Annonce
Livsstil

Danseren Silas Holst er blevet 37: Der går ikke ti år, før det slutter. Nok heller ikke fem

Danseren og skuespilleren Silas Holsts store idoler var John Travolta og Patrick Swayze, fordi de var granvoksne mænd, der dansede, ligesom han selv gjorde. Nu spiller han for tredje gang hovedrollen som førsteelskeren og danselæreren Johnny Castle i "Dirty Dancing - the Musical". En rolle, der gjorde Patrick Swayze berømt i 1980'erne. Foto Birgitte Carol Heiberg
Dansen har været en leg, en virkelighedsflugt og nu et levebrød, som Silas Holst absolut ikke vil undvære. Men en dansers krop holder ikke for altid, og som 37-årig forventer han ikke at holde fem år endnu. Men for tiden nyder han igen at kunne spille førsteelskeren og danselæreren fra den ikoniske 80'er-film "Dirty Dancing", uden at kroppen stritter imod.

Mens hans klassekammeraters madkasser var klistret til med Paolo Maldini i rød- og sortstribet Milan-trøje, havde Silas Holst ingen idoler at vise frem.

Han var godt klar over, at mobningen ikke ville blive mindre, hvis han afslørede klistermærker med John Travolta og Patrick Swayze, når han trak frokosten op af skoletasken.

Men de to skuespillere med guddommelige dansetrin og stramme T-shirts var Silas Holsts helt store helte. Han var Danny fra ”Grease” i læderjakke til fastelavn og Johnny fra ”Dirty Dancing”, når han øvede løft i svømmehallen med veninderne.

- Og når jeg kom hjem efter en rigtig lortedag i skolen, satte jeg noget musik på i min mors dansesal og legede, at jeg var en af de to. De har haft en kæmpe betydning for mig, fordi de var voksne mænd, der dansede. Og hold nu kæft, hvor var de seje. Og jeg blev jo mobbet med at danse. På den måde var det med et klichefyldt ord en barndomsdrøm at spille med i ”Dirty Dancing”. Jeg har leget det hele mit liv. Og nu får jeg løn for at lege det, siger Silas Holst og trækker mundvigene op i et tilfreds smil.

Det er tredje gang, han spiller den kvindebedårende danselærer Johnny Castle, når ”Dirty Dancing - The Musical” har premiere 23. oktober 2020 i Musikhuset Aarhus.

Men der er sket meget, siden han sidst dansede sig gennem sin yndlingsfilm. Han er blevet far til to i en regnbuefamilie, blevet skilt fra sin mand, og så er han begyndt at tænke på, at en dansers krop ikke holder for altid.

Silas Holst

37 år. Dansk skuespiller og danser.

Fik sit brede gennembrud i tv-programmet "Vild med dans", som han har vundet tre gange med skicrossløberen Sophie Fjellvang-Sølling (2011), vejrværten Sara Maria Franch-Mærkedahl (2014) og skuespilleren Jakob Fauerby (2019). I år deltager han sammen med skuespiller Nukâka Coster-Waldau.

I 2004 vandt han danmarksmesterskabet i latindans for professionelle. Og har siden 2005 været danselærer.

Har blandt andet spillet med i musicalen "Grease" et par gange i Tivoli. I "The Book of Mormons" på Det Ny Teater. Og har for tredje gang fået hovedrollen som Johnny Castle i "Dirty Dancing - The Musical".

Har skrevet flere bøger om sit liv: "Silas - bag dansen" (2012) sammen med Lene Skriver Bak, "Silas - helt ærligt" (2015) sammen med Katrine Memborg og "For enden af regnbuen" (2019). Den sidste handler om hans regnbuefamilie.

Han har to børn sammen med sin veninde Camilla og sin eksmand Johannes.

Se mere om Silas Holst på silasholst.dk.

En måde at overleve på

Uden for glasfacaden skodder han en cigaret. Notorisk for sent på den, skrev han engang, at han var. Men i dag er det lige tilpas et par minutter over aftalen. Silas Holst er i en stor denim-jumpsuit, som hænger afslappet over hans danserkrop.

Vi sætter os i foyeren til Falconer på Frederiksberg. ”Dirty Dancing”-holdet har for nylig rykket prøverne ind på den store scene, hvor der er plads til scenografien, og hvor man ”føler sig lidt som en stjerne,” siger han. Lidt morgenhæs bestiller han en americano med mælk.

Selv om han er blevet 37, ligner han til forveksling et teenageidol med tilbagestrøget hår, markerede kæber og de obligatoriske, følsomme rynker i panden. Hvis han husker at drikke masser af vand og bruge en god dagcreme, kan han klare den nogle år endnu i de unge roller, vurderer den populære danser og griner.

Hans egne teenageår var ikke så sjove. Og i mange år brugte han dansen som en måde at overleve på. Til at skabe en verden at flygte ind i, når han ikke følte sig tilpas i den virkelige.

- Jeg begyndte til dans, da jeg var to år, fordi min bror på fem dansede, og han var min store helt dengang. Så jeg gjorde alt, hvad han gjorde. Men jeg ville kun danse, hvis jeg dansede med ham. Det gjorde vi et par år. Dansen gav mig en følelse af, at det var jeg god til, at der var noget, som jeg kunne finde ud af som barn. Og da jeg blev teenager, blev det en kærkommen pause fra skolen. En overlevelsesmekanisme, hvis man skal bruge et stort ord. For jeg syntes, skolen var forfærdelig. Jeg følte mig ensom, isoleret og anderledes. Og jeg havde ondt i maven hele dagen, men jeg kom igennem det, for jeg vidste, at jeg skulle hen og danse bagefter, og så kunne jeg igen trække vejret, siger Silas Holst.

- I takt med, at jeg blev ældre, fandt jeg ud af, at danse og at skabe koreografier var en ventil for det ADHD, som jeg har kørende inde i mit hoved. Jeg kunne lige åbne for ventilen, og så fes alle tankerne ud af hovedet og blev placeret i en koreografi, og så kunne jeg lukke ventilen igen, og så var der ro et øjeblik, inden tankerne myldrede frem. Det er også derfor, jeg er så glad for at være med i ”Vild med dans”, for der skal jeg koreografere hele tiden, siger danseren, der har vundet tv-programmet tre af de syv gange, han (indtil videre) har deltaget.

Annonce

Dans skaber venskaber

Siden 2005 har tv-programmet ”Vild med dans” sendt latinrytmer og svævende valsende trin ind i de danske hjem og skabt en bølge af danselyst over landet.

- Programmet har været med til at gøre dans mainstream, og det skal det have en evig stor tak for fra mit hjerte. Det er skønt, at der er så mange mennesker, der er begyndt at danse. Folk bliver glade i låget, for det sender endorfiner ud i hjernen. Men det er også vigtigt med kropskontakt - det kan man mærke i disse tider, hvor folk siger, at det, som de savner allermest, er at kramme. Det giver også en anden slags nærhed at danse. Det kan jeg se på min danseskole, hvor mange ægteskaber er blevet reddet af, at parrene er begyndt til dans. Om man har fire børn og to travle karrierer, madlavning og oprydning og alt muligt, hvis man hver onsdag går til dans og kigger hinanden ind i øjnene i halvanden time, mens man danser en engelsk vals, opnår man intimitet og nærvær, siger Silas Holst.

- Det mærker jeg også, når jeg danser. Det kan helt sikkert noget helt specielt at danse sammen. Jeg tror også, at det er derfor, at jeg er blevet så gode venner med alle mine ”Vild med dans”-partnere gennem årene, siger han.

Han er også blandt private venner i forestillingen ”Dirty Dancing - The Musical”. Meget praktisk, indskyder han, for når man travlt, ”er det fedt at få fyldt op på vennekontoen, mens man er på arbejde”.

- Mathilde Norholt (der spiller Baby, red.) og jeg var også venner, inden vi lavede den første ”Dirty Dancing” (2015). Vi har kendt hinanden, siden vi var teenagere, og har altid haft en drøm om at danse sammen. Og så faldt dette ned i vores turbaner. Karina Frimodt (i rollen som dansepartneren Penny, red.) har jeg også kendt altid. Og det er dejligt at gå på arbejde og føle sig tryg, især når man skal ud af boksen og udfordres. Jeg spiller ofte førsteelskeren, og det betyder, at man kysser og knalder på scenen, og så kommer man meget tæt på og lærer hinanden ret godt at kende. Dette er en forestilling, hvor vi danser uden så meget tøj på og meget tæt sammen, og når man er så blottet sammen, overgiver man sig nemmere og tænker: ”Herre gud, så kan vi vel også snakke om, hvordan vi har det,” siger han.

- Der er sket meget, siden Mathilde og jeg spillede sammen i “Dirty Dancing” i 2015 og 2016. Jeg har fået to børn. Er blevet skilt sidenhen og fået mange nye mennesker ind i mit liv. Og Mathilde har været gennem samme tur. Det giver en modenhed, og det kan et eller andet. Der sker jo det skønne, når man får børn, at så bliver man enormt sekundær i sit eget liv. Og det er klædeligt for alle over 30 at finde ud af, at man ikke er det fedeste i verden. Det giver et andet perspektiv. Det er rart, at vi er det samme sted i livet, for vi har mange scener, der handler om kærlighed, og hvordan den er svær, frygtelig og vidunderlig på samme tid. Og det, vi har med os, giver noget ny energi til stykket. Det er godt, for produktionen har lovet, at det bliver en ny udgave af stykket, og det er jo dejligt at leve op til, hvad andre har lovet, siger Silas Holst med et skævt smil.

Men fornyelse er vist ikke noget problem for danseren med den ustyrlige energi. Han har det svært med gentagelser, fordi ”det lugter lidt af død”. Men hver aften på scenen er ny. På dage med overskud tager han gerne otte drejninger i stedet for to. Nogle gange lykkes det endda at gennemføre dem. Hvis ikke, danser han bagdelen ud af bukserne for at gøre det godt igen for publikum. I det hele taget kan han godt lide at danse, til det giver blodsmag i munden, for det er der, at han giver slip, og trinene bliver magiske, er hans teori. Hans popularitet blandt publikum er vel beviset på, at han har ret.

"Dirty Dancing - The Musical"

23. oktober 2020 har musicalen, der bygger på dansefilmen "Dirty Dancing" fra 1987 premiere i Musikhuset Aarhus.

Fra 4. marts 2021 spiller den i Scandic Falkoner på Frederiksberg.

Det er Silas Holst og Mathilde Norholt, der spiller hovedrollerne Johnny Castle og Baby. Også danseren Karin Frimodt medvirker. Det samme gør Andrea Vagn Jensen og Anders Bircow, for at nævne et par stykker af det 24 personer store cast.

Det er tredje gang, at Silas Holst spiller hovedrollen i musicalen. De to første gange i henholdsvis 2015 og 2016 så flere end 240.000 publikummere forestillingen.

Billetterne koster fra 298 kroner til 1048 kroner. Se mere om forestillingen på oneandonlymusicalteater.dk/forestillinger/dirty-dancing.

Annonce

Ikke fem år endnu

Men kan kroppen blive ved med at gribe i de høje løft? Eller holde til en tretimers dansemaraton med 42 kostumeskift, som hans rolle i ”Dirty Dancing” kræver?

- Jeg har stadig lyst og synes stadig, at min krop kan. I går kom vi igennem de store løft i forestillingen, og dem kunne jeg gudskelov, uden at min krop sagde knæk. Og det var dejligt, for nu ved jeg, at jeg kommer igennem forestillingen uden at tænke, uh, du er ved at blive for gammel Silas. Men jeg er også opmærksom på, at der går ikke 10 år, før det slutter. Og nok heller ikke fem, siger han.

- Jeg var så heldig, at jeg kom ind i denne verden på et tidpunkt, da der kom et stort boom i at lave de ikoniske dansefilm om til musicals. Jeg har spillet ”Grease”, ”Flashdance” og ”Dirty Dancing”. Alt stod rigtig i sol, måne og stjerner, for at jeg fik nogle barndomsdrømme opfyldt. Det har givet mig arbejde i et årti. Men næste gang jeg fylder rundt, bliver jeg 40 år. Og så skal man måske ikke rende rundt og spille Johnny fra ”Dirty Dancing” eller Danny fra ”Grease”, der aldrig fik gennemført gymnasiet. På et tidspunkt bliver det patetisk. Men det synes jeg også bliver spændende - altså ikke at min karriere slutter - men at jeg skal finde en ny vej i det. Det er vigtigt ikke at gro fast, men det er svært at mestre modet til at starte forfra. Og jeg er tryghedsnarkoman nok til, at hvis det bare kunne fortsætte på denne måde, så ville jeg tænke, pyh, så ved jeg, hvad jeg skal lave. Men min krop tvinger mig til at genopfinde mig selv, siger Silas Holst.

Danseren Silas Holst har spillet hovedrollen i flere musicals bygget over dansefilm fra 70'erne og 80'erne. Han blev berømt i den brede befolkning, da han deltog i "Vild med dans" for første gang i 2008. Siden har han været med otte gange og vundet i tre af dem. Foto Birgitte Carol Heiberg
Silas Holst mener, at dans kan gøre folk glade. Og det har vi brug for i en tid med coronapandemi,, mener skuespilleren, der tror, at musicals er blevet så populære, fordi folk har brug for underholdning, når verden vser sig fra sin mest forfærdelige side. Foto Birgitte Carol Heiberg
Silas skodder en smøg, inden han træder ind af sceneindgangen til Falconer Salen, hvor prøverne til "Dirty Dancing - the Musical" finder sted. Musicalen får premiere i Aarhus 23. oktober i år, og til foråret er holdet tilbage på Frederiksberg, hvor det spiller fra 4. marts. Foto Birgitte Carol Heiberg
Inden prøverne får Silas Holst sin morgenkaffe og tjekker telefonen. Udover mundbind og håndsprit på bordene gør corona-restriktionerne også, at der indtil videre kun må være 500 publikummer i salen, når musicalen spilles. Foto Birgitte Carol Heiberg
Mathilde Norholt danser igen sammen med Silas Holst i forestillingen "Dirty Dancing - the musical". Hun er Baby og han er Johnny Castle - rollerne,d er i 80'er film blev spillet af Jennifer Drey og Patrick Swayze. Der er allerede mere end 240.000 publikummer, der har oplevet til to danske dansere i rollerne, da de spillede musicalen i både 2015 og 2016. Foto: Miklos Szabo
Silas Holst har i forberedelserne til tredje gang af "Dirty Dancing - the Muscial" mødt forfatteren Elanor Bergstein, der skrev historien på baggrund af hendes egne oplevelser som ung. - Det var nervepirrende at danse for hende til pressemødet, siger Silas Holst. Men forfatteren var vild med ham i rollen som hendes livs store kærlighed, Johnny Castle. Dog ville hun have, at hans hår skulle ændres, så det blev mere firser-rigtigt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Mathilde Norholt danser igen sammen med Silas Holst i forestillingen "Dirty Dancing - the musical". Hun er Baby og han er Johnny Castle - rollerne,d er i 80'er film blev spillet af Jennifer Drey og Patrick Swayze. Der er allerede mere end 240.000 publikummer, der har oplevet til to danske dansere i rollerne, da de spillede musicalen i både 2015 og 2016. Foto: Miklos Szabo
Mathilde Norholt danser igen sammen med Silas Holst i forestillingen "Dirty Dancing - the musical". Hun er Baby og han er Johnny Castle - rollerne,d er i 80'er film blev spillet af Jennifer Drey og Patrick Swayze. Der er allerede mere end 240.000 publikummer, der har oplevet til to danske dansere i rollerne, da de spillede musicalen i både 2015 og 2016. Foto: Miklos Szabo
Danseren Silas Holst har spillet hovedrollen i flere musicals bygget over dansefilm fra 70'erne og 80'erne. Han blev berømt i den brede befolkning, da han deltog i "Vild med dans" for første gang i 2008. Siden har han været med otte gange og vundet i tre af dem. Foto Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce