, formand for Struer Venstre, sidder med samme fornemmelse i kroppen, men udtrykker sig lidt anderledes:

- Vi skal ikke tro, at vi bare kan læne sig tilbage, så kommer roen. Men jeg vil sige, nu kommer arbejdsroen. Vi, der har været med på landsmødet, har fået en følelse af at få en varm sommervind i ryggen, gejsten er kommet tilbage. Nu skal vi ud at møde vælgerne og danskerne på fortovet.

Også Mariane Bredal føler sig overbevist om, at Inger Støjberg ikke laver de samme fejl, som hun og de øvrige Venstre-medlemmer har været observatører til i de seneste uger.

- Inger Støjberg er topprofessionel, og hun er bidende bevidst om den opgave, Venstre står overfor. Det er både folketingsgruppen, den nye formand, den nye næstformand og hele organisationen, som ønsker ro. Og det er også det, jeg hørte Ellen Trane Nørby sige i sin tale, at hun ville støtte den nye organisation, siger Marianne Bredal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Damer

TTH henter bagspiller i Nykøbing

Leder For abonnenter

Vi skal kunne stole på kontrolrapporterne

Der er ret stor sikkerhed for, at man ikke bliver syg af at spise danske fødevarer - eller fødevarer solgt i Danmark. Det skyldes blandt andet en ret finmasket fødevarekontrol, som er til for at sikre forbrugerne mod dårlige, ulovlige og skadelige fødevarer. Kontrollen finder sted i alle led, og resultaterne offentliggøres på fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor alle kan læse med. Mest kendt for forbrugerne er nok smiley-ordningen, som ved indgangen til butikker og restauranter fortæller, om der er styr på alt fra rengøring, til egenkontrol og papirarbejdet. Men også rapporterne fra produktionsleddet findes på nettet. Det er en fin sikkerhed for forbrugerne, men det er samtidig en velfungerende, moderne udgave af gabestokken for dem, der træder ved siden af. Derfor er det altafgørende, at vi kan stole på det, der står i Fødevarestyrelsens rapporter. Før jul - lige mens de fleste af landets husstande havde en and på indkøbssedlen - kom en rapport fra kontrolbesøget hos Dan Duck i Struer frem. Den fortalte blandt andet om massive problemer med medarbejdernes håndhygiejne. En sand bombe under virksomhedens julesalg. Problemet var blot, at rapporten indeholdt fejl på det område. Fejlen endte i medierne, og det har uvægerligt påvirket salget. Medierne havde ganske forståelig tillid til fødevarestyrelsen, præcis som forbrugerne har. Dan Duck er netop nu ved at regne på, hvad den fejlagtige rapport har kostet og forventer at lægge sag an mod Fødevarestyrelsen for de millioner, virksomheden er gået glip af. Sagen er på alle måder uheldig, og den viser bagsiden af medaljen ved et ellers velfungerende system baseret på stor tillid fra befolkningen. Vi vil have sunde og hygiejniske fødevare produceret under ordentlige forhold. Og med de offentlige kontrolrapporter har vi mulighed for at fravælge dem, vi ikke stoler på. Det er rigtig godt. Men rapporterne har en kæmpe magt, og selv myndigheder laver fejl. Men den store magt, som kontrolrapporterne har, gør det tæt på utilgiveligt at fejle.

Annonce