Annonce
Sport

Dansk banedominans overgår landstræners forventninger

Vincent Jannink/Ritzau Scanpix
Banelandstræner Casper Jørgensen havde ikke forventet en så overlegen dansk præstation ved EM.

Guld i holdforfølgelsesløb, sølv i omnium og to gange guld i parløb.

Danskerne har været suveræne i mange af disciplinerne ved EM i banecykling, der begyndte onsdag og sluttede søndag på cykelbanen i hollandske Apeldoorn.

Selv for herrernes banelandstræner, Casper Jørgensen, der kender rytterne indgående, har danskernes præstationer imponeret.

- Det har været virkelig godt. Også over forventning. Jeg troede i hvert fald ikke, at vi kunne køre så god en tid i holdløbet, så jeg synes, det viser, vi er på rette vej, og at tingene går, som de skal, siger Jørgensen.

Lasse Norman Hansen, Rasmus Lund Pedersen, Frederik Rodenberg og Julius Johansen indledte med at sætte en dansk rekord og senere tage guld i 4000 meter holdforfølgelsesløb torsdag.

Fredag fortsatte Norman sin medaljehøst, da han tog sølv i herrernes omnium, og søndag snuppede han sin tredje medalje ved at vinde guld i parløb med makkeren Michael Mørkøv.

Den danske superduo var aldrig i problemer, mener Casper Jørgensen.

- Det var virkelig overbevisende. Vi havde løbet under kontrol - nærmest hele tiden. Vi var de hurtigste i spurterne, men virkede også som de stærkeste, når nogle prøvede at tage en omgang, siger han.

Med otte måneder til OL i Tokyo fremstår danskernes niveau tårnhøjt, men landstræneren maner til besindighed.

- Det er svært at vurdere. Vi mangler selvfølgelig Australien. Specielt i holdløb, hvor de er verdens bedste nation. Men tiden viser trods alt, at vi er på rette vej, men samtidig ved vi, at vi skal blive meget bedre endnu frem mod OL for at kunne være med, for der bliver alle bedre, siger han.

Alligevel er det europæiske mesterskab en vigtig milepæl for danskerne.

- Vi kan bruge det til at få nogle titler. Det er altid rart. Og så kan vi bruge det til at vise, at vi er på rette vej. At den træning og det arbejde, vi går og laver, virker, som det skal, siger Casper Jørgensen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce