Annonce
Navne

Ejnar overtog den fædrene gård i Ulfborg - i dag producerer hans bier Danmarks bedste honning

En stolt og overrasket Ejnar Nielsen, danmarksmester i honning. Foto: Zofuz Knudsen
Ejnar Nielsen har fået mange tilbud fra folk, der gerne vil sælge hans honning, som netop er kåret som Danmarks bedste. Men han holder fast i Hedekaffe i Ulfborg som eneste forhandler. Det er mest rigtigt, mener han.

Ulfborg: Danmarks bedste honning er en lynghonning, som bierne har indsamlet fra hedearealerne omkring Ulfborg.

Det blev slået fast og belønnet, da Danmarks Biavlerforening i fredags ved Madens Folkemøde på Engestofte Gods på Lolland prøvesmagte en stribe tilmeldte honninger.

Faktisk var hele 72 forskellige honninger tilmeldt konkurrencen om at blive Danmarks bedste, men det var altså Ejnar Nielsens lynghonning, der løb med prisen.

Annonce

Den 63-årige Ejnar Nielsen har ikke boet i Ulfborg, siden han blev udlært rørsmed og blikkenslager i starten af 1980erne. I dag bor han i Haderslev. Men i 2016 overtog han sammen med sine brødre, Egon, der bor i Herning, og Johannes, der bor i Vorbasse, deres fødehjem, "den fædrene gård", i Ulfborg.

Ja, jeg er en slags deltids landmand. Med hensyn til bierne ser jeg mig selv som nybegynder. Jeg begyndte i 2017 med lidt biavl og har haft en god mentor.


- Landbruget har jo ændret sig voldsomt, siden mine forældre overtog gården i 1957. I 1970 købte de også en del af naboejendommen. Nu er der store marker og ingen læhegn rundt omkring os. Men vores forældres gård er en lille tidslomme. Der er små marker og læbælter, som da de overtog den, og det ville vi bevare, fortæller Ejnar Nielsen.

Blomster til bierne

Brødrene har fået plantet ti hektar fredskov, og på resten dyrker de kløver, blomster-brakmarker og boghvede, der jo også blomstrer - til gavn for bier.

- Ja, jeg er en slags deltids landmand. Med hensyn til bierne ser jeg mig selv som nybegynder. Jeg begyndte i 2017 med lidt biavl og har haft en god mentor, forklarer Ejnar om sin bi-succes.

Han har flest bi-stader i Ulfborg, cirka 15, hvorfra bierne henter honning fra områdets hedearealer. Men der er også bistader hjemme i Haderslev, hvor han er medlem af den lokale biavlerforening, samt i Skarrild, hvor han for tre år siden købte en firlænget, stråtækt gård.

- To af mine børn bor der, og sammen sysler vi lidt med at avle økologiske kaniner. Det er ikke noget, vi tjener meget på, men det er en spændende niche, mener Ejnar Nielsen.

Der blev ledt med lys og lygte efter småfejl under bedømmelsen af honningerne. Foto: Rolf Tulstrup Theuerkauf

På hjemmefronten er han "en slags bagstopper", som han udtrykker det. Hans kone, Elsebet, har siden 2014 lidt af den meget alvorlige sygdom ALS og har handicaphjælpere 24 timer i døgnet.

- Men det har været virkelig svært at få nok ansat her det seneste års tid - jeg ved ikke, om det er fordi de unge hellere vil være poder - men i hvert fald er jeg trådt til ved sygdom, ferie med mere, fortæller Ejnar Nielsen.

Annonce

Alle de fine ord

Det kom en anelse bag på Ejnar, at hans honning blev kåret som Danmarks bedste.

- Ja, jeg var da noget overrasket. Jeg kunne godt se og smage på den, at den havde en fin konsistens og var rigtigt god - bedre end de tidligere år - men alle de der fine ord, som dommerne kan sætte på smagen, det kan jeg altså ikke, siger Ejnar med en lille latter.

Dommernes "fine ord" lød som følger: "Dommerpanelet har valgt en lynghonning af ekstraordinær høj kvalitet til danmarksmester 2021. Honningens ravblonde farvetoner og karakteristisk tørre aromatiske duft af sensommerhede harmonerer smukt med honningens perfekt smidige viskositet. Smagen af lyngblomster er markant, og den folder sig nænsomt ud og glider nærmest umærkeligt over i den lange, krydrede og let syrlige eftersmag".

Ejnar Nielsen

63, født og opvokset i Ulfborg.

Forlod barndomsbyen efter endt læretid først i 1980'erne. Er uddannet rørsmed og blikkenslager.

I dag bosat i Haderslev sammen med sin kone Elsebet, der siden 2014 har lidt af sygdommen ALS.

Arbejder deltid som ingeniør for et firma i Aabenraa, der arbejder med grønne energiløsning, og deltid som handikaphjælper for sin kone.

Overtog i 2016, sammen med sine to brødre, sit fødehjem, en gård med 30 hektarer jord, ved Ulfborg. Her dyrker brødrene kløver, blomster-brakmarker og boghvede.

Ejer også en gård i Skarrild, hvor to af hans børn bor. Her avles økologiske kaniner - og der er nogle bistader.

Begyndte som hobby-biavler i 2017. Har i alt 25 bi-stader, flest i Ulfborg, men også nogle i Haderslev og i Skarrild.

Hvad betyder det at få sin honning kåret som Danmarks bedste?

- Jeg blev da virkelig glad. Og jeg har fået mange henvendelser fra folk, som vil købe den eller vil sælge den, fortæller Ejnar Nielsen.

Han er lidt fristet af en specialforretning i København, fordi "det da kunne være sjovt at få den til hovedstaden", men ellers forbliver salget, som det hele tiden har været.

- Det eneste sted, man kan købe honningen, er hos Hedekaffe i Ulfborg Kirkeby. De har solgt min lokalt producerede honning i tre-fire år, og det fortsætter de med. Det, synes jeg, er mest rigtigt. Og deres afsætning passer med vores produktion, forklarer Ejnar Nielsen.

Den nykårede danmarksmester-honning kommer på hylderne i Ulfborg i løbet af den kommende uge.


Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Navne

Wyman tabte rytmen efter 30 år som rullesten

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

Annonce