Annonce
Debat

Danmarks ambassadør i Ankara: Tyrkiet vil have turisterne tilbage

Betjente patruljerer i gaden i Istanbul. Tyrkiet venter fortsat på, at udenlandske turister igen rejser til landet. Foto: Murad Sezer/Reuters/Ritzau Scanpix

Tyrkiet har længe været blandt danskernes foretrukne feriemål. Sol, strande og kulturskatte lokkede i 2019 hele 335.000 danske turister til Tyrkiet. Det fik coronavirussen sat en brat stopper for. Året efter faldt antallet af danske besøgende med 87 procent til kun 45.000.

Som ny dansk ambassadør i Tyrkiet landede jeg sammen med min familie midt i den tyrkiske coronakrise i sensommeren 2020. Det var ikke let. Professionelt måtte vi udskyde mange initiativer, og privat måtte vi trykke på pauseknappen for spændende tyrkiske eventyr. Det skyldtes ikke mindst en lang række meget restriktive tyrkiske corona-tiltag.

Ligesom i mange andre lande har der i Tyrkiet været stort fokus på krisens økonomiske konsekvenser. Selv om Tyrkiet havde en økonomisk vækst på 1,8 procent i 2020, er mange tyrkere blevet markant fattige under coronakrisen.

Tyrkiets regering har derfor også været tvunget til at finde den helt store vægtskål frem for at se, om økonomien eller sundheden vejede tungest. Det gjorde økonomien, og vi har derfor set en delvis genåbning de seneste uger.

Danny Annan. Pressefoto

For første gang i mange måneder ligner Ankara en normal by, og det er igen blevet muligt at gå på restauranter og caféer. Og børnene kunne komme i skole. Det var tiltrængt for alle, der tydeligvis havde brug for at komme ud igen. I iveren over den nyvundne frihed er der måske blevet slækket lidt for meget på corona-forholdsreglerne. Siden genåbningen er det daglige smittetal steget fra 10.000 til 20.000 i Tyrkiet. Præsident Erdogan har efterfølgende advaret om at det, hvis stigningen fortsætter, vil blive nødvendigt at lukke samfundet ned igen.

Alle krydser fingre for, at det ikke bliver nødvendigt, og at det kun går fremad for Tyrkiet – også med vaccinationsprogrammet. Vaccineskepsis er ikke et problem i Tyrkiet, hvor man vaccinerer med den kinesiske sinovac-vaccine.

For Tyrkiet er udfordringen derfor primært at begrænse smitten mest muligt, og især smitte med de nye mutationer, indtil effekten af vaccinationsprogrammet for alvor sætter ind. Det er en svær balancegang, når der samtidig skal tages hensyn til landets økonomi.

Indrejserestriktioner har ikke været nok til at isolere Tyrkiet fra de nye mutationer, og man har indtil nu allerede registreret over 40.000 tilfælde. På den positive side har Tyrkiet siden midten af januar 2021 givet over 12 mio. vacciner og ligger globalt set som nummer fem i national vaccineudrulning.


Økonomien vil formentlig blive det afgørende tema ved det næste præsident- og parlamentsvalg, der skal finde sted senest i juni 2023. Den svækkede økonomi har allerede spillet negativt ind på opbakningen til præsident Erdogan.


Med udrulningen håber Tyrkiet også at kunne redde dette års turistsæson. Business as usual er nok lige en tand for optimistisk, da mange andre lande kæmper med deres vaccineudrulning. Tyrkiet må derfor nok igen regne med at afskrive store dele af dette års turismeindtægter – til stor skade for de mange tyrkere, der normalt tjener deres penge i turistindustrien.

Økonomien vil formentlig blive det afgørende tema ved det næste præsident- og parlamentsvalg, der skal finde sted senest i juni 2023. Den svækkede økonomi har allerede spillet negativt ind på opbakningen til præsident Erdogan. Derfor er sundhedsrisici for turistrejser til Tyrkiet også på dagsorden, når præsident Erdogan taler med sine europæiske kollegaer. Storbritannien udgør sammen med Rusland og Tyskland en stor del af det tyrkiske turistmarked. Forhandlingerne om et europæisk vaccinepas vil derfor også blive fulgt meget tæt i Tyrkiet, men faktum er nok, at et sådant pas ikke vil blive et krav for turistrejser til Tyrkiet. Her trumfer hårdt tiltrængt jobskabelse og valutaindtjening alt andet.

På det professionelle plan bliver det dejligt, når det forhåbentlig snart igen bliver muligt at få danske politiske og kommercielle delegationer til Tyrkiet. Jeg ser også frem til selv at få mulighed for at ”møde” mange af mine samarbejdspartnere for første gang, efter vi i de seneste mange måneder har været gemt bag enten en skærm eller et mundbind. På det personlige plan glæder jeg mig mest af alt til at komme ud i landet med familien og få en masse nye indtryk af dette land, der er så rigt på historie og kultur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce