Annonce
Holstebro

Danseforestilling om transkønnets smertefulde liv

I filmatiseringen af Lili Elbes liv, "Den danske pige", var det engelske Eddie Redmayne (billedet), der spillede vejlenseren, der som verdens første fik en kønsskifteoperation. Nu leder Black Box Dance Company efter den helt rigtige  til samme rolle, men i en danseforestilling. Pressefoto
Einar Wegener fra Vejle var den første i verden, der fik en kønsskifteoperation og blev til Lilli Elbe. Nu kommer der en danseforstilling, som blandt andet handler om den smerte, Lilli gennemlevede som følge af den omfattende kønsoperation, der til sidst kostede hende livet.
Annonce

Holstebro: Einar Wegener blev født i Vejle i 1882.

Omkring 1930 blev han på et tysk hospital til kvinden Lili Elbe, og var dermed den første transkønnede i verden, der fik fortaget en kønskorrigerende operation.

I år 200 debuterede forfatteren David Ebershoff med bogen "Den danske pige" om Lili Elbes liv. Den blev en stor succes, der i 2015 resulterede i en Hollywood-filmatisering. Filmen fik en Oscar i 2016.

Og nu bliver "Den danske pige" så til en ballet.

Black Box Dance Company Holstebro har fået rettighederne til at skabe en danseforstilling over romanen, og har indgået et samarbejde med Vejle Musikteater, som bliver co-producent.

Holstebro-kompagniet sætter sammen med den verdensberømte koreograf, Tim Rushton,   danseforestillingen op, mens Vejle Musikteater lægger hus til premieren torsdag den 28. oktober 2021, efterfulgt af forestillinger i Holstebro og en landsdækkende turné.

Maleriet her er malet af Gerda Wegener. Det forestiller hendes mand, Einar Wegener, som kvinde. Einar Wegener fik i 1930 foretaget en kønskifteoperation. Foto: Scanpix


I mit legeme boede to skarpt adskilte væsner, der stod fremmede og næsten fjendtligt overfor hinanden, fordi hver af dem kun havde plads for den ene.

Lili Elbe, Fra Mand til Kvinde (Hauge og Clausens Forlag, 1988


Lilis og hendes kone Gerda Wegeners sensationelle livsforløb vækkede nysgerrighed, skandale og fascination i en tid, hvor køn, identitet og seksualitet stadig var et stort tabu i Danmark og Europa.

Dengang som nu var transpersoner stigmatiserede, marginaliserede og misforståede.

Annonce

Søger den rette danser

Black Box Dance Company/Vejle Musikteater er netop nu på udkig efter det helt rigtige talent til hovedrollen.

- Det er utroligt vigtigt, at vi til denne rolle finder den helt rette danser, der vil kunne bære forestillingen både kunstnerisk og personligt. I oktober holder vi en helt ekstraordinær audition med henblik på at finde netop denne ene danser. Vi er på udkig efter en enestående professionel danser og kunstner, der har personlig og dybdegående viden om trans-identitet, siger David Price, associeret kunstnerisk leder og producent i Black Box Dance Company i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Brændte tegn i togets borde

Holstebro

Kaffeladen klar igen efter dyr nedlukning

Debat

Ingen fik direkte besked om nedlukningen

Lemvig

14-årig død efter ulykke

Annonce