Kultur

Daniel skaber melankolske toner under brobuerne

Daniel Gol går under kunstnernavnet Rare Cigarettes. Foto: Morten Stricker
Oprindeligt var det planen, at Daniel Gol fra Holstebro skulle være markedsføringsøkonom. Men en eksistentiel krise endte med at bringe ham under brobuerne i Struer, hvor han de sidste par måneder har arbejdet på sin første EP med elektronisk, dystopisk musik

Struer: Der skal et par forsøg til, før Daniel Gols opmærksomhed bliver løsrevet fra skærmen og højttalerne, der pumper høj musik ud, og hen til døren. Han skynder sig hen og lukker op til det lille lokale under brobuen med udsigt ud til havnen på den ene side og bymidten på den anden. Musikken, som han også skynder sig at slukke for, er hans egen.

- Det hele er optaget herinde i løbet af de sidste to måneder, fortæller Daniel Gol.

Imens kører et tog forbi ovenpå lokalet, oppe på skinnerne.

- Det lyder vildt fedt, ikke?

Jeg kunne ikke rigtig finde en mening med det hele, og jeg vidste ikke rigtig, hvem jeg var.

Lydkunstner Daniel Gol om den krise han stod i i 2015

Melankoli

Akustikken og den New York-agtige vibe, som de forbikørende tog oppe over en giver, er netop grunden til, at lydkunstneren Daniel Gol de sidste par måneder har været at finde i lokalet under brobuerne, der tidligere har været vært for pop up-butikker og politiske kampagner. Daniel Gol bruger især lokalet sent om aftenen, i fuld gang med at mixe, masterere og indspille de numre, som tilsammen skal udgøre hans første EP, der allerede har fået navnet "Anatomi".

- Det kan godt være lidt noia (uhyggeligt, red.) at sidde her om aftenen, men jeg elsker den stemning, det giver. Man er helt alene, og man føler sig helt alene. Det er mørkt, men samtidig smukt at kigge ud over vandet, og man kan godt komme til at føle sig lidt lille. Det er lidt melankolsk, siger Daniel Gol.

Melankoli og triste tanker er noget, som Daniel Gol kender alt for godt til. Det er hele grunden til, at han nu sidder i det midlertidige lydstudie med en gammel sofa og en halvt drukket sixpack som nærmeste bekendtskab. Egentlig burde han, hvis tingene var gået, som han troede, de ville, sidde på sit 9-16-arbejde med en titel som markedsføringsøkonom et sted i landet. Men sådan blev det ikke.

- Da jeg blev færdiguddannet som markedsføringsøkonomom i 2015, fik jeg en depression og vel nærmest en eksistentiel krise. Jeg kunne ikke rigtig finde en mening med det hele, og jeg vidste ikke rigtig hvem jeg var, fortæller Daniel Gol.

Og da det er nemmere for ham at kommunikere gennem musik end med ord, begyndte han at opbygge det melankolske, mørke og dystopiske univers, som skal munde ud i "Anatomi".

Føles helt rigtigt

- Så det her er en form for eksistentiel rejse, forklarer Daniel Gol.

Gennem sin musik håber han at endestationen, foruden udgivelsen af EP'en, kan hjælpe med at gøre ham mere klar over, hvem han er, og hvad han skal i livet. Han er allerede godt på vej.

- Jeg har altid elsket musik, men aldrig troet, at jeg selv skulle lave det selv. I gymnasiet var jeg ham, der sad og klappede ad de andre i musikrummet, men jeg skabte ikke selv musik, siger han og tilføjer, at inspirationen mest af alt kommer fra triphop-genren som Portishead og Massive Attrack.

Til september starter han på Syddansk Musikkonservatorium, hvor han skal studere elektronisk musik som det, han selv laver. Kun fire år efter, at han valgte den musiske vej, er det lykkedes ham at komme ind på et studie, som nogen bruger år på at komme i nærheden af. Og være godt i gang med at lave sin første EP.

- Det føles bare helt rigtigt. Nu føles det, modsat før, som om jeg er lige der, hvor jeg skal være. Så må vi se, hvor det ender ud henne, siger han selv.

Det første nummer fra EP'en hedder "Hands" og kan streames allerede nu. Foto: Morten Stricker

Kolleger på Instagram

Et par udgivede numre er det allerede blevet til. Daniel Gol fungerer under kunstnernavnet "Rare Cigarettes", og musikken, der distraherede Daniel Gol fra at åbne døren i starten, hedder "Amygdala", hvor den århusianske sangerinde, Sara Flindt, der normalt går under kunstnernavnet ZAAR, medvirker på vokal. Hun har for nyligt optrådt på Spot Festival i Aarhus og kan også findes på Rising-scenen under dette års Roskilde Festival.

Som de fleste andre af hans samarbejdspartnere fandt Daniel Gol ZAAR på det sociale medie Instagram.

- Og jeg er mega beæret over, at hun vil arbejde sammen med mig.

Også hendes vokaler er blevet optaget i det interimistiske lydstudie under brobuerne. Og selv om Daniel Gol selv stammer fra Holstebro, så er er han glad for, at han endte med at optage og skabe musik i Struer.

- Der er så meget inspiration at finde her. Vandet og havnen lige til den ene side... Nogen gange, hvis jeg mangler noget inspiration, så er det jo bare at kigge ud ad ruden. Stedet man vælger at optage har helt klart meget at sige, mener Daniel Gol.

Hvornår "Anatomi" bliver udgivet ved han endnu ikke. Oprindeligt hed planen i marts.

- Men det er ligesom forbi nu, siger han med et lille grin.

- Jeg tror, at det er vigtigt at lægge ting fra sig engang i mellem, og så samle dem op igen og se på materialet med nye øjne. Og jeg håber da, at jeg engang synes, at den her EP er virkelig pinlig, for det må jo betyde, at jeg har lært noget. Men lige nu, der er det virkelig fedt, siger han.

Kan du ikke vente på EP'en, så kan du blandt andet høre Daniel Gol optræde på dette års Subfestival i Holstebro 18.-19. maj.

0/0
Annonce
Kultur

Sub Festivalen er i gang: - I Holstebro er det sgu cool at være frivillig

Kultur

Kilen Rock er klar til to dage, men formanden er blevet overrasket

Kultur

Hvorfor spørges soldaten som det første altid om, hvor mange han har skudt?

Kultur

Daniel skaber melankolske toner under brobuerne

Kultur For abonnenter

Anne, Sanne og Lis triumferede: Fortræffelig fredagsfest med toptunet trekløver

Forrygende: De 7000 publikummere i Ceres Arena i Aarhus genererer en elektricitet, som forplanter sig ned i halgulvet, allerede inden Anne, Sanne og Lis indtager scenen. Med dette publikum i ryggen kan det ikke gå galt, tænker jeg et par minutter før kampstart. Den forudsigelse viser sig at holde stik. Lyden i arenaen er fremragende (omend til den høje side), bandet spiller nærmest fejlfrit og de tre kvinder, som alles øjne og ører hviler på, leverer ikke mindre end en pragtpræstation. Allerede fra åbningsnummeret, Anne Linnet Bands "You're Crazy", konstaterer jeg, at de tre ikoniske, danske sangerinder synger markant bedre end flertallet af deres jævnaldrende mandlige kolleger. I de første sange er det især Sanne Salomonsens soulede stemme, som imponerer mig. Jeg har ikke hørt hende synge bedre i 15 år. Det er sikkert, selvsikkert og sprudler af determination. Da hun alene på scenen trakterer med "Det er ikke det, du siger", er det svært ikke at få gåsehud i den glohede arena. Ufatteligt, at hun kan proppe så meget nerve og sjæl ind i et nummer, hun må have fremført mange hundrede gange.

Kultur

Forlag sletter 'Lille negerdukke' og andre rim fra Halfdan Rasmussen-bog: - Min far var alt andet end racist

Byens Bedste

Se lørdagens store show: De blev kåret som Byens Bedste

Annonce