Annonce
Erhverv

Data-specialist: Det kan blive dyrt at købe de billigste komponenter

SETEK i Struer er eksperter i at få elektronik, maskiner og computere til at arbejde sammen. Man skal passe på ikke at købe for billige dele hjem, for så risikerer man, at hele produktionen går i stå, lyder et af de gode råd fra direktør Niels Holst (tv.). Foto: Thomas Maxe
Hvis maskinerne er hjertet i en produktionsvirksomhed, så er hardware og software til styringen det livsnødvendige ”blodomløb”. Det kan være fatalt, hvis det går i stå.

STRUER: Spørger man nogen, om de har styr på it-sikkerheden, vil mange rulle med øjnene og svare, at de da selvfølgelig har både antivirus og en firewall.

Men it-sikkerhed handler ikke kun om at beskytte sig mod, at nogen får adgang til fortrolige data. Det handler i høj grad også om at sikre ”oppetiden”, så systemerne er tilgængelige, hver gang man har brug for det.

Det burde være indlysende, men sikring af tilgængelighed er desværre en ofte overset disciplin. Og det kan let gå galt, hvis man undervurderer vigtigheden af at kunne holde sin maskinpark kørende.

Det kan de snakke med om hos SETEK Process & Data i Struer, som er specialister i at få hardware og software til at spille sammen.

- Vi har lige afsluttet en opgave hos en lokal kunde, som skulle have nye komponenter i en maskine. De lagde ikke skjul på, at lige netop dén maskine står for hele forrentningen. Den skal bare køre hele tiden, for ellers tjener de ingen penge. Så de lægger stor vægt på at have et vedligeholdt og driftsikkert system, siger SETEK-direktør Niels Holst.

Andre gange har SETEK været nødt til at rykke ud for at rage kastanjer ud af ilden for kunder, som stod med håret i postkassen, fordi de havde forsøgt at gøre en god handel.

- Det er ingen sag at finde en billig styringskomponent på e-bay, men det kan gå galt, når man kobler den sammen med resten af systemet. Vi oplever af og til, at vi kommer til at bruge en dag eller to ekstra hos en kunde, fordi de har noget udstyr eller software, der ikke er kompatibelt med resten. Så ender det jo med, at det billige indkøb bliver dyrere i længden, forklarer Niels Holst.

Annonce

SETEK Process & Data ApS

SETEK Process & Data med base i Struer arbejder med både hardware- og softwareløsninger til processtyring og –overvågning.

Blandt kunderne er produktionsvirksomheder og forsyningsselskaber, for eksempel vand- og spildevandsselskaber, der har behov for avanceret styring af pumper.

Firmaet blev etableret for 23 år siden af Niels Holst, som i dag ejer firmaet i tæt partnerskab med Gregers Lund. De to har yderligere fire ansatte.

Hjemmeside: www.setek.dk

Lidt for frisk sælger

Han kan godt blive lidt ked af det på branchens vegne, når han kommer ud til en kunde, som har forkøbt sig på noget nyt udstyr og ikke kan få det til at virke.

- Der er desværre sælgere, som er lidt for ivrige og prakker deres kunder noget udstyr på. Jo, det kan da godt være, at det ifølge specifikationerne bruger samme styresystem, men så viser det sig, at lige netop det her udstyr kræver en anden version af softwaren end den, der kører på alle de andre komponenter. Derfor råder vi kunderne til, at man så vidt muligt holder sig inden for samme ”familie”, for eksempel holder sig til Siemens-komponenter, så det hele passer sammen. Det er ikke altid det billigste i indkøb, men det er det alligevel, hvis man regner på levetidsomkostningerne, siger Niels Holst.

Men selv udstyr fra samme producent kan give udfordringer, for produktionsanlæg vokser ofte ved knopskydning, og maskinerne bliver sjældent udskiftet på én gang.

- Den nyeste maskine har som regel også altid den nyeste version af styresystem og software. Komponenterne har en vis levetid, og leverandøren vil som regel supportere dem i 10-15 år efter, men så stiger prisen på reservedele, og der kan opstå problemer med at få nyt og gammelt udstyr til at køre på samme version af software. Så det er en god idé at give hele anlægget en kritisk gennemgang, når man installerer nye maskiner og komponenter. Ofte vil det være en god investering at udskifte andre komponenter, når man alligevel er i gang, fordi det giver en mere sikker og billigere drift. Så vi kigger på, ”hvor mange af træerne, vi skal skove, inden vi planter nyt”, så virksomheden får det sikkerhedsniveau, som den ønsker, siger Niels Holst.

Husk dokumentation

SETEK Process & Data yder ikke egentlig sikkerhedsrådgivning. Det er der så mange andre, der har specialiseret sig i.

Men proces- og dataspecialisterne er bevidst om deres rolle i at hjælpe kunderne til en høj grad af sikkerhed. Det omfatter også at være bevidst om egen sårbarhed.

- Som rådgiver får man ofte en nøglerolle i den virksomhed, man arbejder for. Det er en klar fordel for os, at vi har eksisteret i 23 år, så kunderne har tillid til, at de også kan ringe til os om tre måneder eller engang næste år. Men internt skal vi også være bevidst om, at det ofte er den samme medarbejder, som løser opgaver for kunden, fordi det nu engang er nemmest at sende ham ud, som kender systemerne. Det kan blive en udfordring i forhold til eksempelvis ferie og sygdom, erkender Niels Holst.

En god måde at imødegå sådanne problemer er at dokumentere sit arbejde ud fra en sund erkendelse af, at man ikke er uundværlig.

- Vi udarbejder dokumentationen lige så grundigt, som kunden ønsker det – og er villig til at betale for, siger Niels Holst.

Udfordringen er nemlig, at meget detaljeret dokumentation tager tid. Og tid er som bekendt penge.

Og så er vi tilbage ved starten: Man kan sagtens finde billige komponenter, billig software og hurtige it-konsulenter med en lav timeløn; men så skal man også bare huske at have et par flasker kildevand på lager, så man ikke bliver helt dehydreret af at græde, hvis virksomhedens vigtigste maskine pludselig går i stå…

3 gode råd om sikker drift

  1. Læg en strategi for både hardware og software: Hold dine elektroniske komponenter i samme, eller i hvert fald fuldt kompatible, ”familie” af produktmærker og software-versioner, så du er sikker på, at det hele spiller sammen.
  2. Tag en kritisk gennemgang af hele anlægget, når du alligevel er ved at udskifte eller installere nye komponenter. Trænger din 30 år gamle el-tavle til at blive skiftet? Og hvad med den 17 år gamle software på din ældste maskine?
  3. Læg en plan for forebyggende vedligehold. Udarbejd en tjekliste, præcis som mekanikeren gør, når din bil er til service. Tag for eksempel termografisk foto af el-tavler og udskift kabler og bokse, som er blevet beskadiget. Husk: Det er som regel langt billigere at vedligeholde end at reparere!

Kilde: SETEK Process & Data

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Stjal dåseøl og mad fra båd

Lemvig

Udsalgs-slutspurt i Lemvigs butikker

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce