Annonce
Sport

Dansk stortalent står over for norsk skakmastodont

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Onsdag skal den 14-årige dansker Jonas Buhl Bjerre dyste mod verdens bedste skakspiller, Magnus Carlsen.

Det er ikke bare aldersforskellen på 14 år, der adskiller den norske skakstjerne Magnus Carlsen og det danske talent Jonas Buhl Bjerre.

Når de onsdag dyster ved skakeventet Energi Danmark Champions Battle i Cirkusbygningen i København, sidder der ti VM-titler på den ene side af bordet.

På den anden er der ingen. Men til gengæld et åbenlyst talent, fortæller Poul Jacobsen, der er formand for Dansk Skak Union.

- Jonas har et ekstra niveau i forhold til alle de andre unge, vi har. Han spiller skak på et niveau, som ligger langt over mine evner i hvert fald.

Det er svært at spå om potentialet. Men top-100 på verdensranglisten er "i hvert fald muligt", mener formanden.

- Han er absolut den stærkeste 14-årige, vi har haft til dato. Der er ingen tvivl om, at han virkelig har talentet og muligheden for at komme langt, siger Poul Jacobsen.

Selv glæder Buhl Bjerre sig til at krydse klinger med nordmanden, der blev verdensmester for første gang i 2013 og har forsvaret titlen lige siden.

- Det bliver helt vildt spændende. En stor oplevelse, lød det fra den unge dansker fra Skanderborg Skakklub på tirsdagens pressemøde.

Magnus Carlsens skaktalent er uomtvisteligt. Det var det sådan set allerede, da han som 13-årig pressede skaklegenden Garry Kasparov i en turneringskamp i 2004.

Nu - ti VM-titler og mange stjernestunder senere - sidder Carlsen på den anden side af bordet i en lidt anden rolle.

- Det er klart, at det er noget nyt for mig. Jeg har forsøgt at se mig selv som en veteran i mange år, og nu føler jeg, det er blevet bekræftet, joker han.

- Jeg var selv i den situation mod Kasparov, og jeg husker, at det var enormt spændende at skulle forberede sig til et parti mod ham, siger Carlsen.

Sin unge alder til trods nævnes Carlsen allerede i diskussionen om de bedste skakspillere nogensinde.

Det er dog ikke det, der holder motivationen oppe hos det norske skakgeni.

- Nej, motivationen er bare, at det går godt, siger nordmanden.

- Vi må se om 10-15-20 år. Lige nu går det rigtig godt. Når man ser på det niveau, jeg har nu, er det svært at finde nogen, der er bedre historisk set. Men det er også et spørgsmål om at opretholde niveauet, og det kan blive en udfordring for mig.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce