x
Annonce
Struer

Dagtilbudsleder: Brug corona-tiden fornuftigt

Der er ikke de store muligheder for at tage børnene med i legeland den kommende tid - så hvordan skal man så få børnene stimuleret i løbet af dagen? Arkivfoto: Morten Stricker.
Måske fik nogen lidt let hjertebanken ved udsigten til 14 dage hjemme med deres børn uden mulighed for aflastning. Er du en af dem, så læs her hvad dagtilbudsleder Grethe Slyk har af forslag til at det faktisk kan blive en god tid for jeres familie

Struer: Det er nu efterhånden et par dage siden at alle danske uddannelsesinstitutioner, skoler og pasningstilbud lukkede ned for at mindske spredningen af corona-virus. Samtidig er mange voksne sent hjem på hjemmekontoret. Så mens flere og flere vælger at tage den aktuelle corona-situation seriøst, og skoler og daginstitutioner er lukkede, kommer flere og flere af os til at tilbringe væsentligt mere tid derhjemme med vores familier end vi er vant til.

Det kan præsentere nye udfordringer som mange af os ikke har set før, når vi måske både skal tage os af de små poder og samtidig arbejde og få en hverdag til at hænge sammen. Specielt, hvis bedsteforældre og/eller venner ikke kan springe til og hjælpe med pasning i det daglige, som man ikke kan for tiden på grund af smittefare. Og hvad skal man gøre, når man ikke kan benytte sig af biografer, legeland og svømmehaller? Men kodeordet ligger netop i ordet hverdagen, siger Grethe Slyk. Hun er leder af Thyholm Dagtilbud, og har mange års pædagogisk erfaring med børn.

- Det er vigtigt at få børnene ind i en form for rutine, selvom intet er som det plejer at være, siger hun.

Annonce

Aktiviteter med børn

Grethe Slyk, leder af Thyholm Dagtilbud, anbefaler forældre at kigge nærmere på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside, der blandt andet har følgende gode råd til hvordan man kan aktivere sine børn her under corona-krisen.

1. Saml sten og mal dem

Tag en tur på stranden eller i parken med en rygsæk og gør en leg ud af at samle de flotteste sten. Når I kommer hjem i varmen kan I farvelægge stenene, og de flotteste kan enten udstilles, bruges som bogstøtter eller noget helt tredje.

2. Blad-jagt

Gå på jagt efter flotte blade, og lav bladtryk af fangsten når I kommer tilbage. Læg bladene på et farveunderlag, så de forestiller bladmænd og bladkoner, læg et papir ovenpå og gnid så hårdt den brede side af en farve ovenpå papiret, så bladenes strukturer popper frem. Brug eventuelt forskellige farver til forskellige kropsdele.

3. Lav kort over den lokale park

Det her er en anderledes gåtur i parken, end I er vant til. I skal nemlig i fællesskab kortlægge parken med stisystemer og særlige kendetegn, f.eks. store træer (eller særlige gravsteder hvis I er på en kirkegård), og tegne det på papiret. Kortlæg kun et afgrænset område.

Om nogle dage eller en uge tager I i parken igen. Denne gang er børnene ansvarlige for at holde kortet, og de skal så finde hen til et bestemt punkt, I kortlagde sidste gang. Hvis I er dygtige, når I frem til punktet – og hvem ved – måske har påskeharen været tidligt ude og plante et chokoladeæg?

4. Gå på jagt efter foråret

Forår betyder påskeliljer, skud på piletræerne, anemoner i skovbunden og antydninger af lysegrønt. Køb en notesbog, og gå hver dag i nedlukningsperioden på tur i naturen og tjek op på de forårstegn, I noterer jer i notesbogen. Bliver busken nede på hjørnet mere grøn? Bliver skuddene på piletræerne ved søerne større?

Se disse og mange flere råd til aktiviteter med børn i naturen på www.dn.dk

Stadig være udenfor

Det kan være tillokkende at parkere børnene foran fjernsynet eller en iPad, mens man selv får ordnet noget arbejde eller andre pligter. Og det er også okay i en lille rum tid, mener Grethe Slyk, men det vigtigste man kan gøre er simpelthen at skabe en rutine.

- Man kan for eksempel sige, at "Nu går vi alle en tur, og derefter må du se fjernsyn i en halv time mens mor og far arbejder", foreslår hun.

Generelt anbefaler Grethe Slyk, at man får planlagt aktiviteter, som giver børnene mulighed for at brænde noget krudt af, nu det ikke er muligt at sende dem i institution.

- Man kan stadig lege på en legeplads, bare man holder afstand til andre og sørger for god håndhygiejne, siger hun.

Grethe Slyk anbefaler forældre til at se det positive i situationen.

- Hvor mange gange har alle forældre ikke ønsket at de kunne få lov at tilbringe mere tid sammen med deres børn? Det her er en helt unik og ekstraordinær mulighed for at gøre netop det, siger hun.

Ikke en ferie

Det er dog også vigtigt at børnene er klar over, at det her ikke er en feriesituation, hvor man spiser is til aftensmad og får lov at gøre lige hvad man vil.

- I skal stadig have en hverdag til at hænge sammen. Derfor er det vigtigt med gode rutiner, selvom alt er vendt på hovedet. I skal stadig op om morgenen, I skal stadig spise morgenmad og de har stadig sengetider om aftenen, siger Grethe Slyk.

Det er vigtigt, at børnene ved, at det er de voksne, der bestemmer.

Og så skal du ikke lyve for dit barn, hvis det spørger ind til den konkrete situation.

- Børn har også ret til at vide, hvad der foregår, siger Grethe Slyk.

Hun anbefaler, at man svarer på ens børns eventuelle spørgsmål - men det er ikke alt børn behøver at vide. Dine egne bekymringer skal du naturligvis holde for dig selv.

- Understreg overfor dine børn, at Danmark har et velfungerende sundhedssystem med dygtige læger, og at alle gør alt hvad de kan for at ordne situationen. At der ikke er noget at være bange for, så længe de sørger for at vaske hænder og holde afstand til andre mennesker, siger Grethe Slyk.

Hun anbefaler, at man svarer på børnenes spørgsmål, og afslutter seancen med et "Har du flere spørgsmål?" eller "Er der andet du gerne vil have svar på?" for at vise, at barnets nysgerrighed og bekymring bliver taget seriøst.

Hvad skal vi lave?

Mens vi venter på, at corona-truslen forsvinder, så kommer mange af os til at opholde os derhjemme med vores familie i langt større stil, end vi er vant til.

Derfor vil Dagbladet over den kommende uge komme med forskellige forslag til, hvordan man kan bruge den ekstra, pludselige fritid konstruktivt.

Brug tiden

Derudover opfordrer Grethe Slyk børnefamilierne til at bruge situationen til det, mange hungrer efter: Mere tid sammen.

- Måske er det nu, I skal gå i gang med det 5000 brikkers puslespil I ellers aldrig har fundet tid til. Måske er det nu, I skal bage lækre boller til morgenmad og nyde stille og rolige morgener sammen. Måske er det nu, I endelig kan få ryddet ud i den garage I har snakket om så længe, og måske er det også nu du og din partner kan kigge hinanden dybt i øjnene og mærke hinanden.

Grethe Slyk er til daglig leder af dagtilbuddet på Thyholm - lige for tiden er hun dog hjemme som de fleste andre. Arkivfoto: AP Christensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce