Erhverv

Data skaber øget værdi for energivirksomheder

Potentialet for anvendelse af data i energisektoren er fortsat stort. Flere af Energy Innovation Clusters medlemmer ser data og digitalisering som udgangspunktet for ny innovation, blandt andre Manawell Technologies, der forventer vækstrate på 1000 p

INNOVATION: En væsentlig del af fremtidens innovation er datadreven. Verden efterspørger fortsat mere energi, og en stærk innovationskultur kan forløse vækstpotentialet i Danmark og i udlandet – blandt andet gennem bedre udnyttelse af de data, der genereres i industrien.

I Energy Innovation Cluster har vi flere aktive innovationsprojekter, hvor data fra droner, robotter, sensorer og algoritmer kan reducere omkostningerne for industrien til gavn for bundlinjen, miljøet og Danmarks globale position som ledende energination.

Innovationsprojektet H2SMAN, som Energy Innovation Cluster faciliterer, er et konkret eksempel på, at præcise målinger indenfor energiproduktion betaler sig. I projektet arbejder partnerne med en ny sensor, der kan reducere brugen af dyre og miljøtunge kemikalier indenfor olie- og gasproduktion med 30 procent. Det mindsker både virksomhedernes omkostninger og gør produktionen af olie og gas mere grøn.

Flere af vores nye medlemsvirksomheder tager også afsæt i arbejdet med digitalisering og data, blandt andre Manawell Technologies fra Frederiksberg, der netop har meldt sig ind i Danmarks energiklynge.

Vækst på 1000 procent

Manawell Technologies har siden virksomhedens opstart i 2016 tilbudt et digitalt produkt, der kan skabe tidlige diagnoser, forudsige forsinkelser og sikre kvalitetskontrol under transport af dele til energisektoren, for eksempel inden for offshore, vind samt olie- og gas.

Virksomheden beskæftiger sig med digitalisering, IOT-sensorer og kunstig intelligens, og skaber med udgangspunkt i enorme datamængder unikke softwarealgoritmer, der kan hjælpe energirelaterede virksomheder med at tage bedre beslutninger.

- Data er som et råstof. Forarbejdningen bliver aldrig bedre end udgangspunktet. Klassiske energivirksomheder kan med beskedne investeringer i dataopsamling og dataanalyse lave målrettede indsatser, som kan mindske driftsomkostninger og tydeliggøre hvad der bør – eller hvad der ikke bør – investeres i fremadrettet. Ledelsen står stærkest med et solidt beslutningstøtteværktøj til at nedbringe de største cost drivers ved brug af data. Om 10 år er alle top-CEOer også halvejs CIO (Chief Information Officer red.). Vi kan hjælpe med at understøtte den rejse, forklarer Daniel Holm Kristensen, Managing Partner i Manawell Technologies, der p.t. deltager i Scale-Up Denmarks acceleratorforløb for energivirksomheder.

Her får Manawell Technologies rådgivning og vejledning om innovation til energibranchen af Bladt Industries, Siemens Gamesa, MacArtney og SE Blue Renewables, Next Step Challenge og Energy Innovation Cluster.

Tracking og sensorer

Trusted er et andet nyt medlem af Energy Innovation Cluster, der har skabt en forretning med afsæt innovative målinger. Trusteds produkt består af en tracker, der eksempelvis kan placeres på komponenter til vindindustrien.

Med sensorer, der blandt andet kan måle på temperatur, tryk og fysisk placering leverer virksomheden data til hele værdikæden, der får bedre vished om deres produkters placering og opbevaring fra produktion til installation. Eksemplerne fra vores projekt- og medlemsportefølje viser, at digitalisering og datadreven innovation er en megatrend, der allerede er godt i gang med at ændre og optimere mange af de processer, der bliver anvendt i energisektoren.

I Energy Innovation Cluster er vi klar til at løfte opgaven sammen med den samlede industri, når det gælder ny innovation. Kontakt os, hvis du repræsenterer en digital teknologi, der kan løse industriens største udfordringer.

Glenda Napier, direktør, Energy Innovation Cluster. Pressefoto
0/0
Annonce
Erhverv

Vestjysk maskinforhandler måtte sælge ud for at bevare lokalt John Deere-salg

Erhverv

Profil Møbler lukker og flytter sydpå

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Erhverv

Dyb frustration: Nej til ny vej ind på Gimsinglundvej

Erhverv For abonnenter

4 gode tips, hvis man ønsker at tabe sig

Erhverv For abonnenter

Godt for svinebønder - skidt for forbrugerne: Syge grise i Kina udløser eksplosive prishop

Prisen på svinefars til frikadeller og nakkekoteletter til grillen har taget et ordentligt spring opad i de seneste uger, og forklaringen skal findes i Kina. Sådan lyder det samstemmende fra de to største dagligvarekæder Coop og Salling Group. Hos Coop melder informationsdirektør Jens Juul Nielsen om prisstigninger på svinekød på 10 procent. I Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto, melder pressechef Kasper Reggelsen ligeledes om højere priser på produkter, der indeholder svinekød. Kina, som er verdens største producent og forbruger af svinekød, er lammet af den alvorlige afrikanske svinepest, der vurderes at have ramt næsten en tredjedel af den kinesiske produktion. - Det er på en trist baggrund, men det er en stor fordel for de danske svineproducenter, der har set en meget kraftig stigning i noteringen på svinekød, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, landbrugets videnshus i Aarhus. Efter katastrofalt lave priser i 2018, der kastede mange svineproducenter ud i konkurs, er prisen steget voldsomt siden nytår. Ved indgangen til 2019 fik en landmand 8,30 kroner pr. kilo gris, der blev leveret til slagterikoncernen Danish Crown. I denne uge lå prisen på 10,80 kroner, og mandag stiger den yderligere til 11,10 kroner pr. kilo. Det er en stigning på 34 procent siden nytår. - Vi skal tilbage til 2001 for at se en tilsvarende kraftig stigning, så det er helt ekstraordinært. Vi forventer også, at priserne vil forblive på et højt niveau og måske endda stige yderligere, inden man får styr på det i Kina, siger Klaus Kaiser.

Erhverv

Appel til politikerne: Landbruget vil gerne være grønnere, men det kræver hjælp

Erhverv For abonnenter

Ausumgaard omlægger til økologisk planteavl

Erhverv

Her er Østjyllands bedste iværksættere

Erhverv

Åbner kontor i Struer: Dorte vil hjælpe små og mellemstore virksomheder

Annonce