Annonce
Kultur

Dansk-norske venskabskoncert i Holstebro Kirke

Orkesterefterskolen og deres norske venskabsorkester byder på en stemningsfuld koncert i Holstebro Kirke. Pressefoto
Orkesterefterskolens norske venskabsorkester kommer på besøg, og det danner basis for en stor koncert i Holstebro Kirke søndag den 17. november om eftermiddagen.

Holstebro: Søndag den 17. november kan man - ganske gratis - få en times musikoplevelser af de store, hvis man sætter sig ind på en af bænkene i Holstebro Kirke inden klokken 15.

OrkesterEfterskolen i Holstebro har nemlig besøg af deres norske venskabsorkester HOKK, som er et talentorkester, der samler ambitiøse musikere i alderen 15-19 år og spiller blæsermusik på højt niveau.

- De norske musikere besøger OrkesterEfterskolen i tre dage og spiller sammen og synger også sammen med vores elever. Vores blæsere spiller sammen med de norske blæsere og der bliver også mulighed for at høre vores eget symfoniorkester og strygeorkester til koncerten, fortæller forstander for Orkesterefterskolen, Charlotte Borchorst Faurschou.

Samarbejdet er et udvekslingsprojekt, hvor OrkesterEfterskolen i maj næste år tager til Norge og genbesøger det norske orkester. Det er skolens kordirigent og musikhistorielærer, Asbjørn Damgaard Faleide, der stammer fra Norge, som har været primus motor i at arrangere udvekslingen.

- For mig som nordmand er harmoniorkester nærmest en del af mit DNA. Jeg er vokset op med harmoniorkester og trådt mine musikalske barneskridt i harmoniorkesterbevægelsen. Vi får besøg af Hedmark og Oppland Kretskorps (HOKK). De samler nogle af de dygtigste unge musikere fra Innlandet, området lige nord for Oslo. At vores unge og de unge nordmænd mødes gennem musikken, bidrager til at styrke båndene mellem Norge og Danmark, siger han.

Til koncerten vil der være musik i mange forskellige klangfarver. Harmoniorkestrene vil byde på norsk og dansk musik, klassisk musik og folkemusik fra flere lande. OrkesterEfterskolens strygeorkester tager publikum med til barokken, og skolens symfoniorkester præsenterer store symfoniske øjeblikke fra romantikken.

I forbrødringens ånd vil der også synges dansk og norsk kormusik, hvor alle musikerne deltager i et stort fælleskor.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce