Annonce
Navne

Danselærer: Jeg er så sindssygt stolt af dem

Lærer, DTA-afdelingsleder og koreograf Lene Bonde, Holstebro Balletskole og Dansk talentakademi (DTA). Arkivfoto: Morten Stricker
Holstebro Balletskole og DTAs danselinje er på mange måder unik, og i år har det virkelig givet pote.

Holstebro: Selvom det måske nok er en kliché, så er den passende i dette tilfælde: Lene Bonde kan næsten ikke få armene ned.

Den 33-årige danselærer ved Holstebro Balletskole og afdelingsleder for danselinjen under Dansk Talentakademi (DTA) er bare så stolt og glad, at hun stråler.

Seks af hendes DTA-elever har nemlig søgt ind på en international danseuddannelse efter sommerferien - og de er alle blevet optaget mindst ét sted. Det skal lige nævnes, at de videregående uddannelser, der her er nævnt, primært er centreret om moderne dans. Det er ikke så usædvanligt, at DTA-elever bliver optaget på de udenlandske danseuddannelser - når de altså søger. - Vi har nærmest en 99 procents succesrate for, at ansøgere fra balletskolen/DTA også kommer ind på en danseuddannelse. Men ofte er det kun en enkelt elev, der vælger dansen som uddannelsesvej og søger, og sidste år var der slet ingen, forklarer Lene Bonde. Så det særlige ved 2019 er altså, at så mange elever valgte at søge lykken i udlandet.
Annonce

Unikke DTA

- Vi har mange elever, der går op i dans med liv og sjæl, og hvis de vælger at søge videre, giver vi dem alle de værktøjer og redskaber, de skal bruge for at komme ind. Mit mål er, at de skal ende med at være gode nok til at komme ind på en professionel uddannelse, og det er det mål, vi træner med for øje i tre år. Men det er ikke et krav for at være her. Man skal bare træne med samme passion og motivation som de, der vil ud og leve af det bagefter, forklarer Lene Bonde og tilføjer: - Jeg har for eksempel en elev lige nu, der sagtens ville kunne komme ind på en danseuddannelse, men hun har besluttet sig for, at hun vil være designer. DTAs danselinje adskiller sig fra andre danske forberedende skoler ved, at man anbefaler, at de unge tager en ungdomsuddannelse ved siden af, men ikke kræver det. Man kan altså godt gå på DTA, selvom man har sabbatår fra skolelivet, eller man har valgt, at man ikke orker at sidde på skolebænken nogensinde igen. En anden ganske særlig ting ved Holstebro-linjen er, at man har en mentor-ordning med byens professionelle dansekompagni, Black Box Dance Company. - Det er jo helt unikt og betyder vildt meget for eleverne. Hver eneste danser på DTA har en professionel danser fra Black Box tilknyttet. For eksempel har Maja Feil, der nu er optaget på Northern School of Contemporary Dance i Leeds i England, haft engelske Mason Jubb fra Black Box Dance Company som "sin" mentor. Han er uddannet på den skole, hun er optaget på. Han har kigget på hendes dans og givet hende individuel feedback, og de har haft de såkaldte "kaffeaftaler", hvor hun kan stille alle mulige spørgsmål. De professionelle dansere har også hjulpet de elever, der skulle til auditions med deres solo'er, fortæller Lene Bonde.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce