Annonce
Mærkedage

Dansk films grand old lady

Ghita Nørby kan senest opleves i thriller-dramaet Harpiks, der fik premiere før jul. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Ghita Nørby har underholdt og bevæget seere og tilskuere i syv forskellige årtier. Lørdag den 11. januar fylder dronningen af dansk film og teater 85 år.
Annonce

85 Der er mange ord, man kan hæfte på Ghita Nørby.

Scenevant. Hun har stået på de skrå brædder og foran kameraer i 65 år.

Prisvindende. Hun har høstet flere Bodil'er, Robert'er og andre hæderspriser, end der er spalteplads til her.

Og fødselar. Lørdag den 11. januar fylder hun 85 år.

Man slipper nok heller ikke uden om ordet folkekær. Få mennesker har gennem så lang tid haft en lignende tilstedeværelse i den danske offentlighed.

Fra de muntre 60'er-lystspil som "Baronessen fra benzintanken" og "Han, hun, Dirch og Dario" over "Matador" til nyere film som "Arven" og "Stille hjerte".

I syv forskellige årtier har hun underholdt og bevæget tv-seere, biograf- og teatergængere.

At talentet spænder vidt, er året 1989 et glimrende eksempel på. I det år optrådte Ghita Nørby både i den anmelderroste "Dansen med Regitze" i hovedrollen som uhelbredeligt syg og i en mindre rolle i den lette komedie "Walter og Carlo i Amerika".

Sin filmdebut fik Ghita Nørby i 1956 i filmen "Ung leg". I de følgende år var det roller som den søde, smilende unge kvinde, der kom til at præge hendes filmkarriere.

Imens udfoldede hun på teatret den mere alvorlige del af sit dramatiske talent. I 1960 fik hun et gennembrud under instruktør Erling Schrøder på Alléscenen i "En duft af Honning".

Siden høstede hun store roser for sin fremstilling af Celiméne i Ingmar Bergmans opsætning af "Misantropen" på Det Kongelige Teater og for sine præstationer i "Hvem er bange for Virginia Woolf?" og "Fra regnormenes liv".

Fra fjernsynet husker de fleste hende som Ingeborg i tv-serien "Matador", og siden har hun medvirket i andre seersucceser som "Rejseholdet" og "Ørnen".

I privatlivet har Ghita Nørby også prøvet lidt af hvert. I hvert faldt har hun været gift hele fire gange.

Først med arkitekten Mogens Garth-Grüner, dernæst med sangeren Dario Campeotto - med hvem hun fik sønnen Giacomo.

I 70'erne var ægtemanden skuespilleren Jørgen Reenberg, og i 1984 giftede skuespillerinden sig med musiker og kapelmester Svenn Skipper. Det forhold varede indtil 2018.

At Ghita Nørby også til tider er en bramfri kvinde, blev tydeligt i foråret 2019.

Her deltog hun i et portrætinterview med Radio24syv, der gik helt skævt. Skuespillerinden fik sendt flere fornærmelser afsted mod intervieweren og blev bagefter selv udsat for kraftig kritik.

Efter den oplevelse varslede Ghita Nørby et stop for interviews med pressen, men blødte senere op.

Således var hun igen foran mikrofonen op til jul, hvor hun blandt andet erklærede, at hun slet ikke er færdig med skuespillet.

- Når man bliver ældre, har man sin erfaring og sine sten i rygsækken, og det er dem, jeg bruger - og det er også det, der er det sjove. At bruge, hvad man har lært.

- Men det gør ikke, at jeg synes, det er kedeligt at være skuespiller, eller nu gider jeg ikke mere. Så længe jeg holder, bliver jeg ved, sagde Ghita Nørby.

Senest har hun kunnet opleves i thrillerdramaet "Harpiks" og den norske serie "Hjem til jul".

Ghita Nørby blev uddannet fra Det Kongelige Teater i 1956. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce