Annonce
Mærkedage

Dansk fotograf er i en klasse for sig

Mads Nissen vandt i 2015 prisen Årets Nyhedsbilleder Udland ved uddelingen af årets bedste pressebilleder i Den Sorte Diamant i København. Han har høstet så mange priser ved de danske uddelinger de seneste år, at det er svært at få overblik over. (Arkivfoto) David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Mads Nissen er en af de mest hyldede danske fotografer de seneste år. Han har været tæt på homoseksuelle russere og farlige colombianere. Søndag fylder han 40.

40 år: Han er tre gange blevet kåret som "Årets Pressefotograf" i Danmark, og så har han vundet den prestigefyldte World Press Photo-pris som den kun fjerde dansker i historien.

Mads Nissen, der på søndag den 17. november fylder 40, er i særklasse en hyldet og erfaren fotograf.

I 2014 tog han et billede, der senere har gjort ham til et anerkendt navn verden rundt.

Han fik lov til at komme helt ind bag facaden hos kæresteparret John og Alex. De boede i Rusland, hvor homoseksuelle i stigende grad har været udsat for diskrimination og vold.

Billedet indbragte ham efterfølgende World Press Photos pris for verdens bedste pressefoto det år.

Det er ikke kun i Rusland, at Mads Nissen har været helt tæt på og bag facaden.

Som 18-årig flyttede han til Sydamerika. Et kontinentet, der betyder meget for ham.

Hans kendskab til landene og kulturen betød, at han i 2016 fik et tilbud fra Nobels Fredscenter om at lave en fotoserie af den colombianske præsident og nobelprismodtager Juan Manuel Santos.

Men det var ikke nok for Mads Nissen at tage billeder af den øverste leder i landet. Han ville forstå konflikterne og fattigdommen i Colombia, så han tog kontakt til oprørsgruppen Farc.

Her blev han inviteret inden for af kokainkokken André og talte med et Farc-medlem, der ville slå ihjel for en telefon.

- Det gælder om at forstå dem det er i øvrigt også første skridt hvis man vil bekæmpe dem, sagde han sidste år til Vice.

Senere fik han prisen som "Årets Pressefotograf" i Danmark for tredje gang, blandt andet for billederne fra Colombia.

Mads Nissen har udgivet to bøger med sine billeder som omdrejningspunkt.

Han arbejder i dag hos Politiken.

Annonce
Mads Nissen vandt i 2017 prisen Årets Pressefoto. Han har høstet så mange priser ved de danske uddelinger de seneste år, at det er svært at få overblik over. (Arkivfoto) Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
I 2014 vandt Mads Nissen World Press Photos anerkendte pris for årets bedste pressebillede for dette billede af et homoseksuelt russisk par. Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Annonce