Annonce
Erhverv

Dansk byggesystem tager modulbyggeriet til nye højder

- Fremtidens byggeri skal være langtidsholdbart. Men en bygning er kun langtidsholdbar, hvis den kan omstilles i takt med markedets behov, forklarer direktør Anders Bach-Sørensen om Worldflexhomes nye model-byggesystem. Pressefoto
Et nyt byggesystem med robuste beton- og stålmoduler i op til 10 etager kan skilles ad og genbruges.

IKAST: Boligselskaberne, pensionskasserne og andre professionelle investorer er i fokus for Anders Bach-Sørensen og Ikast-virksomheden Worldflexhome, som efter flere års udviklingsarbejde nu er klar til at præsentere et nyt og banebrydende modulbyggesystem i stål og beton.

I en lagerhal hos Rockwool i Hedehusene er en fuldskala-model, en såkaldt "mockup", af en lejlighed bestående af tre moduler opstillet for at give et billede af de muligheder, som Worldflexhome tilbyder.

- Fremtidens byggeri skal være langtidsholdbart. Men en bygning er kun langtidsholdbar, hvis den kan omstilles i takt med markedets behov. Worldflexhome har udviklet et modulsystem, som gør det muligt at ændre boligstørrelser over tid og endda skille modulerne ad og flytte dem til et nyt sted, siger Anders Bach-Sørensen.

Modulsystemet er udviklet specifikt til projektmarkedet, og i modsætning til øvrige modulsystemer er det ideelt til volumenbyggeri i højden. Klassiske pavilloner kan sædvanligvis ikke bære mere end tre-fire etager, mens Worldflexhome-modulerne er skabt som en robust hybrid i stål og beton. Det gør det muligt at opføre et byggeri i 10 etager, som opfylder de skrappe danske krav til brand og lyd.

Annonce

WorldFlexHome

Worldflexhome med base i Ikast er virksomheden bag et patenteret byggesystem med moduler i stål og beton.

Konceptet er udviklet af Anders-Bach Sørensen i samarbejde med Erik Arkitekter og henrik-innnovation.

Opbygningen med robuste, uorganiske materialer gør, at man kan bygge højt – helt op til 10 etager – og samtidig overholde de danske krav til brand og lyd.

Konceptet tager udgangspunkt i filosofien "design for disassembly", så de kan adskilles og genbruges. Det mindsker ressourceforbruget i byggesektoren, hvilket understøtter FN's 17 Verdensmål og DGNB-certificering.

Modulerne produceres i samarbejde med Give Steel og Badelement og leveres færdigapterede med køkken, bad og teknik til byggepladsen, hvor klimaskærm og facade monteres.

Læs mere på www.worldflexhome.com

Kan skilles ad igen

Konceptet er skabt med afsæt i begrebet "design for disassembly", der har til formål at designe produkter, så de kan genbruges og genanvendes i størst muligt omfang.

På den måde bidrager Worldflexhome aktivt til at mindske ressourceforbruget og mængden af affald i byggesektoren. Samtidig giver det bygherren mulighed for at bygge både midlertidigt og permanent, hvilket åbner op for en ny strategisk tilgang til ejendomsinvestering.

- Vi oplever en efterspørgsel på løsninger, der kan gøre boligmarkedet mere mobilt og fleksibelt. Derfor har vi udviklet et system, der gør det muligt at variere, ændre og opgradere boliger efter behov, fortæller Anders Bach-Sørensen, som er i dialog med pensionsselskaber og almene boligorganisationer om blandt andet at bygge almene familieboliger, mindre singlelejligheder og midlertidige ungdomsboliger.

- Vores system er så robust, at du eksempelvis kan opføre genhusningsboliger og nogle år senere genbruge modulerne i et permanent byggeri. Råhuset vil dermed have tjent sig hjem under genhusningen, og de permanente boliger kan opføres til en lavere anlægspris, siger han.

Fleksibelt design

Designkonceptet i Worldflexhome er udviklet i samarbejde med Erik Arkitekter og består af tre modultyper, der kan sammensættes i et væld af kombinationer.

- Vores moduler har samme geometri som en 20 fods skibscontainer, fordi det letter transporten fra fabrik til byggeplads. Men en skibscontainer er lang og smal, og derfor har vi opfundet en løsning med et halvt modul, der gør det muligt at indrette 15 kvadratmeter store værelser, som kan kobles på alle sider af vores flexrum-modul. På den måde kan vi indrette alt fra kompakte studielejligheder til store familieboliger i flere plan, fortæller arkitekt Morten Ørsager fra Erik Arkitekter med tegnestuer i blandt andet Aarhus og Viborg.

Stålkonstruktionerne fremstilles hos Give Steel og sendes herefter videre til Badelement, som støber betonen og monterer køkken, bad og teknik, inden modulerne fragtes som færdigapterede råhuse til byggepladsen, hvor klimaskærm og facade monteres. Det sikrer bygherren en optimeret byggeproces og stort set frit valg i forhold til facadeudtryk.

Modulbyggeri består traditionelt af "pavilloner" i lette materialer. Men Worldflexhome i Ikast har udviklet et koncept for moduler i stål og beton, så man kan bygge helt op til ti etager. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce