Annonce
Danmark

Danmark løber sammen igen: Virtuelle løb er blevet et hit verden over

For en måned siden var det en succes med over 31.000 deltagere, da "Danmark løber sammen hver for sig". Nu gentages det i juni, ligesom man kan deltage i virtuelle motionsløb mange andre steder i ind- og udland. Arkivfoto: Johnny Pedersen
For en måned siden deltog over 31.000 danskere i det virtuelle motionsløb Danmark Løber. Det gentages nu, og over hele verden er netop virtuelle løb kommet i fokus som en konsekvens af coronakrisen. Dansk løbeekspert har undersøgt trenden.
Annonce

Det er kun en måned siden, at det første landsdækkende danske virtuelle motionsløb Danmark Løber fandt sted med over 31.000 deltagere, og nu gentages succesen.

Det sker søndag den 21. juni, hvor danskerne igen kan løbe sammen hver for sig med start og mål i ens egen gadedør, eller hvor man nu har lyst til at løbe, og mens det sker, er fænomenet med virtuelle løb blevet en populær trend også ude i den coronaramte verden.

Det viser en undersøgelse, den fynske løbeekspert, løbetræner og selv løber gennem 47 år, Henrik Lund Jensen fra Odense, har lavet for avisen Danmark.

- Virtuelle løb er for alvor kommet til under coronakrisen. Det spændende ved denne nye type events er, at den enkelte deltager løber fra sin egen dør og kan være en del af arrangementet over hele verden, forklarer Henrik Lund Jensen.

Han hørte første gang om virtuelle løb, da Los Angeles Marathon tilbød løbere over hele verden at løbe med hjemmefra. For et beskedent beløb kunne man købe et startnummer, printe det ud og løbe sin egen tur. Bagefter kunne man få et diplom og en medalje tilsendt.

Det blev dengang dog aldrig den store succes. Løberne ville være til stede og stå klar til startskuddet, og løbe sammen med tusindvis af andre løbere.

Danmark løber sammen - hver for sig

"Danmark løber sammen - hver for sig" fandt første gang sted den 19. april 2020 med 31.486 deltagere.

Nu gentages løbet, og det finder sted søndag den 21. juni 2020 klokken 10, og man kan vælge at gå eller løbe 5, 10 eller 21,1 kilometer (halvmaraton).

Syv af de største danske løbsarrangører er igen gået sammen om et stort virtuel løb i Danmark. Arrangørerne er fordelt med tre i Jylland, tre på Fyn og en i København: Aarhus Motion, Aalborg Atletik & Motion, Sport Event Syd, OGF Odense, HCA Marathon, Lillebælt Halvmarathon og Sparta Atletik & Løb.

Arrangementet er gratis, og alle interesserede kan melde sig til indtil klokken 9.55 på dagen.

Tilmeldingen sker på www.sportstiming.dk.

Der sendes på løbsdagen tre timers livestreaming fra klokken 9.30 på Facebook-siden ”DANMARK LØBER”, hvor tre værter vil guide alle deltagere og publikum gennem dagens arrangement.

Opvarmningen starter klokken 9.45, og klokken 10.00 lyder startskuddet til den anden udgave af dette helt unikke løb.

Sendingen sker fra Middelfart Rådhus, og produceres af Gistrup Film.

Ud over Danmark Løber er der også andre virtuelle motionsløb, man kan deltage i:

Løb Alene Danmark - www.krixrun.dk

Covid-19 Challenge 2020 - Virtual Race på www.sportstiming.dk/event/6567

Virtuelt Klovneløb på: www.sportstiming.dk/event/7607/participants

2020 Medaljen på: www.sportstiming.dk/event/7196

Se flere virtuelle løb på www.sportstiming.dk

Annonce

Samme koncept i juni

Når det dengang ikke blev en succes var det formentligt, fordi vi i dag har en anden og mere veludviklet teknologi. Alle har smartphones, og mange har løbeure og gadgets, ligesom vi kan sende billeder, meddelelser, beskeder og tider til arrangørerne med ganske få klik.

- Der er skabt et virtuelt fællesskab samtidig med den fysiske aktivitet i form af en løbe- eller gåtur alene eller i små grupper, konstaterer Henrik Lund Jensen.

For en måned siden den 19. april deltog 31.486 løbere i Danmark Løber. Gratisløbet blev en stor og landsdækkende succes, der også vakte international opsigt, og den 21. juni vender det tilbage efter samme koncept.

- Coronakrisen har vendt op og ned på løbernes verden. Både de helt store og en række mindre løb er blevet aflyst på stribe. Ren dominoeffekt. I denne chokfase har en række løbsarrangører skabt virtuelle løb i de fleste lande i verden, konstaterer den fynske løbeekspert.

Nogle virtuelle løb har faktisk eksisteret i flere år. Verdens største af slagsen, Hogwarts Running Club fra Harry Potter-universet med over 35.000 medlemmer, har seks-syv gange om året arrangeret virtuelle motionsløb. Startgebyret er typisk 25 dollars, og hovedparten af beløbet går til velgørenhed.

Annonce

Koldingenser bag virtuelle løb

Selv om Danmark Løber har fået mest opmærksomhed er der også andre virtuelle motionsløb i Danmark. I Kolding arrangerer ultraløberen Kristina Schou Madsen en række løb, og i denne tid "Løb Alene Danmark" med 2500 deltagere.

Hun arrangerer også det verdensomspændende World Virtual Run på distancer fra 5 til 42,195 kilometer, som finder sted den 27.-28. juni. Det er ikke gratis, men til gengæld er der også en medalje og mulige præmier i udsigt.

I Norge, Grækenland og Tyskland er der ifølge Henrik Lund Jensens undersøgelse også gang i virtuelle motionsløb. På den norske nationaldag den 17. maj var 8000 ude at løbe og gå i det landsdækkende arrangement "17. Mairaton" med distancer på 3 kilometer, 10 kilometer, halvmaraton, maraton og 73,3 kilometer.

I Grækenland har man hædret verdens første maratonløber, Pheidippides, der i år 490 f.Kr. løb fra Marathonsletten til Athen for at melde om den græske sejr over perserne, hvorefter han faldt død om, og danner baggrunden for maratonmyten. I hans navn løbes der virtuelt løb den 30. august over hele verden.

I Berlin er der "Laufcup und Virtual Run für die Berliner Kinderhilfe" over 16 afdelinger gennem året, og i hele Tyskland afvikles virtuelle løb i Leipzig, Frankfurt og Duisburg.

Også i udlandet arrangeres virtuelle løb som følge af coronakrisen. Her er det løberen Alyson Dixon, som passerer Wearmouth Bridge under et virtuelt halvmaratonløb i den britiske by Sunderland. Foto: REUTERS/Lee Smith
Annonce

Fint alternativ

Den fynske løbeekspert konkluderer dog også, at virtuelle løb aldrig helt kan erstatte den virkelige ægte vare med at stå midt i et felt og vente på startskuddet, at løbe tæt på andre, se de andre lide som én selv, og undervejs høre opmuntringer og applaus fra tilskuere.

- For at tale dansesprog er de rigtige løb en heftig tango, hvor de virtuelle løb er en stille kinddans med afstand, siger Henrik Lund Jensen.

Omvendt finder han netop i denne coronatid med en masse begrænsninger og forsamlingsforbud de virtuelle arrangementer værende et fint alternativ, der stadig kan lokke tusindvis ud at løbe eller gå.

Det får de mulighed for igen i Danmark Løber, når det finder sted den 21. juni.

Sidst deltog over 31.000 løbere i Danmarks største virtuelle motionsløb. Nu gentages succesen søndag den 21. juni klokken 10.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce