Annonce
Holstebro

Danielsen: Man må ikke rette i uvildig rapport

Det er sådanne 35 meter høje master, som Energistyrelsen forventer at sætte op på de 170 kilometer fra Idomlund til grænsen - bortset fra 26 kilomter kabler. Ill:: Energinet.dk
Venstres Thomas Danielsen, vil nu have klart svar på, hvad der blev rettet i den "uvildige" konsulentrapport, som konkluderede, at kun 15 procent af højspændingsledning til grænsen kunne lægges i jorden. "Det er uholdbart, hvis der er rettet," siger folketingsmedlemmet om de luftledninger, som mange borgere kritiserer skarpt.

HOLSTEBRO: Det overrasker Venstres enegiordfører, Thomas Danielsen, hvis der er rettet i den rapport om muligheden for at lægge en 170 kilometer ny stærkstrømsforbindelse fra Idomlund til grænsen i kabler i jorden.

- Vi bestilte helt klart en uvildig rapport, da vi fik hele tiden fik nye svar fra Energinet. Og så er det uholdbart, hvis der er rettet i rapporten eller ændret i konklusioner, siger Thomas Danielsen, der var central i forhandlingerne, da Folketinget besluttede, at der skulle indhentes en uvildig rapport fra udenlandske specialister om muligheden for kabellægning.

Jyllands-Posten har afdækket sagen og herunder, at staten fik rettet og slettet flere passager i rapporten om mulig kabellægning. I et udkast til rapporten i november sidste år skrev konsulenterne fra canadiske WSP, at det var muligt at lægge hele højspændingslinjen i jorden, og de kaldet det »en på forhånd fastlagt konklusion«, når Energinet havde sagt, at det ikke var muligt. I den endelige rapport i rapport var det omskrevet til, at WSP var enig med Energinet. Det fremgår af aktindsigt, at både afsnit i rapporten og konklusionen var ændret efter ønsker fra Energinet og efter et møde i København.

- Det er hverken Energinet eller Energistyrelsen, de skal skrive konklusionen, når vi helt klart havde præciseret, at det skulle være en uvildig rapport, siger Thomas Danielsen, som nu vil kalde Klima- og Energiminister Dan Jørgensen (S) i samråd om sagen.

- Jeg vil spørge ind til, hvad der præcist er ændret i rapporten, og det skal vi have et klart svar på, siger folketingsmedlemmet fra Holstebro.

Annonce

Er kabler muligt?

Til gengæld er Thomas Danielsen ikke overbevist om, at det på nuværende er muligt at lægge mere end de 15 procent af strækningen på 170 kilometer højspændingsledninger i jorden, som Energinet har sagt.

- Det er ikke nok, at det er teknisk muligt at lægge det i jorden. Det er vigtigt, at det virker, og at vi kan beholde den nuværende forsyningssikkerhed på 99,97 procent i elnettet, siger Thomas Danielsen.

- At det om nogle år vil være muligt at lægge en 400 kilovolt forbindelse i jorden er ikke nok. Vi skal have forstærket elnettet, så vi kan tage imod strøm fra vindmøller i både Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, og vi har ikke uendelig tid til at vente, siger Thomas Danielsen, der selv læste WSP-rapporten, efter den var modtaget i Energistyrelsen 10. december 2018 og offentliggjort ugen efter.

Højspændingsforbindelsen vil koste 3,3 milliarder kroner, hvis 26 kilometer af strækningen graves ned - og over 10 milliarder kroner hvis hele strækningen graves ned.

- Hverken embedsmænd eller Energinet skal blande sig i, om det er for dyrt. Det er politikerne, som beslutter, hvad vi vil betale for, siger Danielsen.

Energinet fastholder i en pressemeddelelse, at det af hensyn til stabil elforsyning vil være uansvarligt at lægge mere en 15 procent af forbindelsen i jorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce