Annonce
forside

Danmark står bag Venezuelas selvudnævnte præsident

Udenrigsminister Anders Samuelsen anser parlamentsformand som den rette mand på præsidentposten i Venezuela.

Der er fuld opbakning fra dansk side til Venezuelas selvudnævnte præsident, Juan Guaidó.

Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at oppositionslederen onsdag udråbte sig selv som landets nye, midlertidige præsident.

- Fra dansk side bakker vi fuldt op om legitimt valgte organer, og det er det venezuelanske parlament.

- Det er parlamentet, der har peget på, at deres parlamentsformand nu er den midlertidige præsident, siger Anders Samuelsen.

Der har de seneste dage været omfattende demonstrationer i hovedstaden, Caracas, både for og imod den siddende præsident, Nicolás Maduro.

Mindst 14 mennesker har mistet livet i sammenstød mellem demonstranter.

- Man har et meget problematisk styre, et socialistisk, dybt undertrykkende styre, og en despot, der sidder i spidsen.

- Der er foregået myrderier, tortur, begrænsning af ytringsfrihed, begrænsning af demokratiske rettigheder. Landet er ført i økonomisk kaos og på fallittens rand, siger Anders Samuelsen.

Nicolás Maduro vandt et omstridt præsidentvalg i Venezuela i maj sidste år. Både USA og EU har vurderet, at valget ikke levede op til selv de laveste internationale standarder.

Spørgsmål: Men Juan Guaidó er jo ikke valgt til præsidentposten?

- Juan Guaidó er formand for parlamentet, som reelt er det eneste legitime demokratiske organ i Venezuela, siger Anders Samuelsen.

Han hilser med tilfredshed, at EU's udenrigschef, Federica Mogherini, og EU-præsident Donald Tusk har anlagt samme syn på den selvudråbte præsident.

Guaidó bakkes også op af USA, Canada og latinamerikanske lande som Brasilien, Colombia, Chile, Peru og Argentina.

Landets militær har dog indtil videre afvist at støtte oppositionslederen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Annonce